自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sunnymama2 發表於 24-3-18 09:12
我同佢講贏左就surprise, 輸左就預左,佢話我講得好negative, 我都唔知點安慰佢

大家會點做?

點會話輸咗就預咗架?
叫你老公講,你聽就識

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我同佢講贏左就surprise, 輸左就預左,佢話我講得好negative, 我都唔知點安慰佢

大家會點做?

係掌心寫個人字,食左佢
d戲話有效

珍珠宮

我通常同佢講,盡咗力就平常心對待,之後成功與否我都係讚既,然後辛苦完當然同佢食吓好野,輕鬆吓

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Ononluk 發表於 24-3-18 09:28
緊張係正常情緒,將來經驗多咗就會好啲。
如果已經係比賽前夕,就無乜嘢好做,讚下佢俾啲信心佢。
之後可以 ...

佢第一次玩大型比賽,所以特別緊張,呢個係參加比賽前冇預期到的。

不過都好,吸收多d經驗,對佢日後有幫助的

大宅

大家會點做?

如果我係個小朋友, 比賽前聽到咁講會覺得好打擊士氣, 睇死我咁。
要安慰的話, 到時真係輸咗先安慰啦~

比賽前, 我覺得唔使特別講啲乜, 只需認同小朋友的感受, 讚下佢平時練習做得好就夠, 唔使加大人自己想法或意見入去~

可以試下分散小朋友的注意力啦, 但人人唔同, 有啲人會食糖,有啲人會聽音樂,有啲會深呼吸 ~

珍珠宮

回覆樓主:

首先個比賽係咪佢自己想參加,如果係佢自己想既,我會同佢講報名時係佢自己決定,只要努力表演就可以喇,佢行得上台,就已經贏左自己 如果本身唔係佢自願,咁我都唔識安慰

公爵府

give_thanks 發表於 24-3-18 09:49
其實你咁講本身冇問題嘅,喺想帶出只要努力便可,志在參與。

但係如果你小朋友咁樣回答你,可能反映左其 ...

多謝你明白我

公爵府

wan_sosin 發表於 24-3-18 10:20
你咁講,個小朋友會覺得媽媽唔多覺得自己會贏,反而預咗我會輸。

我仔玩運動嘅,由細到大(已快16歲) 每年 ...

睇黎你仔比賽經驗豐富。

如果比賽分幾輪(非淘汰制),小朋友頭幾輪都輸,你會點安慰?

公爵府

姸媽 發表於 24-3-18 14:21
首先個比賽係咪佢自己想參加,如果係佢自己想既,我會同佢講報名時係佢自己決定,只要努力表演就可以喇,佢 ...

一定係佢自願的! 佢以前都有比賽開,但小型的。輸贏佢都好開心

而家越大個 , 對勝負睇得越重,所以壓力越大,又越緊張。

我唔識講野,唔知點安慰佢或者鼓勵佢,好似講乜都錯

公爵府

巴圖魯 發表於 24-3-18 14:21
如果我係個小朋友, 比賽前聽到咁講會覺得好打擊士氣, 睇死我咁。
要安慰的話, 到時真係輸咗先安慰啦~

原來好多人覺得我咁講野真係會打擊自信。我以後都係少d講野啦

侯爵府

我真係咁同我3個講:「緊張係正常,媽咪都會。依家做咗媽咪,遇到一d事都會。我每次一發現自己緊張、唔放鬆;就會提自己深深呼吸,然後同自己講冷靜先;重覆」同時我會抱住佢哋

我第二個位,話自己個腦唔識同自己講嘢;我叫佢想起我,係媽咪同你講

我第二有同我講佢做到,叫自己冷靜先。唔好亂。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

大家會點做?

我個緊張到問我點放鬆。我都唔識點解決。
我話DSE好難唔緊張。我自己當年都緊張到想開大。

水晶宮

回覆樓主:

我女都係由細賽到大,我話佢知,參賽者有好多人,但獎項就係個咁多,所以自己發揮到所學嘅水準已經無白費,對得住自己同老師,亦贏到出賽嘅經驗,有無獎就要睇埋其他對手係點。

珍珠宮

sunnymama2 發表於 24-3-18 14:34
睇黎你仔比賽經驗豐富。

如果比賽分幾輪(非淘汰制),小朋友頭幾輪都輸,你會點安慰?

我會講「未到完場都仲可以努力,先休息一下,把握後面的賽事,比賽完咗成績點都好,我哋去食餐好嘅。」
我仔都有比賽係循環賽制,3賽要贏兩場才出線,有時連輸兩場,我叫佢加油,盡力埋佢,到最後輸埋第三場,同佢講,呢一年再比心機練習,出年嚟過。
如果贏咗出到線簡單啲,都要叫佢小心唔好輕敵。
如果佢真的蝕氣了,就同佢做啲佢開心嘅事,然後同佢講,人生仲有好多唔同嘅事情,運動,比賽唔係全部,當然係你好重視嘅野,但係機會多的事啦!

我仔並非好追求要超卓運動表現,但佢視之為佢最大興趣,當然比得賽會想贏,毫無鬥心都唔係好事,但從中都可以學識勝不驕敗不餒。

子爵府

2024年龍年勳章

同佢講:

「你好叻你一定得,你唔得無人得」

萬試萬靈

公爵府

anniekayan 發表於 24-3-18 14:51
同佢講:

「你好叻你一定得,你唔得無人得」

收到!

水晶宮

大家會點做?

比賽。。。係學習點去輸

我成日咁同仔女講

子爵府

BK Milk勳章

大家會點做?

比賽係攞經驗,邊會可能一定贏?

其他參加者比阿仔練習咁多,能力更強,經驗更好,所以勝出,就咁解釋。

公爵府

wan_sosin 發表於 24-3-18 14:50
我會講「未到完場都仲可以努力,先休息一下,把握後面的賽事,比賽完咗成績點都好,我哋去食餐好嘅。」
我 ...

我覺得你仔咁成功,背後家庭的支持不可少!

我的case係,我小朋友喺我在場時,連輸幾局,我唔識安慰佢,見佢失望,我又唔識講野,所以我選擇離場。

但當我離場後,我小朋友就開始贏,係一直贏到最後,排名比預期理想。

我覺得好內疚,佢輸左時我唔識安慰仲離開。佢贏時我又唔喺佢身邊分享喜悅。
我對佢的成長好似有毒咁,覺得做人娘親好失敗。

公爵府

大家會點做?

享受過程。我一路都係咁同個仔講。佢由起初緊張,慢慢而家識得同我講,「我緊張都係一種動力嚟嘅」
有啲嘢冇得教一次就明白,都只能夠透過經驗學習。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊