自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

dolala 發表於 24-3-20 08:27
Astro仲有播TVB頻道架,成條海外版翡翠台⋯⋯

Astro 還有中東頻道、印度頻道、菲律賓頻道,而且不止一兩個,就印度頻道已經多到你唔信。

Astro 個翡翠台有幾多人會睇?連 8蚊一個月 tvb anywhere 都無人要。

部分 BK 姐妹最叻自己圍爐編古仔,創造新宇宙。

Update 下你,Astro 虧損嚴重,訂戶多數係體育台(足球、手球等等)套餐,UNIFI 用戶都多過 Astro。
不過大部分大馬人一早轉去串流平台,更平更抵,Astro 個 翡翠台、菲律賓台不屬於基本套餐的,要額外訂,

呢d 冷門野邊會有市場??

香港 Now TV 有 3個印度套餐,合共十幾條印度頻道,印度方面直接管理提供節目:STAR、SONY、ZEE 等等,這代表什麽?香港人熱愛印度節目?

象牙宮

回覆樓主:

大馬tvb自己獨立台,仲有美加,仍然有華語台睇tvb節目!其實而家上網咁方便,已經少人坐定定睇電視,我外國d表弟妹,全部用盒仔上網睇劇,仲有英文字幕

大宅

Adiezz 發表於 24-3-20 08:58
估唔到黃Viu有21%

係呀,黃viu (東南亞區)主打韓劇、韓國綜藝、泰劇、印尼劇等等當地製作、好似都有少量香港自家製,
有當地語言配音,配上泰語、印尼語。

不過主打都是韓國節目,手機版有得免費看(加廣告),電視版就好似收費但好平。一年不到港幣 200,只有 Netflix 的兩個月月費。

我都係呢兩年先知道 黃viu 在泰國、大馬、印尼都幾成功。

不過大部分睇黃viu 東南亞觀衆係睇手機版,因爲免費。

電視機主流係 Netflix 同 Disney+

伯爵府

早排 沈宗賢返大馬 電台訪問 個主持都講話大馬好多人睇中年好聲音呀

大宅

無話可說 發表於 24-3-20 11:35
大馬tvb自己獨立台,仲有美加,仍然有華語台睇tvb節目!其實而家上網咁方便,已經少人坐定定睇電視,我外國 ...

美加 cable tv 衛星收費電影,超過數百個台,世界各地頻道全部都有,但美加主流觀衆看咩是另一回事。

香港 Now tv 的印度頻道多到你唔信,是否證明有香港大受歡迎?

菲律賓 GMA 在香港 通過 Now TV 提供好幾個菲律賓頻道,直接管理,證明什麽?

Now TV 印度套餐有 3個,合共十多個 channels,多過 Now TV 提供的日語頻道,這代表什麽?印度節目在香港比日語節目更受歡迎?

香港可以看到的印度系列:STAR 印度系列,ZEE 印度系列(包埋新聞台),Sony 印度系列

子爵府

回覆樓主:

依家仲見tvb藝人過大馬登台出event, 隔離嗰兩個台?

係喎,有個台藝人主打歐美宇宙,馬來西亞應該睇唔上眼,嗰啲叫人“深藍人”嘅人咁緊張做乜

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實想表達啲咩?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

polliebb 發表於 24-3-20 13:45
其實想表達啲咩?

佢咪想表達tvb無人睇,viu好多人睇囉

子爵府

其實想表達啲咩?

可能交數俾二少,用馬來西亞市場做主題算有啲新意,好過香討嗰邊打手來去嗰幾樣睇到悶

珍珠宮

其實想表達啲咩?

想話TVB就執

珍珠宮

虎到金來勳章

karshing 發表於 24-3-20 13:54
想話TVB就執

真係好有心,搵晒資料

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

美味 發表於 24-3-20 13:53

咁由佢繼續推,可能二三十年後會成功

大宅

2024年龍年勳章

樓主重點係咩?如果講港劇喺有華人嘅地方已經唔入流,其實香港同粵語都面對相同問題啦,你想一一探討?

大宅

最後 Q&A 一次回答:

點解研究大馬市場?因為大馬華人最支持港劇(以前咋!)當其他華人已冇興趣,大馬華人仍然睇緊。如果連大馬華人都唔要,可以證明佢冇曬國際市場。

香港藍絲一定睇港劇?
出乎我意料,好多受過高等教育藍絲原來不看港劇。

港劇包唔包非 tvb 製作?
包,viu港劇一樣無海外市場。黃viu是靠韓國節目、東南亞當地節目,手機免費睇策略打響東南亞市場的。

點解大馬收費電視有 tvb 直播頻道?
點解大馬還有中東、印度、菲律賓等等頻道,其中印度頻道多到你唔信!點解香港 Now TV 有十幾條印度頻道,至少三條菲律賓頻道,由海外電視台負責直播,這代表什麼?

港劇點樣慘法?
2022、2023年幾次在大馬吉隆坡,接觸過不少華人,大部分都 up不出近年港劇劇名,好多超過 5年未接觸過港劇。當然會有少數華人繼續睇但我未遇到。幾年來國際串流進入東南亞改變市場生態。連大馬收費電視都見紅。

大馬免費電視台呢?有無播港劇?
有,108台 八度空間(頻道名稱)有播一兩年前 tvb舊作,也曾經播過 viu 粵語節目,多數傍晚6點或7點首播,日後 lunch time 會重播一次。在吉隆坡用一條室內天線連接電視機就收到,但吉隆坡大部分電視機並無連接天線,大馬人對傳統電視不感興趣,電視連上 Internet 看串流或 YouTube為主。感覺港劇係免費送都唔要。

盜版電視盒子如何?
我在大馬住過好多民宿未見過。

夠喇,其餘啲圍爐自high、自問自答自假設等問題,我唔再睇唔再答。無興趣娛樂蠢人。

大宅

回覆 nobodyfool 的帖子

擺明V就係嫌依家呢批觀眾無鬼用, 先攪"中年好相貌"同大台爭觀眾. 好心佢地加油.

子爵府

FeiLong 發表於 24-3-20 01:39
呢度 講 tvb 節目海外市場無人要,不是你個人喜好。

埋堆堆?你識唔識?變相Tvb 已經在全中國落地了!否則阿里點會泵錢俾佢?股價都升番唔少!就嚟追番上 HKTVmall 啦!眼光要遠大D!
唔使長篇大論

侯爵府

應該係睇TVB藝人在大馬仲有冇市場, 做活動的登台的開演唱會的, 仍然一堆人過去
只能話今時今日睇港劇的渠道不限於官方渠道啫

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

tvb 多唔多人睇又點?
Netflix 都虧損嚴重,好似話轉左CEO 先好轉,Disney+業績見哂紅啦,要靠HK & 上海迪士尼推靚條數
話有人睇又點?

我地做觀眾既,中意睇乜咪睇乜囉!
做乜係都要咬住tvb 唔放? 呢個post 明顯係針對某一電視台來bully!D內容亦有待fact check!

話時話,我美加既親戚全部都有Mytv super 盒仔,識哂愛回家人,連第2代都睇tvb學中文!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

都係唔明,咁緊張做咩? 鐘意睇就睇,唔鐘意就唔睇,就係咁簡單,又唔係tvb出糧,其他野關觀眾咩事?

子爵府

美味 發表於 24-3-20 13:53

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊