自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

MissMaMa 發表於 24-3-21 23:33
要考慮埋危疾治療,touchwood cancer 嗰d,睇政府每月食標靶藥都幾萬,除非放棄治療。
...

好多癌症藥係有耐藥期, 都唔係有錢食就保到命, 自己預一筆錢去醫, 醫曬就算或者買一份高端危疾保(我唔係AGENT, 但呢種保險有事真係好幫到手).

自己揾既錢真係要趁健康時好好去享受..除排中意返工, 我媽就係果啲中意返工既人, 比錢叫佢唔好返都唔得, 係屋企坐多兩日就好似痴呆咁.

子爵府

chunyanma 發表於 24-3-21 19:08
單親,子女同住有給家用,有已經供滿自住樓,現金加股票約500萬,收息大約有萬多元一個月,加子女家用夠每 ...

返 part time

男爵府

waic 發表於 24-3-22 10:10
唔使羨慕,只要你要求唔高,好多人50頭都退啦,我地啲普通階層,最緊要有層自住,仔女出晒身,冇長老要負 ...

冇長老要負擔…可想而知,長老給多大負擔比下一代。

象牙宮

回覆樓主:

唔怕悶咪退休囉!仲有搵錢能力,我點都會繼續做,辛苦就轉兼職

男爵府

ChristyMum 發表於 24-3-21 20:16
可以就退啦,我都係5頭,細女未畢業,我都退咗,上興趣班,做自己鍾意嘅野,幾好
...

羨慕你地5頭可以退。
我過多12年細女先至中學畢業,嗰陣5中了。

男爵府

csc1016 發表於 24-3-22 11:36
羨慕你地5頭可以退。

時間過得好快,眨幾眼就到
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

男爵府

waic 發表於 24-3-22 10:24
我就覺得如果500萬都唔夠醫,即係好嚴重,仲醫黎做嘜呢?命不該絕睇政府都醫到,醫嘅過程一定辛苦啦,又唔 ...

認同你所講
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

珍珠宮

csc1016 發表於 24-3-22 11:36
羨慕你地5頭可以退。

如果份工好,可做到60歲先退都好嫁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

可退, 如果份工唔係太辛苦, 5頭我就唔退啦, 如辛苦又受氣會轉悠閒工, 不會退.

珍珠宮

Rainy 發表於 24-3-22 13:03
可退, 如果份工唔係太辛苦, 5頭我就唔退啦, 如辛苦又受氣會轉悠閒工, 不會退. ...

對,其實冇話退左唔可再重出江湖者,我都出入幾次做兼職,不過一定要搵舒服冇壓力,錢反而唔太重要,唔好恰我比underpaid 就得

男爵府

畀面勳章

我都好想退呀,份工辛苦到死已有供滿自住樓,另有物業收租,不過個仔中二咋,又好似有排都未畢業,頂住先

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

chunyanma 發表於 24-3-21 19:08
單親,子女同住有給家用,有已經供滿自住樓,現金加股票約500萬,收息大約有萬多元一個月,加子女家用夠每 ...
我會退, 去下長程旅行, 報讀一些有興趣課程~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

子爵府

有些人會話,退休好悶㗎,有得做就一路做落去;第時有病要用好多錢呀,要再搵多啲…… 問題是,你份工做得唔開心又辛苦,而你已經財務自由有條件選擇,為什麼要難為自己?人生還有多少日子冇人知,未來會發生什麼事亦冇人知,我哋係普通人,只能在可預計之內作出選擇,我係你會選擇退下來,開心、冇壓力過日子。悶唔悶係睇你性格和要求什麼生活,可以瞓到自然醒去嘆大早餐,做家務準備晚餐,煲劇上網行吓街,間中去吓旅行,其實平淡簡單的生活也可以好充實。

珍珠宮

happymama2009 發表於 24-3-22 13:52
有些人會話,退休好悶㗎,有得做就一路做落去;第時有病要用好多錢呀,要再搵多啲…… 問題是,你份工做得 ...

同意。
錢邊會有夠,只會追求愈多愈好,有500萬就會想有1000,有1000想有2000,點先為之夠?
比你搵多幾年錢,當你年薪50萬(我能我低估左嘅),做多5年都係搵多250萬,有咁心態嘅人到時一样會覺唔夠。

公爵府

2024年龍年勳章

樓主可以轉兼職先,彈性時間可以做自己野。

珍珠宮

淘心 發表於 24-3-22 11:21
冇長老要負擔…可想而知,長老給多大負擔比下一代。

都唔一定,我有長老,但冇乜壓力。我媽喺我生小朋友之後,都唔收我家用,不過我久唔久都表達下心意。

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

退啦,好好享受人生

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

退啦,好好享受人生

子爵府

happymama2009 發表於 24-3-22 13:52
有些人會話,退休好悶㗎,有得做就一路做落去;第時有病要用好多錢呀,要再搵多啲…… 問題是,你份工做得 ...
認同

男爵府

chunyanma 發表於 24-3-21 22:04
絕對明白,放工回家煮飯只可要求快,每日都忙碌中渡過,最怕家中有東西壞了要維修,因為單親只可以親力親 ...

冇經濟壓力就退。

我未到50歲已經退咗。
每日瞓到自然醍,參加運動班,興趣班,有時約下朋友食飯,生活好開心。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊