自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

[quote]catcat6083 發表於 24-3-23 07:13
係,不過唔退休果陣一年都去6-7次[/
好正, 一年有咁多時間同錢去旅行

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

ddkaka 發表於 24-3-23 06:50
聽華記講,日本得2x%人有外國護照,佢哋係唔興/冇乜錢 去旅行

20幾%有護照定20幾%有外國護照?

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

上年去了4次旅行, 今年預計會有4/5次

公爵府

回覆樓主:

以前,早幾年有機直飛新潟,其實可以增加d新航線。除咗日本,中國大陸亦有好多旅遊地方,希望可以推廣下。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有感而發:一家大細旅遊是 34%,同雙親去旅遊是 3% ,睇來我同老公老左都係食自己地去旅行算了

話時話,我同老公跟親團去旅行,即使見到有團友是兩公婆帶住細路,也帶住父母咁計,十次有九次個個男既,一定係女婿,而唔係兒子來架,我同3 個仔講,我地第日都會通氣,唔阻你帶老婆同外母去旅行了

水晶宮

聽華記講,日本得2x%人有外國護照,佢哋係唔興/冇乜錢 去旅行

日本經濟差

男爵府

gallygally 發表於 24-3-23 07:18
[quote]catcat6083 發表於 24-3-23 07:13
係,不過唔退休果陣一年都去6-7次[/
好正, 一年有咁多時間同錢去 ...

多數連住紅日去,有返工就有錢去旅行,疫情前啲機票好平,就算跟團,2-3千蚊去泰國住5星,依家唔得啦,乜機票都貴咗好多

子爵府

catcat6083 發表於 24-3-23 08:34
多數連住紅日去,有返工就有錢去旅行,疫情前啲機票好平,就算跟團,2-3千蚊去泰國住5星,依家唔得啦,乜 ...

你咁勇, 疫情時都去旅行.. 咁疫情期間你去旅行時有冇中過新冠呀?

伯爵府

Nbs 發表於 24-3-22 23:14
呢一年去咗6 次旅行
HK 無乜嘢比小朋友玩

重點喺呢度,一放假就打機,想出去都冇嘢啱,尤其中小學生

大宅

我覺得內地人去得仲多,除咗去其他國家,-有幾日假就去內地其他城市玩好普遍,都係玩得勁開心

水晶宮

Ritzmary 發表於 24-3-23 07:24
20幾%有護照定20幾%有外國護照?

應該係外國護照,聽華記講所以較少日本人出國旅行

公爵府

彥彥媽咪 發表於 24-3-23 07:50
有感而發:一家大細旅遊是 34%,同雙親去旅遊是 3% ,睇來我同老公老左都係食自己地去旅行算了:w ...

通氣奶奶

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

sugarbean 發表於 24-3-23 08:42
我覺得內地人去得仲多,除咗去其他國家,-有幾日假就去內地其他城市玩好普遍,都係玩得勁開心
...

而家少咗熱情喇 ~ 景點周圍都係人,公路塞車先恐怖。

男爵府

Gud567567 發表於 24-3-22 23:03
班黄人煽動人唔喺香港消費,去外地洗哂啲錢,實行軟對抗
去中國旅行,支持國內經濟

公爵府

ddkaka 發表於 24-3-23 09:48
應該係外國護照,聽華記講所以較少日本人出國旅行

以我所知,日本人真係好少好少外遊,佢哋自己都好少跨縣跨市去玩,所以只有少數日本人有領護照。成年嘅日本人只可得一個國籍,未成年可以雙重國籍。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我聽啲UTUBER講過,日元低,所以日本人較少出國旅行,因為出一次,蝕價一次喎。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

KOKOMAN 發表於 24-3-23 09:59
去中國旅行,支持國內經濟

我都想5月去一次大陸,1星期時間,我自己鐘意食嘢但唔要辣,同埋睇風景,有咩有介紹

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

my005 發表於 24-3-23 10:02
我聽啲UTUBER講過,日元低,所以日本人較少出國旅行,因為出一次,蝕價一次喎。
...

講開又講,上年尾我日本回港,見有成小半機人係日本人,我諗佢地都幾鐘意黎香港既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

象牙宮

paradiso 發表於 24-3-22 19:40
大家今年plan咗會去幾次旅行?

https://www.etnet.com.hk/www/tc/funds/news_detail.php?newsid=ETN340322 ...

渣打香港早前進行一項2024年富裕港人旅遊調查,發現資產淨值港人預算年均花超過87萬元去旅行,他們長途及短途旅行的平均預算開支分別為15萬元及7萬元。新加坡、曼谷及台灣。

平民預算開支5萬元7萬元。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

my005 發表於 24-3-23 10:09
講開又講,上年尾我日本回港,見有成小半機人係日本人,我諗佢地都幾鐘意黎香港既。
...
好多香港人做野日本人,
題外話,呢幾次飛日本,
都有日本人小朋友,佢地真係好乖,
係機上完全唔會嘈,真係好佩服。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊