自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

siugocandy 發表於 24-3-18 22:41
唔出奇,我上次入醫院,有個婆婆有2個仔,冇見過佢個仔黎探佢,姑娘主動打電話俾婆婆個仔同佢facetime,婆 ...

真陰公 呢類case真係太多

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

siugocandy 發表於 24-3-18 22:41
唔出奇,我上次入醫院,有個婆婆有2個仔,冇見過佢個仔黎探佢,姑娘主動打電話俾婆婆個仔同佢facetime,婆 ...

del

(Sorry 禁錯制 重覆回覆)

大宅

volan 發表於 24-3-18 15:48
老人院好多老人家唔俾落床 久而久之肌肉退化 感染細菌去世

仲要穿約束衣。

大宅

cecelc 發表於 24-3-18 21:37
我之前日日去醫院探我爸,無見過有人探隔離床位伯伯,

聽到伯伯同姑娘對話,話個仔忙,

後生嘅移咗民咪無人探

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

katherine.k 發表於 24-3-17 19:59
我媽媽之前入醫院
喺qe啲姑娘真係好好。
喺qe啲姑娘咁忙換片組同事真係知道 屙咗屎 通知佢一聲 姐姐都會走 ...

邊間醫院?

子爵府

2024年龍年勳章

lam_yau 發表於 24-3-17 23:37
入醫院無親人探好慘,好多年前,我媽入聯合,唔記得係边科,個層D護士好衰,連外判比碧瑤既護理員都衰,我 ...

有冇攪錯呀!住一排咪監生餓死,離晒譜

大宅

katherine.k 發表於 24-3-18 09:26
其實可以去信投訴甚至東張西望都得, 但係你唔好忘記有 人質喺手。
嗰陣試過佢哋唔高興用力拉條褲整痛你哋 ...

無用的,醫院有醫院規則,仲記得uncle Ray 嗎?相識滿天下。

男爵府

2313 發表於 24-3-18 23:31
仲要穿約束衣。

上年我媽(7x歲)跌斷手骨住院,姑娘話怕我媽落床跌親,吃飯大小便都在床上,仲一定要佢穿約束衣。我媽住左2日不停叫我帶佢出院,我見佢在床俾人綁住真係慘,即同醫生講簽紙出院。醫生仲話有事唔負責,我洗鬼你負責咩,我自已照顧仲好呀!
唔俾落床咪唔落床囉,但D姑娘同阿姐爲方便自已或怕麻煩,將病人綁住在床上太不人道了,郁都不能郁,真係比死更難受!

goldpiglet    發表於 24-3-19 07:33

男爵府

selinako^^ 發表於 24-3-17 23:41
佢地真係好衰,下下按指引 冇人情講

有時諗諗吓,將來我同c6 老左都係講個工人幫吓手,教c6 自己換片/堅 ...

醫護本身都唔夠人手,仲要多醫護人員移民

男爵府

回覆樓主:

爸爸中風後,試過喺明愛急症室等咗好耐,期間想尿尿,叫姑娘搵人幫佢換片如果唔係一定會濕晒,但姑娘唔理,結果瀨到一床一褲都係,通知佢哋來清理,又係唔理,仲要好惡咁掉塊尿片比我,叫我自己搞掂!我想講忙唔係大曬,就算唔幫手換片都唔好用咁嘅態度對人!

男爵府

cutebambi 發表於 24-3-17 20:24
見最近有人開po講奶奶日日打幾十個電話畀個仔(有初期腦退化)!一個月一日探奶奶已經好似好益奶奶 ...

老實講,如果只得老人家一人,仔女唔孝順,真係唔洗咁長命,最緊要死得唔好辛苦就得。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

見倒呢d喺醫院床冇人照顧。我老公都話 唔使咁長命 60,70歲冇病痛就好,唔係同我一齊燒炭好過。。因為真係唔想死得咁冇尊嚴。但最大原因係 唔想累兩個仔

男爵府

cecelc 發表於 24-3-18 23:30
真陰公 呢類case真係太多

個婆婆個仔有四十幾歲啦,得一個肯探佢,仲要咁耐。不敢想像下一代d人係點。。

子爵府

這個問題都好困擾我。家人每次入院都有這個問題。完全不明白為什麼沒有人正視問題想法子去解决下。用片都係問題,冇人換片都係問題。病人自己出聲先換,腦退化病人唔識出聲咁點? 病後都一大堆皮膚問題,沒完沒了

男爵府

elderberry 發表於 24-3-18 23:54
上年我媽(7x歲)跌斷手骨住院,姑娘話怕我媽落床跌親,吃飯大小便都在床上,仲一定要佢穿約束衣。我媽住左2 ...

上次我爸都唔俾落床,但冇綁我爸,之前醫院見唔少俾人綁既老人家。
D姑娘人手少,見冇乜人探既就對佢哋差d。

琥珀宮

katherine.k 發表於 24-3-17 19:59
我媽媽之前入醫院
喺qe啲姑娘真係好好。
喺qe啲姑娘咁忙換片組同事真係知道 屙咗屎 通知佢一聲 姐姐都會走 ...

所以要保持身體健康,唔好咁為食,香港好多老人家嘅病都係戒唔到口,又唔做運動,根本就係富貴病

琥珀宮

siugocandy 發表於 24-3-19 08:19
個婆婆個仔有四十幾歲啦,得一個肯探佢,仲要咁耐。不敢想像下一代d人係點。。
...

呢d可能係因果,一家唔知一家事

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

nicelady2828 發表於 24-3-18 10:14
有錢住,私家就唔慘!

其實公立醫院大前提係要醫你等你唔好死,其他嘢邊有咁多資源做,只好跟 schedule

住私家好定安樂死好?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

2313 發表於 24-3-18 23:37
後生嘅移咗民咪無人探

疫情之前我喺老人中心做義工
專係負責去探望一啲雙老/獨居長者入院
不過疫情之後暫時都無開返個活動
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

sasa615 發表於 24-3-17 20:24
求人不如求己,親自照顧最好

我老爺最後個段時間都係長期起醫院,長期打訓覺針,接近唔會醒,
我奶奶放工就趕去醫院探老爺,我覺得奶奶好辛苦
有一次陪奶奶去探老爺先發現奶奶都冇點理老爺,企起到等夠鐘就走
去到就同老爺講黎左啦,望下老爺塊面睇下要唔要抺下面,,根住就全程企起到,望下電視望下個心跳機咁樣,我心諗你日日黎做左啲咩...

正常唔係坐底傾下偈,按摩下手腳個啲咩?

所以你話親自照顧係咪最好?睇人啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊