自由講場

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

zxyggp 發表於 24-3-22 23:12
剩係班高官唔知後勤辛苦,剩係識cut膠,又唔知請洗碗有幾難,如果洗碗突然請假,唔夠餐具又唔比用即棄,知 ...

聽你咁講,真係想像得到,有畫面

大宅

畀面勳章

yanyan-mummy 發表於 24-3-22 23:20
聽你咁講,真係想像得到,有畫面

你要做洗碗, 唔係剩係面對碗碟, 廚餘碗碟,每碟你都要處理

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MissUmuch 發表於 24-3-22 23:36
你要做洗碗, 唔係剩係面對碗碟, 廚餘碗碟,每碟你都要處理

呢個當然

子爵府

yanyan-mummy 發表於 24-3-22 23:02
咁我又唔同意喎,唔覺得洗碗係乜嘢好低級唔見得人嘅職業,唔需要咁樣形容嘅
...

我自己做開office,但有段日子因為無人肯湊我仔,我為左就時間湊仔,返唔到office工,果段日子焗住做洗碗工,日日都唔開心,特別係lunch hour,見到寫字樓嘅人黎食飯,我就諗本來我都應該好似佢地咁,唔係喺度洗碗,之後我做返office工,都有做下兼職洗碗,樓面d人唔知我有正職做office,以為我就係做洗碗,睇我唔起,我費事解釋任何野(講得多又俾人挑戰點解讀過大學都要洗碗,我之前喺其他post呻過好多),慶幸自己唔係無得選擇
有份office工,乾乾淨淨,斯文,邊個想濕手濕腳,又俾人睇唔起

男爵府

yanyan-mummy 發表於 24-3-22 19:40
有冇jm做過洗碗,如果有洗碗機,只做4小時是否都好辛苦?

都辛苦的

雲母殿

noodle_noodle 發表於 24-3-23 00:41
我自己做開office,但有段日子因為無人肯湊我仔,我為左就時間湊仔,返唔到office工,果段日子焗住做洗碗 ...

完全明白,要大學放低身段吾容易

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

yanyan-mummy 發表於 24-3-22 19:40
有冇jm做過洗碗,如果有洗碗機,只做4小時是否都好辛苦?

替工做過一日,怕怕!
除非無錢開飯,應該唔會再去

雲母殿

ching070707 發表於 24-3-23 10:40
替工做過一日,怕怕!
除非無錢開飯,應該唔會再去

可唔可以分享下點恐怖,茶餐廳?

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

yanyan-mummy 發表於 24-3-23 10:49
可唔可以分享下點恐怖,茶餐廳?

地點唔講,
成11-12個女工做,由開工做到收工
無停過手,上身濕完到下身,真係連底衣褲都濕晒!

雲母殿

ching070707 發表於 24-3-23 12:04
地點唔講,
成11-12個女工做,由開工做到收工
無停過手,上身濕完到下身,真係連底衣褲都濕晒!

睇嚟係洗碗工場噃

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

戴兩對手套開工,一對膠一對勞工布手套,手永遠是濕的,不知是汗還是漏水,一個曾經洗碗工告訴我的。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

yanyan-mummy 發表於 24-3-22 22:39
你做過?

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

veronicahung102 發表於 24-3-22 20:04
我自己無做過,有friend做過,係洗碗機,但碗碟未必係由車仔推比你,因太多,放晒係地下你要彎身由地下檯 ...

碗碟好重喎,唔係人人都可以由地下搬上去工作檯,自問唔得喇。如果有車仔就輕鬆d,你朋友好叻撐到1個月

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

yanyan-mummy 發表於 24-3-22 23:00
間間唔同喎,一般60-80/hr 左右

60蚊少咗d喎,辛苦工80蚊合理

公爵府

我朋友間鋪長期搵唔到人洗壺、65一個鐘⋯⋯

公爵府

回覆 noodle_noodle 的帖子

做茶記樓面65一個鐘、好過洗碗、

子爵府

castle100 發表於 24-3-24 18:49
回覆 noodle_noodle 的帖子

做茶記樓面65一個鐘、好過洗碗、

65我覺得算少,而家我轉左做廚房都75