自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

由於近排既九龍工業學校欺凌事件暴力程度令人嘩然震驚
所以我借此提醒各位家長吾好揀錯欺凌學校,否則自己仔女就每天被人身攻擊甚至暴力傷害
要受苦6年,因為老師無認真處理欺凌事件甚至包庇欺凌者,求助無援

以下系我整合既欺凌學校黑名單,希望對各位家長有幫助啦

九龍工業學校

事情簡介:
有一名高大男生向另一名較矮的男生施襲,由於施襲過程被網上公開,暴力程度令人震驚令一眾家長擔心,
包括一腳伸向同學胸口令對方隨即倒地、大力扯同學落地令頭部猛撞落地下、按住跪地同學頭部。
結果校方報警,並以傷人及普通襲擊罪名被捕

Baby Kingdom | 九龍工業學校13歲男生遭踢腰撻生魚14歲男同學涉襲擊被捕
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23731817&extra=&page=1

Yahoo新聞 九龍工業學校男生飛腳踢跌同學 校方稱已報警

長沙灣學童欺凌|九龍工業學校:已報警處理 安排老師及社工支援 | 香港01
https://www.hk01.com/article/1002053?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

馬鞍山崇真中學

事情簡介:
在2023年9月,東張西望揭發了一單持續多年的校園欺凌事件,
被欺凌女同學多年被幾名男同學人身攻擊、網絡欺凌、惡搞,女同學家長向校方投訴,
但馬鞍山崇真中學為了自身利益並一直沒有認真處理問題,反而故意為難女同學家長。
所以欺凌者並繼續欺凌多年。

事件揭發後,一名馬鞍山崇真中學的學生在 Baby Kingdom上揭發更多該校的欺凌事件。
當中包括: 打人、鏈頸、攻擊性器官、迫人比錢、破壞別人物品、恐嚇、人身攻擊、偷野、哈老師
他也揭發該校訓導老師經常包庇欺凌者,所以求助無援

新假期|中學女生被男同學恰足4年 向學校投訴反被刁難 男惡霸下場抵死

東張西望|囡囡受欺凌向學校求助投訴到教育局無效,最終成功告到高等法院|TVBUSA|民生
https://www.youtube.com/watch?v=OqkJY1DhC4s

一名該校學生在 Baby Kingdom上揭發更多欺凌事件 link:
Baby Kingdom | 東張 欺凌事件學校 馬鞍山崇真中學 其實一向都有嚴重欺凌
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23695311

仁濟醫院董之英紀念中學

事情簡介:
在2019年1月,網上流出一段關於多名男學生把一名學生壓在地上施襲的片段,被打男生遭脫褲打屁股。
可惜校方稱他們只是嬉戲,令一眾網民不滿。
有該校學生向東張西望講校方經常包庇是校隊成員的庇欺凌者,所以欺凌嚴重。而且有老師在網上講老師也經常成為施襲對象,
施襲手法包括:老師遭壓在地上、被學生以椅子等硬物攻擊
當時既校長雖然知到欺凌問題嚴重,但完全吾理

仁濟醫院董之英紀念中學校園欺凌事件

董之英疑再爆欺凌 學生遭蒙頭壓在地上求饒
https://www.youtube.com/watch?v=E-2vEzgUGgo

馬鞍山校霸被捕 揭發者竟遭恐嚇!- 東張西望
https://www.youtube.com/watch?v=Z8YuD7ulDnw

【校園欺凌】傳董之英有影子學生、老師也遭欺凌 校方:不容欺凌 | 香港01
https://www.hk01.com/article/289311?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

侯爵府

回覆樓主:

仲有一啲欺凌事件學校係冚得就冚、唔會畀大眾知、尤其名校

侯爵府

2024年龍年勳章

呢幾間出晒名係武館

la_source    發表於 24-3-22 10:04

珍珠宮

九工以前係名校

複式洋房

yauchuchu 發表於 24-3-20 14:41
呢幾間出晒名係武館
而且出名到上東張/新聞

大宅

2024年龍年勳章

相信依啲只係冰山一角

子爵府

相信其他學校都有可能發生欺凌
唔係個個想入Band3,轉校也不易,唔信全校都係問題學生,相信都有品行好的乖學生。
明白大家關注事件,討論吓正常,都知資訊發達,襟個制什麼資料都有,但整份名單出來,係未有少少過火?

hkgra    發表於 24-3-20 15:05

男爵府

aigoma 發表於 24-3-20 14:56
唔係個個想入Band3,轉校也不易,唔信全校都係問題學生,相信都有品行好的乖 ...

但呢啲全部係上哂報嘅事實

公爵府

仲有德X女子中學⋯⋯

複式洋房

烽mami 發表於 24-3-20 14:55
相信依啲只係冰山一角

同意,由其是以前資訊無禁發達既時後更難揭發, 而家有東張西望同資訊科技比較發達都好D

複式洋房

castle100 發表於 24-3-20 15:01
仲有德X女子中學⋯⋯
發生咩事?想知

大宅

aigoma 發表於 24-3-20 14:56
唔係個個想入Band3,轉校也不易,唔信全校都係問題學生,相信都有品行好的乖 ...

唔過份 至少比家長知道呢啲學校係點處理欺凌事件

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 bestgood 的帖子

但整一個list唔好, 令人容易標籤學生~入面都有好多好學生~如果你小朋友/親友係入面讀, 應該都唔會想有呢個list~
如果家長有心搵學校資料,又一定會搵到呢0的新聞,何必整一個list呢~

每日笑一笑    發表於 24-3-22 17:10

男爵府

其實欺凌是間間都有,搞小圈子,唔同你玩,名校一樣大把欺凌

hkgra    發表於 24-3-20 15:15

男爵府

陪月勳章

回覆 aigoma 的帖子

同意

男爵府

回覆樓主:

小學都有。。。不過唔係打,係言語欺凌,電話滋擾

複式洋房