自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

航空公司航班超賣的情況時有發生,旅客隨時有機會去到閘口都上唔到機。早前無綫《東張西望》主持容羨媛就分享自己滯留加拿大機場一事,她說:「第一次搭飛機上唔到機!估唔到check-in 哂,寄晒行李,過埋關,去到閘口都可以出返嚟!究竟發生什麼事?!」

大家有冇試過因為機票超賣而上唔到機
https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/20028443
attach0/tmp/phpqsAGS0

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Oh

男爵府

syne403 發表於 24-3-24 13:35
航空公司航班超賣的情況時有發生,旅客隨時有機會去到閘口都上唔到機。早前無綫《東張西望》主持容羨媛就分 ...

有,不過之前ailines以賠償加upgrade換我第2日飛
前題我張機票要係用分換

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

happyyee 發表於 24-3-24 13:42
有,不過之前ailines以賠償加upgrade換我第2日飛
前題我張機票要係用分換

朋友個女返英國開學
亞聯酋offer買飛,明日同一班upgrade business 再加一張免費歐洲機票一年內用
佢個女笑住拖行李返屋企

Checkin晒再叫人走就少見

珍珠宮

Check in寄埋行李都無位,第一次聽,長知識。

男爵府

happyyee 發表於 24-3-24 13:42
前題我張機票要係用分換

請問你有有48小時前check in?

琥珀宮

航空公司航班超賣的情況時有發生,旅客隨時有機會去到閘口都上唔到機。早前無綫《東張西望》主持容羨媛就分 ...

咁奇怪,冇左日閘都冇位
不過通常單身客就係比人out出黎嘅target

水晶宮

回覆樓主:

好多年前打完風回港,機空公司閘口游說遲一天回港,好似送洒店和現金,記得有一家人肯遲一天

珍珠宮

減齡達人勳章

多數check in 時,就會問你可唔可以’讓‘個位出嚟, 一般會話你知有咩’賠償’。

男爵府

summering 發表於 24-3-24 14:11
請問你有有48小時前check in?

佢4定5日前打俾我

伯爵府

8年前搭華航去台北,網上check左in去到counter話班機full問我地可唔可以改坐下一班business,我地當然無所謂,講緊下一班都係遲個幾鐘,我地成6大1bb全數upgrade,但入埋閘都冇得飛都係第一次聽

珊瑚宮

Charlotte_mom 發表於 24-3-24 14:02
朋友個女返英國開學
亞聯酋offer買飛,明日同一班upgrade business 再加一張免費歐洲機票一年內用
佢個女 ...

上年跟團去旅行(坐法航),回程已經入閘等上機,最後飛機取消,改下一日飛(轉了飛大韓)~免費機場酒店坐一晚,免費酒店早午晚餐,外出餐費都可以報消。(差些:機場地鐵,博物館門票都想報埋)

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

12312 發表於 24-3-24 15:02
上年跟團去旅行(坐法航),回程已經入閘等上機,最後飛機取消,改下一日飛(轉了飛大韓)~免費機場酒店 ...

航空公司已賠償,係咪唔使再報旅保?

伯爵府

回覆樓主:

試過寄晒行李入埋閘,望住架飛機準備上,都上唔到,要退返出嚟離開機場返返出去

就係黑暴封鎖機場果日

男爵府

其實在某D國家(例如USA )係一個好常見的問題.我見過全機上曬客.擴播有冇自願人士.
仲慢慢加大賠償.好似bid啲人出來

珊瑚宮

karenlyk 發表於 24-3-24 15:25
航空公司已賠償,係咪唔使再報旅保?

要報。航空公司賠償會爽手啲,保險會立手啲。而且保險公司賠延誤費$1200最高賠償

公爵府

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 24-3-24 14:02
朋友個女返英國開學
佢個女 ...

中獎喎

子爵府

應該係航班超賣 + 佢較後去到機場 (不過寄哂行李、去到閘口話無位係衰啲),收到賠償唯有當自己讓個位俾人。
疫情前台北回港,hello kitty機,已網上check in +「好早去到機場」,寄行李前,航空公司俾現金(吾記得幾多)問我地可唔可以坐下一班機,小朋友就係為咗坐hello kitty,無接受。(如果肯坐下一班,即時傾多啲$$$應該都得。)

男爵府

試過好耐之前跟團去台北,成團搭下一班,遲2個鐘上機,退成每人$800。當時團費$1299,我哋成班團友都好開心!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊