自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

想生BB熱投

cpmummy 發表於 24-3-22 13:20
Sorry 唔識打個中文字,請幫忙睇吓相片係咪bedbugs

有兩隻係。有無咩AD粉果啲?床褥床舖可唔可以換個床框都要搵嘢搞先得⋯⋯ 出去讀書仲遇到呢啲,阿媽肉赤。
I am Agent P

伯爵府

rolandbb 發表於 24-3-23 09:10
請問千赤士係咪噴劑?
幾錢1支?唔該

粉狀的
比DE粉更幼細
<$200/樽

你連我X隻字都知, 你可去佢網頁睇噢

珍珠宮

Ritzmary 發表於 24-3-23 09:11
成個歐洲都爆床蝨,住邊都有,就算酒店一樣有床蝨,英國人又窮又懶根本將床蝨放任繁殖。
...

10 Countries with the Worst Bed Bug Problems

India. India has one of the worst bed bug infestations in the world, with infestations in both urban and rural areas
United States
United Kingdom
Canada
Australia
China
Brazil
Russia
South Africa
Egypt

https://herbalstrategi.com/blogs/blog/worst-bed-bug-problems

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

juniormiu 發表於 24-3-22 20:46
我媽以前屋企有床蝨,真係慘過有小強老鼠,好難搞嘅嘢D職員梗 hea你啦,基本清潔無用的,床蝨生命力超頑強 ...

確認係床蝨啦!咬咗半年, 明明有房唔肯換俾佢,等咗半年,捉到實物先確定,先肯處理呀

男爵府

幸福花 發表於 24-3-22 20:52
有一隻係!你檢測下有沒有黑點在床單上或其他地方?

已經確認係,但平時理埋搵佢唔到,床單上又沒有

男爵府

20162016 發表於 24-3-22 20:58
可能安慰你,又或者求其答你

係hea佢根本冇認真對待

男爵府

Cathy1121 發表於 24-3-22 21:05
係床蝨,繁殖能力強勁!
夜晚出嚟咬人!

係,只係夜晚出嚟,有時有,有時冇,初時以為對蛟又或洗衣液敏感!因為職員話入個去檢查話冇發現床蝨,煩咗半年先證明到係床蝨

男爵府

mercurycc 發表於 24-3-22 21:07
佢地咬人係一咬幾級級上好痕,
有無蒸氣槍高溫噴,有排攪。

有排搞,我囡仲話要同佢共存,因為佢上網找資料話冇人瞓D蝨唔會出嚟,我俾佢激到死!咬咗半年,洗咗咁多錢睇醫生(雖然最後終claim 到保險),但藥物錢,藥膏錢,精神和時間呢?

我俾咁多錢,租間有蝨房俾佢住嗎?

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

cpmummy 發表於 24-3-22 13:20
Sorry 唔識打個中文字,請幫忙睇吓相片係咪bedbugs

最上邊嗰隻和最右下邊嗰隻似係床蝨

伯爵府

cpmummy 發表於 24-3-23 11:03
有排搞,我囡仲話要同佢共存,因為佢上網找資料話冇人瞓D蝨唔會出嚟,我俾佢激到死!咬咗半年,洗咗咁多錢 ...

你囡咁樂觀諗住共存, 繼續被咬咁有趣?
因為人人都係咁咬到豬頭咁, 所以吾係問題?

男爵府

Protea 發表於 24-3-22 21:36
望落好似有包住膠袋咁?

我囡瞓覺時係身上發現的,所以捉佢放入膠袋。
兩三個月前係房見過一次,只影相跟住掉咗,職員堅持話睇相片唔係,所以今次她保留屍體呀

男爵府

nicolepo 發表於 24-3-22 22:45
係,仲要有隻咁大隻,應該都好耐吓啦,你仲要係住宿舍,好難換過晒啲床同傢俬喎,有啲難搞,要買de粉,熱槍 ...

其實個身成日痕,找不到原因。多次投訴後宿舍已經換過一次床肉,我又帶過低敏配方的洗頭水,冲涼液給她,她每週洗床單被袋,又買了個可換頭打麈蟎和吸麈機做每禮拜都清潔。而家確定係床蝨,要掂清理,我覺得唔應該再係我囡單獨處理,宿舍琴日睇完過膠袋屍體最終找了滅蟲公司

伯爵府

cpmummy 發表於 24-3-23 10:50
確認係床蝨啦!咬咗半年, 明明有房唔肯換俾佢,等咗半年,捉到實物先確定,先肯處理呀
...
我之前係用DE粉同千赤士噴劑兩樣一齊做先搞到,但我唔知英國有冇呢D產品賣?另外如有床褥要徹底清潔後用膠套包好,因為D蝨好鐘意喺床褥邊產卵架,有木傢俬可掉即掉,唔好再等班職員搞,唔徹底清走佢好快佢地又出番黎,佢地可以唔食嘢一年仲生存到架

象牙宮

cpmummy 發表於 24-3-23 11:03
有排搞,我囡仲話要同佢共存,因為佢上網找資料話冇人瞓D蝨唔會出嚟,我俾佢激到死!咬咗半年,洗咗咁多錢 ...
宿舍應該要投訴,
如果真係搬唔到又要住,
自己用蒸氣高溫殺死佢地。
之前99屋有,知好麻煩,
當時好驚幫佢執屋跟我地走就慘。

大宅

cpmummy 發表於 24-3-23 11:16
其實個身成日痕,找不到原因。多次投訴後宿舍已經換過一次床肉,我又帶過低敏配方的洗頭水,冲涼液給她, ...

咁滅蟲公司做完後,你要叫阿囡將所有衣物用高溫熱水浸,掉得嘅嘢就盡量掉咗去

男爵府

三棵樹 發表於 24-3-22 23:15
係床蝨。
你先用吸塵機吸乾淨所有野衫褲都吸,床最好用塵蟎機吸,不過我做你應該無,所以用吸塵機(換吸咀 ...

唔該晒,強烈要求下宿舍最終肯安排另外一間房給她暫時入住,提供床單枕頭被鋪,我都怕床蝨走到周圍衣物和用品都有,所以叫她只帶幾件衫入住,其他野留在原房。
其實她已經買咗吸塵機,有吸床肉的頭,唔知係咪咁,床單被鋪每星期都洗,所以有時滅到,有時滅唔到咁。
我而家諗緊佢所有野仲要唔要好?待學期尾掉晒佢?定pack好佢待9月回英再用?我好怕佢帶床蝨番來香港!

男爵府

loved 發表於 24-3-23 00:01
大學宿舍?請問係邊間大學?

出面租的學生宿舍,唔關大學事

男爵府

蕃薯仔媽媽 發表於 24-3-23 00:14
我估樓主你話係學生宿舍?
用熱風槍都好難搞,用DE粉,無敵士瘋狂噴啦,事關行李衫褲鞋一定唔甩,即使俾 ...

我好驚呀,咁大獲,點甩身呀?所有野唔要?

男爵府

LekGirl 發表於 24-3-23 07:55
睇形狀,上面同埋右下果兩隻都係bed bug

已經確定係啦

男爵府

honthont 發表於 24-3-23 08:37
去fb search “哈哈媽X”
有詳細教學
但你孩子幾大? 吾知佢識處理幾多

其實咩係DE粉呢?英國唔知有冇得賣? 是滅蝨還是防蝨用呢?床褥和床框,宿舍會處理,但我諗緊她的衣褲鞋、個人物品怎處理好,那(emoji)找個箱出嚟放野?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊