自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

以前父母打係會驚!即收聲!
以家嗰啲駁嘴駁到七彩,仲大條道理話;人哋呀邊個都係咁喇!根本唔覺得自己有問題!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

宜家d 細路要讚賞同鼓勵

咁胖虎會好開心,盡情咁唱歌

大宅

我睇咗你分享嘅連結文章,其實只係個別例子
試吓嘅年青人係冇以前啲人咁刻苦耐勞。
你又唔可以話個個都係廢青,只係一小部份嘅年輕人比較廢。
我眼見公司好多讀完書出嚟做嘢嘅年輕人,多數都好盡責及勤力嘅。
只不過有時見到少數後生仔女唔夠醒目,當然出嚟工作 做嘢累積經驗就會越嚟越叻

侯爵府

我覺得唔係讚出左問題,係真係過於保護小朋友,唔想小朋友受列挫折,樣樣都順住小朋友心意去,呢樣野影響得嚴重d

karenlyk    發表於 24-3-22 10:40

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

shobi 發表於 24-3-21 17:13
以家嗰啲駁嘴駁到七彩,仲大條道理話;人哋呀邊個都係咁喇!根本唔覺得自己有 ...

其實我已經係駁嘴派 ~ 不過就唔會咁空泛話呀邊個 …

珍珠宮

peggykeung 發表於 24-3-21 16:20
個啲家長唔係乜都讚,係縱容

根本一早已覺得過度的包容即是縱容!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

angiehouse 發表於 24-3-21 17:12
有d仔女都讀大學囉重要幫佢張羅尼樣果樣,有d就攞個豬肉獎都要開香賓慶祝,讚賞系要有,關愛都應該,但都 ...

呢度有見過話老師偏心,獎一個唔獎一個 好唔開心,佢見小朋友唔開心佢又唔開心 係度求救,可以點同老師講

我地以前邊敢同阿媽講 阿a 有獎勵,我冇... 未煩過未鬧過咩!因為你唔夠努力下次比心機努力 就有你份...成日掛住睇電+玩

所以,我成日都話宜家做細路真係好幸福,以前父母永遠覺得你做得唔夠好;宜家父母覺得老師欺凌佢小朋友偏心, 好心痛 投唔投訴好

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

jeannietsui 發表於 24-3-21 16:52
教育對像係人
對人嘅野一向都不能一概而論
700萬人有700種性格
就係, 人人性格唔同, 點可以用一套方法就論對錯?

侯爵府

pauline_c 發表於 24-3-21 17:21
其實我已經係駁嘴派 ~ 不過就唔會咁空泛話呀邊個 …

因為比我講到詞窮,反駁唔到,所以就求其答,呀邊個都係咁喇!

翡翠宮

shobi 發表於 24-3-21 17:13
以家嗰啲駁嘴駁到七彩,仲大條道理話;人哋呀邊個都係咁喇!根本唔覺得自己有 ...

我阿媽以前會: 人地咁人地既事,宜家鬥衰呀!你係你 佢係佢!
我宜家都會咁同返仔女講

我覺得我媽好叻架,雖然只係一個主婦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

shobi 發表於 24-3-21 17:28
因為比我講到詞窮,反駁唔到,所以就求其答,呀邊個都係咁喇!

我嗰個乖過我,無駁嘴 ~ 我唔會同佢唇戰

水晶宮

唔係個個都係廢青咁極端。仲有好多好努力、好上進的。

我唔鍾意上一代果樣打鬧教育,但亦唔buy近年乜都讚一餐,做錯唔鬧,一味鼓勵一味讚的育兒方法。

侯爵府

selinako^^ 發表於 24-3-21 17:34
我阿媽以前會: 人地咁人地既事,宜家鬥衰呀!你係你 佢係佢!
我宜家都會咁同返仔女講

其實我哋都係用緊我哋以前父母嗰套教仔女!
果然父母當年講得啱;將來到你做人父母,你就知做人父母辛苦!

侯爵府

pauline_c 發表於 24-3-21 17:37
我嗰個乖過我,無駁嘴 ~ 我唔會同佢唇戰

咁你安落晒!

男爵府

虎到金來勳章

monkeymoney12 發表於 24-3-21 16:21
呢個世代獨仔多

呢個係主要原因

珍珠宮

吾駁咀, 吾代表佢條氣順, 可能個心好吾鍾意.
以前我地都會啦!
只要有理據, 咁你可以講服佢, 佢條氣就順, 同埋, 吾好旨意佢養你

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

識得個家長,個仔考到好成績唔係讚,係話覺得你唔值,咁樣打擊係好事?個仔覺得唔開心,唔會再想同佢分享任何事

男爵府

baby668 發表於 24-3-21 16:04
https://www.gvm.com.tw/article/111154

這文章非常值得我哋反思,點解而家啲年輕人個個咁廢,原因就係近年 ...

外國都係讚左先小朋友至有動力繼續學嘢,我覺得冇問題,問題係啲家長咩嘢都同仔女安排哂啲嘢,令到好多年青人變廢青,吾通你認爲日罵夜罵係好事??

翡翠宮

shobi 發表於 24-3-21 17:40
其實我哋都係用緊我哋以前父母嗰套教仔女!
果然父母當年講得啱;將來到你做人父母,你就知做人父母辛苦! ...

子爵府

baby668 發表於 24-3-21 16:04
https://www.gvm.com.tw/article/111154

這文章非常值得我哋反思,點解而家啲年輕人個個咁廢,原因就係近年 ...

只有兩個可能性

你講得出「個個」,只有兩個可能性

一係你未有仔女, 個人又偏激,所以覺得個個年青人都廢
另一個可能性係你已經有仔女,而佢哋真係廢嘅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊