自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

想問問如果有一張sheet,入面有好多38個sub file(唔同公司車既維修費用)
老細想係一張Sheet度可以襟到每架車所有detail費用,應該點樣setting?

侯爵府

rebecca0113 發表於 24-3-18 10:03
想問問如果有一張sheet,入面有好多38個sub file(唔同公司車既維修費用)
老細想係一張Sheet度可以襟到每架 ...

假設Excel有1個column入咗3 8架車的車牌號碼。可以用車牌號碼做篩選,具體做法是:
Data, filter
attach1/tmp/php2LbcqF

大宅

回覆樓主:

有冇圖分享一下?

水晶宮

建議樓主放個sample 上嚟
會容易d 描述所需要嘅效果

大宅

bks2014 發表於 24-3-18 10:11
假設Excel有1個column入咗3 8架車的車牌號碼。可以用車牌號碼做篩選,具體做法是:
Data, filter

我估樓主講嘅唔係一張sheet裡面入左38架車, 而係分左38張sheet

樓主你可以加一張sheet做summary, 然後每頁整個total, 之後再喺summary度=番每頁個total就得, 呢個方法應該係最簡單

侯爵府

牛年勳章

你係想講現時係一個excel file 38張sheet?

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

糯米米糍 發表於 24-3-18 12:08
你係想講現時係一個excel file 38張sheet?

係呀

男爵府

回覆 rebecca0113 的帖子

copy所有file同一張sheet, 然後做PivotTable.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

rebecca0113 發表於 24-3-18 10:03
老細想係一張Sheet度可以襟到每架 ...

係咪老細唔想慢慢拉,想你整個INDEX,咁佢一襟就去到佢想搵既SUB FILE

珍珠宮

同意樓上講,將38架車嘅details,放入同一個Excel文件,然後link入同一個table,再用Pivot Table跑個summary(new spreadsheet),老闆只需要睇呢個summary
前提係所有38架車嘅費用data structure要一致

珍珠宮

mizuho 發表於 24-3-18 12:24
同意樓上講,將38架車嘅details,放入同一個Excel文件,然後link入同一個table,再用Pivot Table跑個summar ...

謝謝你們意見

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊