自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

orezo 發表於 24-3-17 22:15
想問私家醫院係咪會好d,隨時㩒鐘就有人來換片

珍珠宮

katherine.k 發表於 24-3-17 19:59
我媽媽之前入醫院
喺qe啲姑娘真係好好。
喺qe啲姑娘咁忙換片組同事真係知道 屙咗屎 通知佢一聲 姐姐都會走 ...
唔止老人,自理唔到嘅後生住院一樣可憐

伯爵府

lam_yau 發表於 24-3-18 00:20
所以我個時請姐姐及鐘點星期一至五輪住去照顧我媽,主要餵食及郁下手腳,我媽食野慢,D照顧員餵兩餵就收碗 ...

但現實中大把人冇財力支撑

男爵府

2024年龍年勳章

LoveCorgi2 發表於 24-3-18 00:48
但現實中大把人冇財力支撑

係呀,我好彩有兄弟姊妹夾錢。 D成人紙尿片都唔平,每日都用唔少。

伯爵府

lam_yau 發表於 24-3-18 01:08
係呀,我好彩有兄弟姊妹夾錢。 D成人紙尿片都唔平,每日都用唔少。

呢個谷成日有啲人話有子女或生多啲點唔好,又唔孝順又兄弟反目….。其實一切都是命

珍珠宮

虎到金來勳章

我媽媽之前入醫院
喺qe啲姑娘真係好好。
喺qe啲姑娘咁忙換片組同事真係知道 屙咗屎 通知佢一聲 姐姐都會走 ...

見到你個post,令我記起,我老媽子喺疫情前曾經跌親入去瑪嘉烈醫院,做完手術之後轉院荔景瑪嘉烈大樓,當時我媽要做康復康運動, 我老媽子次次見到我都想我幫佢換片,但係因為我媽比較肥,我唔識得同佢換,咁就求助於佢哋嗰度啲姨姨,但係佢哋啲人當睇你唔到,唔會理你,我見到嗰度其實唔係咁忙,起碼我見到佢哋行行企企,同啲姑娘傾計,又無做清潔嘅嘢,但係你嗌佢,佢就話:得㗎喇,得㗎喇咁樣。

後來隔離床話比我聽,佢哋一日只會換四次片, 其實我都奇怪㗎啦,一代片十塊,竟然可以用成兩日有多,咁我就大吃一驚,心諗唔係呀話,我就走去同護士枱姑娘要求換片, 當然佢當時都係hea我,終於我係嬲起上嚟,就拍枱同問姑娘講:你一日都唔知去四次廁所啦,點解會只係同啲老人家換四次片?你知唔知有陣時唔已經賴到張床濕曬 你哋淨係換片,就唔換床單, 個姑娘望住我,就係冇反應,完全冇比反應我,後尾我第二日就同我媽搞出院,雖然我阿媽當時要做復康之類, 我老媽話,幫佢做復康嗰個物理治療員,每日都係同佢做五至十分鐘,就係望住佢行路,我真係頂唔順將我老媽留低喺度,我第一個感覺就係同虐老係冇分別。

adawong20    發表於 24-3-18 13:51

男爵府

我媽媽之前入醫院
喺qe啲姑娘真係好好。

長壽是禍不是福。

beebee67890    發表於 24-3-18 13:31

伯爵府

agroy 發表於 24-3-17 21:52
我媽之前住QE,都係定時4個鐘左右先換片,我媽pat pat 損咗話痛,d姨姨都係照樣好大力幫佢抹,我見到我媽pa ...

長期咁樣個傷口咪唔會好?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我媽媽之前入醫院
喺qe啲姑娘真係好好。

全世界老人院都一樣

珍珠宮

LoveCorgi2 發表於 24-3-17 23:30
一來佢哋都做到麻木。
社會變了,而家真正有heart嘅人越來越少,醫生,老師,社工…。
我媽生仔年代啲姑娘都係惡

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

我媽媽之前入醫院
喺qe啲姑娘真係好好。

其實有無諗過自己幫媽媽換咗先?

公爵府

meowmeow34 發表於 24-3-17 23:20
真係好需要一啲措施去監察呢啲衰人嘅操守

其實可以去信投訴甚至東張西望都得, 但係你唔好忘記有 人質喺手。
嗰陣試過佢哋唔高興用力拉條褲整痛你哋啲膝頭, 你支骨科病房通常都係跌到整親呢間扯個褲係非常之痛

男爵府

Pinky28 發表於 24-3-18 08:26
長期咁樣個傷口咪唔會好?

到最後,QE話我媽冇得醫,一係返屋企,一係去黃大仙醫院。我哋接咗佢返屋企,每日幾次幫佢洗傷口、揸藥膏,傷口先好返。

男爵府

有錢住,私家就唔慘!

其實公立醫院大前提係要醫你等你唔好死,其他嘢邊有咁多資源做,只好跟 schedule

其實香港啲醫療一係就勁貴,一係就勁平近乎唔洗錢,呢個就係怪現象

大陸啲醫院好多人會請護工服侍自己,百幾蚊一日。因為大陸啲護士係完全唔會做呢啲嘢,係家人或者護工做

子爵府

我媽媽之前入醫院
喺qe啲姑娘真係好好。

-個鐘已經算少

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

QE一樣有男護士態度同語氣都好衰,但有親人住院唯有忍氣吞聲
最好不相見,如此便可不相戀。

最好不相知,如此便可不相思。

最好不相伴,如此便可不相欠。

最好不相惜,如此便可不相憶。

男爵府

回覆樓主:

掉轉諗你做佢個份工會不會不停㨍老人換片?

子爵府

nicelady2828 發表於 24-3-18 10:14
有錢住,私家就唔慘!

其實公立醫院大前提係要醫你等你唔好死,其他嘢邊有咁多資源做,只好跟 schedule

香港嘅私家醫院非一般貴,而政府醫院就吾准有陪人,兩難。我99走前病咗幾年,要同時睇好多科,每次入院,我哋最怕有壓瘡,每日探病時間我哋都帶2個工人去同佢清潔,去嘅時候一次,走嘅時候一次,每次去我地都問幾時可以出院,只要住院一星期就會生,出院後每日有人上門洗傷口+自己照顧都要三星期先好返,生壓瘡係好痛好痛。
吾知香港公立醫院幾時能夠俾行動不便嘅病人有陪人?

伯爵府

agroy 發表於 24-3-18 09:44
到最後,QE話我媽冇得醫,一係返屋企,一係去黃大仙醫院。我哋接咗佢返屋企,每日幾次幫佢洗傷口、揸藥膏 ...

咁就好

男爵府

回覆樓主:

我爸爸當年係仁濟待遇更差,喺醫院可以自己去小便一過去復康嗰邊就比人插咗尿喉,我哋問點解佢哋吚吚哦哦,之後我哋同醫生講醫生都唔理,我爸就係因為咁以後都要插尿喉啦我阿爸飲唔到水叫佢又唔理咪自己攞囉,但倒到上半身濕晒又冇人理,直至我哋去到見到即刻幫佢換衫再投訴,但都無用佢哋一於好少理,所以我地要等佢開門即刻入去睇佢點直至夠鐘要我哋走先走

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊