自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

可能係腦退化症,我嫲嫲走之前腦退化都有呢種情況。請個工人俾佢閙左一個下午頂唔順走左。我老豆去探完佢走,剛剛行出門口就聽到佢係入面閙幾個PK仔冇人來去睇佢。其實我老豆同幾個亞叔,仲有我細佬日日都去探佢。佢就成日都話冇人理佢。不過佢衹閙自己D仔。我地D孫去探佢,佢就好開心。又記得我地細個D嘢,同我地有講有笑。唔經唔覺佢已經走左成十年了。到宜家都好掛住佢,佢真係好錫我

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

「但其實新年見完到而家都唔算耐吧。」
我覺得好耐喎,咁咪成個月都冇見?其實你諗吓自己個仔如果走咗出街,成個月你都見唔到佢,你覺得耐唔耐呢?

水晶宮

陳小b 發表於 24-3-16 10:04
我99呢排攪到我好困擾。

背景:99有5仔1女。全部已婚 唔一齊住。家有工人。亦已裝2個鏡頭mon佢。(因行動 ...

奪命進魂call

子爵府

回覆樓主:

如果淨係打電話
體諒下
打到咁誇張應該係唔太正常
唯有多啲關懷
同老人家相處日子倒數中
新年到而家都隔左好耐喇
陪伴其實唔駛講野嘅
老人家可能淨係想見下

男爵府

回覆樓主:

一個月見一次算好耐,又唔係住外國

公爵府

老人家獨居係咁架 好自然,唔使刻意揾話題,比佢望下已夠

男爵府

一個月見一次對兒女有相思之苦都好正常 唔好屈人有病
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

男爵府

nownow 發表於 24-3-16 10:15
你99可能太悶,叫佢去下老人中心玩,又可以有人同佢傾下,有又一些活動

係呀!同人傾下計心情會無咁悶

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

見面見得算少,又掛個仔,自己又悶無人理,體諒吓

大宅

新年到宜家點會唔算耐,已經係耐到我要睇返日曆先知道係幾耐之前。一個禮拜見一次正常D。

珍珠宮

回覆樓主:

早啲帶佢去睇醫生,似腦退化跡象,襯早去控制,唔好去到性情大變,懷疑別人害佢嘅地步先處理。
家人都要多關心佢,佢唔係覺得孤獨都未必會咁做

伯爵府

畀面勳章

背景:99有5仔1女。全部已婚 唔一齊住。家有工人。亦已裝2個鏡頭mon佢。(因行動 ...

應該係開始腦退化,我媽之前都係咁,有時一日打6,7次電話比我阿哥,之後連性格都變埋,產生幻覺,例如覺得有人入屋偷嘢,連屋企人都會被懷疑,你要有心理準備呢段時間會好難捱。

伯爵府

回覆樓主:

腦退化徵狀,加上太寂寞,無辨法,好多老人家都係咁

子爵府

畀面勳章

nownow 發表於 24-3-16 10:15
你99可能太悶,叫佢去下老人中心玩,又可以有人同佢傾下,有又一些活動

佢唔鐘意social,加上同人冇咩話題。因為佢好少留意時事等。

子爵府

畀面勳章

fivebeanrice 發表於 24-3-16 10:24
其實一個月見一次唔算多

但對我黎講 覺得足夠。

因我仲有自己爸b媽咪要照顧。平時已經返工 加上我老公如果公司多野做時 星期日都要返。而且細仔有時撞學校考試 測驗, 要溫書 又要開始準備備戰dse, 要操卷 仲邊有咁多精力時間周圍去。

我地有時放假都想唞下 唔想周圍去。有時出完街買完餸返去都想唞下。。

佢地屋企人都係幾個月先同佢食一次飯或有時上去坐陣就走。。我地已經算好好。山長水遠買埋餸上去煮比佢食。。已經有心無力了

子爵府

BK Milk勳章

1個月只見1次,其實真係好少。

或者叫你老公隔晚打電話,可能簡單問佢,食飯未?天氣凍開暖爐。令佢習慣晚上聯絡,我相信會大量減少佢日間打電話比你哋。

子爵府

試吓同醫生講可以有認知障礙嘅初期

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

樓主或者你多加注意,你奶奶嘅行為有點似我媽咪,佢而家確診認知障礙(老人癡呆) ,你奶奶嘅情況似係初期唔記得自己有做過,我阿媽初時係打電話俾我哋講嘢,但唔記得咗講乜,咁要補返第二、第三、第四、第五次電話,先至可以講晒自己想講嘅嘢!

珍珠宮

老公幾兄妹每星期都見兩老,佢哋都可以經常用 奪命追魂call打俾佢哋,兩老嘈交62會打嚟叫我老公即刻返去,開會見客唔聽62電話,跟住就單打話知佢職位高好忙,份工緊要個屋企呀嘛,老公慶到同佢講好呀!你出返同一份糧俾我,即刻辭工日日返去服侍你哋,62又嬲咗一大輪。我同老公都 警惕自己要做個通氣嘅老人,唔好只圍住仔女轉,亦唔好覺得老就係寶,我99成日掛係口邊,話佢地係寶,除咗仔女佢哋對住其他後輩都成日點人幫佢買依樣買嗰樣真心痴線

子爵府

畀面勳章

麟媽媽 發表於 24-3-16 10:52
「但其實新年見完到而家都唔算耐吧。」
我覺得好耐喎,咁咪成個月都冇見?其實你諗吓自己個仔如果走咗出街 ...

我大仔啱大學畢業,開始出黎返工,如果到時佢結咗婚搬咗出去住,我唔會介意佢幾時返黎一次。因為我係過來人 都想我仔可以有自由時間 唞下。。佢想返咪返 我唔會狂打電話催佢返黎。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊