自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

牙周病令我無左3隻大牙,牙周病專科話要補完牙骨先可以植牙,total要$13萬,想聽多個醫生意見,有無好推介!謝謝!

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

mebebe 發表於 24-3-21 14:39
牙周病令我無左3隻大牙,牙周病專科話要補完牙骨先可以植牙,total要$13萬,想聽多個醫生意見,有無好推介 ...

植體係瑞典瑞士,美國還是韓國材料
補骨粉係外來骨還是自身骨
使唔使監察麻醉
由頭到尾幾耐完成

侯爵府

梁啟源醫生

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

石硤尾陳以昇

大宅

Anka 發表於 24-3-21 15:04
植體係瑞典瑞士,美國還是韓國材料
補骨粉係外來骨還是自身骨
使唔使監察麻醉

植體同骨粉都無提到係咩材料,只係話落完骨粉要等半年再睇情況先可落樁,而且因為好近神經線,其實只有7-8成機會成功…攪到我都好灰

珍珠宮

mebebe 發表於 24-3-21 15:12
植體同骨粉都無提到係咩材料,只係話落完骨粉要等半年再睇情況先可落樁,而且因為好近神經線,其實只有7-8 ...

聽我牙醫講瑞典植體係業界首屈一指
價錢亦相對較貴

是否牙週病影響到牙嘈骨薄咗
想像一次過做三隻都有啲辛苦

水晶宮

植牙,我都見過三個牙醫,瑞典植體每隻要32k起,韓國就16-25K起,我揀咗$16k果位。

男爵府

牙周病令我無左3隻大牙,牙周病專科話要補完牙骨先可以植牙,total要$13萬,想聽多個醫生意見,有無好推介 ...
揾多個專家睇下!
我屋企人又係牙周病, 係深圳三甲醫院做完牙周治療先2千几效果好好
做完牙周治療3個月后去著廣州揾教授(距有top私家診所)植著兩粒, 30000度兩粒, 教授建議牙周唔理想的話用瑞典ITI植體, 所以貴的, 牙冠又用貴個隻所以又貴的
13萬卑我揾個weekend去廣州即日來回種著距, 我都係陪屋企人去即日來回, 整個手術都係20分鐘搞掂. 大陸醫生好準時, 唔會要你等.
哎, 香港真係好唔掂, 無論價錢和技術.

子爵府

你三隻相連嗎?

男爵府

mebebe 發表於 24-3-21 15:12
植體同骨粉都無提到係咩材料,只係話落完骨粉要等半年再睇情況先可落樁,而且因為好近神經線,其實只有7-8 ...
你尼的疑難雜症真係要揾教授級來做好的

我親友距係香港個醫生又係話要植骨同咩内提, 做完縂要6個月后先種到牙, 而且都係話唔係百份百成到骨, 但見完教授話距兩隻牙都夠骨量無需植骨, 其中一隻縂即扒即種, 手術20分鐘種完兩隻牙, 我都好驚訝! 總要無痛楚, 麻藥過著都唔痛.

距個助手話, 因爲教授技術好, 可以擺到粒牙釘儘用的骨, 技術要求好高, 普通醫生無信心做, 多數會叫你植骨.

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

licpd 發表於 24-3-23 17:41

我親友距係香港個醫生又係話要植骨同咩内提, 做完縂要6個月后先種 ...

最後搵教授做係香港還是國內?

珍珠宮

licpd 發表於 24-3-23 17:41

我親友距係香港個醫生又係話要植骨同咩内提, 做完縂要6個月后先種 ...

照x光 + 全口360x光
用電腦模擬就睇到是否足夠牙槽骨放入最幼植體

如果牙槽骨唔夠就要補骨粉
係香港醫院監察麻醉補骨粉
之後腫痛幾日
補骨粉後要等九個月完全復合先可以植入植體

成功機會比較大
但係都唔係一定如果發炎就功虧一簣
每個人情況都唔同

男爵府

Anka 發表於 24-3-23 21:03
照x光 + 全口360x光
用電腦模擬就睇到是否足夠牙槽骨放入最幼植體
我睇過種完牙個x-ray圖, 真係去到儘植入去, 如果計到甘儘就係距個助手所講的技術要求, 普通醫生可能技術信心唔夠甘做, 所以安全的就係植完骨先做, 個教授當然有自已的技術先做到, 而且距20分鐘就搞掂, 包括扒除一顆智齒和一顆大牙即扒即種

不過香港做植骨唔嗮入醫院, 醫生話診所做就可以. 麻醉牙醫自已可以做, 都係局部麻醉唔嗮入院.

珍珠宮

licpd 發表於 24-3-23 22:43
我睇過種完牙個x-ray圖, 真係去到儘植入去, 如果計到甘儘就係距個助手所講的技術要求, 普通醫生可能技術信 ...

最緊要做完之後鞏固耐用
唔會用用下collapse

香港牙醫喺診所做補骨粉都好普遍
等幾個月後就植入植體

我嘅情況係經過兩位牙科專科醫生評估入醫院手術室麻醉科醫生監察
所以每個人情況都唔同

男爵府

Anka 發表於 24-3-23 23:33
最緊要做完之後鞏固耐用
唔會用用下collapse
講起耐用,大家應該問自已的種植牙醫距種牙的5年存活率係幾多
我相信好多人都唔識問尼樣野

珍珠宮

licpd 發表於 24-3-23 23:44
講起耐用,大家應該問自已的種植牙醫距種牙的5年存活率係幾多
我相信好多人都唔識問尼樣野

專科牙科醫生有講過植牙都有壽命
用瑞典物料
估計都有十幾年或以上

象牙宮

牙周病,先治療。
植牙去深圳。
能不抜最好,尽量保留。可以先做牙套。
植牙最后。

我有牙周。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

333s 發表於 24-3-24 00:45
牙周病,先治療。
植牙去深圳。
能不抜最好,尽量保留。可以先做牙套。

請問深圳邊間好,見有d話即拔即種我就吾敢試,我0我在香港拔左,醫生話最少三個月先可以植,基本美國貨18000一隻未計包骨粉

珍珠宮

angiehouse 發表於 24-3-24 07:37
請問深圳邊間好,見有d話即拔即種我就吾敢試,我0我在香港拔左,醫生話最少三個月先可以植,基本美國貨180 ...

即拔即種有條件限制
聽講瑞典NobelActive植體比較合適, 不過價錢貴.

大宅

howmuch 發表於 24-3-21 16:17
植牙,我都見過三個牙醫,瑞典植體每隻要32k起,韓國就16-25K起,我揀咗$16k果位。
...

可否pm牙醫資料,thanks!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊