自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

個個廢青?唔覺喎

子爵府

2024年龍年勳章

baby668 發表於 24-3-21 16:07
只可以講普遍被認為

唔覺得香港特別多廢青
只覺得有啲人,鐘意成日踩自己地方
好討厭
Life must go on

水晶宮

話就話要多讚賞,但真係咁多父母堅係讚,一句都唔駡? 講咩

男爵府

baby668 發表於 24-3-21 16:04
https://www.gvm.com.tw/article/111154

這文章非常值得我哋反思,點解而家啲年輕人個個咁廢,原因就係近年 ...

屋企無經濟壓力咪會變廢青,再加工人湊大。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

monkeymoney12 發表於 24-3-21 16:21
呢個世代獨仔多

身邊大多生2個。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

心滿意足 發表於 24-3-22 01:33
個個廢青?唔覺喎

米係,樓主思想要改。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

快樂ma 發表於 24-3-21 16:51
其實樓主有無睇明白此篇文章要講既重點呀

係囉,篇文嘅重點唔係咁喎。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

一般中產有少少家底的男仔, 好多都冇乜上進心, 因為佢地根本唔愁要養家, 樓屋企又有, 根本冇動力去推動自己人生. 所以有時覺得虎媽唔係錯, 可以訓練同磨練佢地意志.

子爵府

樓主可以自己演繹文章內容,套落去講樓主自己仔女有幾廢冇問題,不過唔好用嗰「個個」,唔好包括人哋嘅仔女。拜託。

男爵府

回覆樓主:

真係睇父母點教

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

從來對仔都係應讚得讚、應鬧得鬧,但要有技巧,唔係盲讚同盲鬧,要令佢哋信服自己都係抵讚/抵鬧先有用。同意有jm講,人人性格都不同,所以教仔女方式,都要取長補短,唔可以一本通書讀到老,例如有d小朋友鬧兩句就無晒信心同想放棄,呢啲咪要鼓勵多d, 有d讚兩讚就鬆毛鬆翼,自我澎漲得好緊要,呢d咪要就住來讚,然後再提醒佢唔好驕傲,咁樣小朋友先可以識得面對困難同健康成長,我自己都好怕d過份嚴厲/過份縱容仔女嘅家長

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無睇內容,但唔認同讚賞就會變廢人囉, 冇人叫你係又讚唔係係又讚,呢啲衹係縱容,識教同唔識教已經有好大分別, 做得好當然需要鼓勵同讚賞,鞏固 孩子嘅自信心, 唔通日日又打又鬧就一定會成才咩

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

適當嘅讚同埋適當嘅鬧係需要的,如果全部都係單一方面,咩小朋友都死啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

nancy29 發表於 24-3-21 16:12
不同意,不認同香港青少年個個廢青,亦不認同讚賞會令人變廢
其實任何年代都有叻人有廢人
...

Agree !身邊認識嘅十個只有一個比較廢,其餘九個都充滿力量、理想,反而我覺得好似上一代成日鬧、成日踩,令我冇哂自信及動力,我喺八歲之前都以為自己係弱智同低能,因為我阿媽成日同我講你係低能
自由太多會令世人失去平衡

子爵府

其實每一個世代有每一個世代既特質,我覺得總會有好有壞,唔係成日比較同踏下一代。

珍珠宮

baby668 發表於 24-3-21 16:04
https://www.gvm.com.tw/article/111154

這文章非常值得我哋反思,點解而家啲年輕人個個咁廢,原因就係近年 ...

"不停的鼓勵和讚賞" 係西方的概念,不是中國人推廣的,目的係自小增強自信心。所以你見勾尾西人滿滿自信,甚至大言不慚,永遠人地錯不是自己的問題。
不過,终日打打鬧鬧,虎爸虎媽上身,也會摧毀自信心,失去動力。
所以一切手段要看你怎用,没有一定對錯。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

yuyueng 發表於 24-3-21 17:03
無開內容,但覺得樓主以偏蓋全,咩個個,咩只可以贊唔鬧得,我反而覺得孩子起成長階段系要不斷鼓勵同教導, ...

有賞有罸,要有鼓勵,先有自信。有需要時,的確要鬧,不過,要佢哋清楚自己係衰咗啲乜,唔係係又鬧,唔係又鬧。

我早已同仔女講明,有需要時,就算佢哋一百歲,我百幾歲,只要我未死,仲有氣,都會照鬧!孫,我已講明只竉不鬧,教,留比父母教

子爵府

yurijm 發表於 24-3-21 16:09
照呢個邏輯,係未得解決既
個個家長咪一樣做過青少年
細個非常不喜上一代打罵式教育

細心分析下,呢一代人,同上幾代人,70後甚至60後嘅分別,你就會明白

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊