自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

畀面勳章

baby_yee 發表於 24-3-24 00:44
其實我贊成架,病到不能自理要人照顧,病人又辛苦,照顧者又辛苦

Agree w/u

子爵府

gilgilgilgil 發表於 24-3-24 08:24
先吾講安樂死、咩情況下自己可以決定不被搶救?

如確診末期癌症,就算你表面上行得走得,醫護人員都會問定你或你家人consent。

子爵府

belle_0828 發表於 24-3-24 01:56
我都讚成,但是要得到三代人同意,父母,子女,配偶!

但如果自身病重難耐想走,但家人放唔低點都唔比你走,都好慘。

男爵府

Dauntlessff 發表於 24-3-24 00:39
結婚,若果去到咁上下,對自己、對身邊嘅人都係痛苦嘅話,可以離婚。

做人,若果去到咁上下,對自己、對身 ...

絕對贊成

珍珠宮

15週年勳章

絕對贊成有安樂死, 病到不能自理, 给身边人帶來負累, 自己都不太好過

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

hellomiki 發表於 24-3-24 00:59
最慘系生不如死,比死更難受
我都支持安樂死,寵物都可以安樂死,但人就無,無尊嚴地活著,得末期癌症受住 ...
人類真係好落後,又唔夠床位、冇得醫痛住等死、照顧者又慘
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我贊成可以安樂死!!!
我媽5張出頭有癌症過身的,既然已擴散到無得醫,身體器官都壞哂,咁辛苦等死,點解唔可以舒服安樂死!?

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

hellomiki 發表於 24-3-24 00:59
最慘系生不如死,比死更難受
我都支持安樂死,寵物都可以安樂死,但人就無,無尊嚴地活著,得末期癌症受住 ...

止唔到痛就應該比人安樂死了

珍珠宮

FeiLong 發表於 24-3-24 08:18
朋友個阿媽末期癌症,係非常痛苦的,我都支持安樂死。

寵物痛苦都可以安樂死,人就唔可以安樂死,系都要人痛苦地死去

珍珠宮

heidys 發表於 24-3-24 10:54
止唔到痛就應該比人安樂死了

病者痛苦等死,家人痛苦地望著病者,大家都系一種折磨

珍珠宮

esmehouse 發表於 24-3-24 10:36
人類真係好落後,又唔夠床位、冇得醫痛住等死、照顧者又慘

道德綁架病者

還有背後嘅利益者,藥廠醫療醫護費等等巨大利益,死遲一日,賺得越多錢,治療癌症費用龐大,一針30萬,天價標靶藥.....得益者唔會想你咁快死,我估佢哋亦反對有安樂死普及化

珍珠宮

volan 發表於 24-3-24 06:50
安樂死的人可能未死透 就攞去燒 生死邊有咁容易 只有活著就有一絲生機

你最後一句簡直系道德綁架別人,人可以長生不死嗎?明知已經醫唔返系都要人受苦慢慢受盡折磨,真是站著不腰痛

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-3-24 02:17
最後就係用錢換時間
臨老越長命,越多錢要用
其他人越多收入

老人儲下嘅錢好多都貢獻比醫療,有錢都未必醫得返,梅姐羅文夠大把錢...平民百姓更不用多說,有d人賣左層樓為醫病值得嗎?

Dauntlessff    發表於 24-3-24 15:06

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

好方法,或者自己定去到咩情況下唔好救
有啲人自覺無 貢獻,無錢,又長期病唔工作,救返都只會係屋企人負擔
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

hellomiki 發表於 24-3-24 11:11
老人儲下嘅錢好多都貢獻比醫療,有錢都未必醫得返,梅姐羅文夠大把錢...平民百姓更不用多說,有d人賣左層 ...

如果有安樂死
有好多行業賺少好多好多錢
尤其係醫護、療養院、安老服務
整個社會好多既得利益者都會大受影響
所以唔會有通過安樂死既一日

子爵府

都希望政府會著力研究一下個可行性
都明白唔係咁簡單

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章

結婚,若果去到咁上下,對自己、對身邊嘅人都係痛苦嘅話,可以離婚。

I
絕對讚成,減少病痛折磨

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

littlefunpig 發表於 24-3-24 11:22
如果有安樂死
有好多行業賺少好多好多錢
尤其係醫護、療養院、安老服務
所以醫護、療養院、安老服務依班人咪時時聲大夾惡囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都讚成,如果唔能夠自理靠藥物/儀器釣住條命,或者癌症好辛苦已經無得醫,點解唔比病人有尊嚴地安樂死呢 !

水晶宮

為生存而生存,日日吊命冇晒尊嚴去等人照顧,咁真正生存係為咩,個個都痛苦

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊