自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

加菲貓3 發表於 24-3-25 13:36
關咩情緒病,對住上司,對住客都係咁就情緒病。。佢咁既脾氣,我估佢對你唔滿意,對人生不滿,對住外人佢唔 ...

選擇性情緒到,人總喜歡搵個理由合理化行為

大宅

Onlok 發表於 24-3-26 04:21
係咪男人更年期????

我哋都覺得c6好煩,煩過啊媽,梳無擺好,地下有頭髮,功課無放好,唔小心倒瀉少 ...

你情況同我朋友好似呀, 佢老公又變態架, 滴咗滴水喺地下又鬧, 屋企開窗開窗簾又唔比. 佢老婆整親腳, 行到跛下跛下, 佢又鬧話行得咁核突

大家係咁幫樓主個老公諗原因, 又話工作問題, 又話更年期, 仲講到係樓主有問題在先

我朋友千依百順, 食親就都驚死佢老公唔夠飽, D嘢唔啱食, 有重嘢就自己攞, 我成日話佢好似奴隸咁。佢老公咁對佢, 佢一粒聲都唔出, 自己忍到忍唔住出街, 喺街大嗌, 咁點解佢老公又咁樣

我成日都問我朋友, 佢老公幾時係第一次咁發癲鬧佢, 點解第一次發生嗰陣唔鬧番佢, 呢D人好明顥得寸進尺, 見鬧你唔反擊, 下次就再嚟, 又無事, 就將件事常態化。

子爵府

點解咁多JM都唔覺得樓主C6情緒甚至精神出問題?

唔傾吓唔搵專業支援,一開口就離婚甚至趕出家門?

公爵府

BK Milk勳章

katielbaby 發表於 24-3-26 08:57
你情況同我朋友好似呀, 佢老公又變態架, 滴咗滴水喺地下又鬧, 屋企開窗開窗簾又唔比. 佢老婆整親腳, 行到 ...

唔同情況woo,樓主係突然間,你朋友應該一開始係咁,樓主情況係好似冇理過老公個情緒就想離,點都要知個主因係咩先得架!

侯爵府

你同佢屋企人有冇嘢講,如果有就同佢屋企人傾叫佢哋問下佢,或者同佢最friend嘅朋友講下。

珍珠宮

myfaye 發表於 24-3-25 13:21
識左十幾年,結左婚十年,兩個小朋友,大的都8歲,無經濟問題,無工作壓力,無第三者,正常性生活。每日放 ...

佢情緒有問題喎

象牙宮

識左十幾年,結左婚十年,兩個小朋友,大的都8歲,無經濟問題,無工作壓力,無第三者,正常性生活。每日放 ...

男人: 身体/精神, 錢/財務, 性能力/女人。
高血壓, 情緒病, 工作壓力? 財務負旦重?
情緒控制能力低。
研究下 到底是那方向 + 家福社工傾。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

auhiyo 發表於 24-3-26 09:04
唔同情況woo,樓主係突然間,你朋友應該一開始係咁,樓主情況係好似冇理過老公個情緒就想離,點都要知個主 ...

唔明點解咁多JM一開口就離婚
好多人對情緒精神問題都持鄙視態度

大宅

auhiyo 發表於 24-3-26 09:04
唔同情況woo,樓主係突然間,你朋友應該一開始係咁,樓主情況係好似冇理過老公個情緒就想離,點都要知個主 ...

呢d點會係一開始吖,如果拍拖嗰陣就咁款就唔會同佢結婚啦,總有一個改變嘅時候,差在真係樓主講突然間,定係慢慢變到咁

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

如果婚前脾氣唔係咁 。。係最近先咁嘅話 應該有d野發生咗先係咁呀?!

要心平氣和坐低慢慢傾。。先了解問題成因先知點做呀。

既然你話有正常性生活, 事後可以趁嗰段時間 同老公攬住傾下 。咁應該易話為d..

伯爵府

crt1234 發表於 24-3-26 09:46

相信樓主都係忍咗好耐先話要離婚,睇來佢c6係拒绝回應,可以點?如果情緒問題要睇醫生,唔覺得佢會肯去睇醫生,如果係咁,真係一日都難捱,唔離婚都要搬走,唔係自己都癲埋

珍珠宮

男人老左, 脾氣差, 成為廢物
個個變晒秦皇

男爵府

幸福花海 發表於 24-3-26 11:24
相信樓主都係忍咗好耐先話要離婚,睇來佢c6係拒绝回應,可以點?如果情緒問題要睇醫生,唔覺得佢會肯去睇 ...

即係大難臨頭各自飛?如果有情緒病,連最親嘅人都唔幫佢,我真係做唔出

伯爵府

廢柴孖條 發表於 24-3-26 11:46
即係大難臨頭各自飛?如果有情緒病,連最親嘅人都唔幫佢,我真係做唔出
...

講就容易,唔係唔幫佢,佢自己都要比人幫,如果唔肯溝通唔肯睇醫生,點幫?自己都係凡人一個,日日比人精神暴力,正常人點會捱得到

珍珠宮

幾多歲?男人更年期?

男爵府

咁你啲隔籬鄰舍都幾慘⋯⋯

男爵府

樓主,你唔係alone. 我老公都係勁負面,有時同佢呻下,佢同我鬥呻,又話自己冇用兼生不如死⋯⋯事實上佢又真係好冇用,高不成低不就,文唔得武又唔得,仲要身體差,我連安慰都費事,大男人咁鬼weak. 年少無知戀愛腦先會嫁俾佢,人生流流長,二十歲嘅一個錯誤決定,用咗幾十年歲月去埋單。廿幾年婚姻,真係一言難盡,冇可能離到婚嘅!都係雞助婚姻!

子爵府

幸福花海 發表於 24-3-26 13:32
講就容易,唔係唔幫佢,佢自己都要比人幫,如果唔肯溝通唔肯睇醫生,點幫?自己都係凡人一個,日日比人精 ...

我唔覺得樓主認為佢丈夫有情緒甚至精神問題
就已假定樓主丈夫唔肯睇醫生

男爵府

crt1234 發表於 24-3-26 09:46

BK的主調:離婚係解決任何婚姻問題的方法,當初結婚嘅誓言係台詞嚟㗎jer

子爵府

RoseRosa 發表於 24-3-26 14:33
樓主,你唔係alone. 我老公都係勁負面,有時同佢呻下,佢同我鬥呻,又話自己冇用兼生不如死⋯⋯:aya ...

你咁嫌棄點解唔離婚?
能力既野係就得咁多,努力都無用
負面係正常,連安慰都冇,點解仲要繼續婚姻?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊