自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Jameskey 發表於 24-3-22 11:15
好多癌症藥係有耐藥期, 都唔係有錢食就保到命, 自己預一筆錢去醫, 醫曬就算或者買一份高端危疾保(我唔係AG ...

我贊成提早退休,及時行樂㗎,所以先一定要買份醫保,以免資產被蠶食,千祈唔好低估醫療費用嘅開支。

男爵府

chunyanma 發表於 24-3-21 19:08
單親,子女同住有給家用,有已經供滿自住樓,現金加股票約500萬,收息大約有萬多元一個月,加子女家用夠每 ...

可以退休啦

侯爵府

睛靈勳章

D..D 發表於 24-3-21 19:33
去創業

靠害,創業咁易咩,失敗多成功少

男爵府

MissMaMa 發表於 24-3-22 21:21
我贊成提早退休,及時行樂㗎,所以先一定要買份醫保,以免資產被蠶食,千祈唔好低估醫療費用嘅開支。
...

50歲先買高端醫療會唔會好貴?我有份最基本的醫保,每月供3百幾,當時諗住大病去公立,依家聽bk講得多,諗下係咪要買過大份呢?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

MissMaMa 發表於 24-3-22 21:21
...

珍珠宮

elderberry 發表於 24-3-23 10:37
50歲先買高端醫療會唔會好貴?我有份最基本的醫保,每月供3百幾,當時諗住大病去公立,依家聽bk講得多,諗 ...

我本身就係有份傳統醫保,每年比幾千蚊,前幾年入院做腸鏡,我冇諗過cover 唔晒,自己仍要比幾千。Review 份單再睇清楚,大中小手術費,麻醉師費,醫生巡房費..... 全部都有分項限額,份單嘅保障有點過時了。再加上親戚朋友患癌嘅經歷,就算睇公立,都用好多錢。所以我先喺幾年前再補份5萬墊底費的高端,每年保障額有500萬。而家新舊兩份單每年比$11000左右,但就可扣稅17%。每月比$800左右,就買個安心。

50歲買高端,視乎返你病歷。如果紀錄良好,就可以用標準保費,不需加 loading,所以我都叫朋友趁早買,以免check 到有什麼問題不受保。

珊瑚宮

Patsiu 發表於 24-3-22 21:17
冇經濟壓力就退。

我未到50歲已經退咗。

me 2, 不知幾開心。
約下朋友食飯,上下堂,做下義工,
陪下父母,又多左時間陪小朋友。

男爵府

回覆樓主:

如果工作困身辛苦又人工不高,就退。 如果份工唔難搵返, 可以 退先抖 一年半載, 睇下自己識唔適應。 如果覺得悶,可以搵返part time做下,过下日晨搵下零用。
相反, 份工好悠,又人工高, 咁咪做多兩年囉 做到约50中才退。

男爵府

MissMaMa 發表於 24-3-23 10:55
我本身就係有份傳統醫保,每年比幾千蚊,前幾年入院做腸鏡,我冇諗過cover 唔晒,自己 ...

好的,多謝你詳細解釋,我會再睇下買份啱自已的

大宅

chunyanma 發表於 24-3-21 19:08
單親,子女同住有給家用,有已經供滿自住樓,現金加股票約500萬,收息大約有萬多元一個月,加子女家用夠每 ...

無很大壓力同埋能安排退休生活就退,有些人無經濟壓力去返工係工作得閒去跟同事吹吹水或自己有工作目標。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔會咁快退休,趁後生搵多少少錢

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

及時行樂!睇唔到唔退休嘅理由

男爵府

回覆樓主:

睇你幾歲,如果60歲就退,做下part time 冇咁悶,得閒旅行。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

很多人都想提早退休,自己今年快退休了,卻不想退休。喜歡返工既日子,忙但充實。有點失落。

子爵府

冇錢都可以靠綜緩退休大有人在⋯⋯
錢以外,仲有冇其他考慮因素?
如果返工開心,有人俾你差遣,下屬對你恭恭敬敬,咁又做到退休都唔怕。

珍珠宮

你仔女都咁孝順,恭喜晒你!以你咁嘅條件都唔退休,咁你都對自己唔住。除非你真係好鍾意你份工作,否則你就應該退休,退休之後尋找自己鍾意做嘅嘢,人生好短暫,一定要活得精彩,願勉之!

珊瑚宮

goodsnooky 發表於 24-3-23 15:48
你仔女都咁孝順,恭喜晒你!以你咁嘅條件都唔退休,咁你都對自己唔住。除非你真係好鍾意你份工作,否則你就 ...

男爵府

樓主如果覺得現在嘅工作太辛苦,不如轉啲兼職做吓,咁個人都有啲目標同收入,又可以做吓自己想做嘅事
因為如果你斷咗唔做嘢嘅話呢,雖然你經濟上冇負擔,不過假如有一日你想做返嘢,其實真係好難,所以我建議你抖一排就搵兼職做下
講真,我就咁聽你嘅situation,其實我都羨慕你,有好多人都冇得揀,所以開心啲

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

退啦!我都提早退,一個字...“爽”呀!

cqwert    發表於 24-3-23 17:14

公爵府

回覆樓主:

退

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊