自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

識字多一世打工,吾識字做老闆多,因心中有團火

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

https://hk.news.yahoo.com/%E3%80%90%E6%98%9Feasy%E3%80%91%E6%A2%81%E8%8A%B7%E7%8F%8A%E4%B8%8A%EF%BC%9A%E7%8D%A8%E5%A5%B3%E6%98%AFgcse%E7%8B%80%E5%85%83-%E6%89%BE%E5%B0%8D%E6%96%B9%E6%B3%95%E5%B0%B1%E8%83%BD%E4%B8%8D%E5%8B%9E-023521160.html

梁芷珊、蕭敬騰等都有讀寫障礙

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我老闆係,無問題,佢有其他強項,讀寫交比員工做。

侯爵府

YKU_123 發表於 24-3-25 13:31
有冇呢方面家長?文盲中英文唔識字,有咩工種做 ?

心力交碎,點學習,冇咩進展咁! ...

可能有依類嘅書. 係過來人說自己故事, 會有啟發.

別墅

聽聞:友台高登主理人吳中立都係有讀寫困難,入職高登前係跟車小哥。上得高登多有咗人脈,為人又好努力,現成為高登記者同現任總編輯。佢另一位前記者同事梁志恆(牙蛋)亦都係有讀寫困難,入職前係廚房小哥,依家已經自立門戶係媒體老細,兩個人都曾經實拍2019事件,記錄歷史。兩人本身故事都好勵志。所以,只要肯努力,入職媒體由低做起都係有上位嘅可能。

珍珠宮

畀面勳章

唔好灰,用語音輸入
教育處考試局都有配套為讀寫障礙語音輸入,你同學校了解下
同埋佢地一定有個專長,你努力發掘,通常藝術方面
加油

珍珠宮

唔好放棄,唔需要灰心,未來有AI,懂講話就可以,寫不了字並不影響發展。
好多叻人都有dyslexia,蘋果的Steve Jobs、微軟的Bill Gates。但BillG以前在微軟一個月會睇300份White Paper,講各種新科技的架構和設計。肯定有治療、科技可以幫到手!
先唔好強迫小朋友跟大隊做一樣嘅嘢,盡量挖掘佢獨特嘅能力和技能,例如運動、樂器、畫畫、手工、書法、烹飪…
媽咪加油

珍珠宮

畀面勳章

bill gates都係係ADHD加有書寫困難
幾勁

龍鳳媽

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

讀寫困難都有分嚴重程度吧,要真係完全唔識睇中文字同英文字+唔識寫先可以算文盲吧。有無唸過去做治療?治療完係有機會改善的。而且,你講到咁文盲,唔單單係唸將來可以搵咩工啦,將來生活點?出街都要掛,唔識字真係連車都未必識搭。與其唸到咁長遠將來可以做咩工,不如唸下可以帶小朋友做咩治療改善情況。

珍珠宮

my005 發表於 24-3-25 16:13
唔好咁灰心啦。或者佢其他方向好叻呢﹗

知唔知道愛因斯坦、喬布斯都係讀寫障,佢地既成就都係非凡既。

聽聞李光耀都係

珍珠宮

差到什麼程度?
係容易寫錯別字定簡單中文何如報紙、說明書都睇得好辛苦?

大宅

我仔都讀寫障礙,佢鍾意畫畫做手工煮嘢食,運動樣樣都OK,就係唔識字,無書緣,我都唔迫佢啦,每日學小小,積少成多

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

係讀書慘d 辛苦d
我以前見過讀寫障礙學生,佢地好得意 見到‘’學‘’字 反應好快:學校?學習? 同學?
見到“家”字: 家庭?家課?

如果初期 係你同佢做下 填充,短既閱讀理解(唔可以太長太大篇 佢地冇耐性,要引起佢興趣先) 要比時間 心機....唔可以掉低佢一個面對,慢慢會正常返

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

考試 時
例如: 我有個小 _ _ 不會告訴任何人知的(答案:秘密)
佢一直學 係小妹妹 小弟弟 佢當然係字果個啦,激到佢阿媽死咁濟

放學時 馬路上 一行行 _ _, 像螞蟻一樣行得很慢(答案:汔車)
佢見到 “行”字,只諗到 “排隊” 就寫上去

比d 耐性,果個學生小6時 突然正常返

大宅

俾佢地學音樂, 玩體育。 有一技旁身, 大個做教練都不錯。
就算考試考得唔好, 香港仍然有高薪低學曆人仕

珍珠宮

學門手藝,比如考美容,電工,而家各行各業百花齊放,youtuber可以月入十萬,電競選手又有出路,又可以做運動員,讀寫障礙吾等於文盲,應付到日常工作就得啦,最緊要觀察下佢有咩興趣長處

大宅

牛年勳章

幾歲?經訓練同佢漸漸長大,會有改善,如果係嚴重既,成績跟唔上,不如發掘佢其他長處,其實好多時有讀寫障礙既小朋友,係有其他天賦,例如創意,音樂,運動,我有個朋友,佢有讀寫,讀書唔叻,但佢而家做生意,收入係班中數一數二,亦有另一個讀寫朋友,佢而家做普通文職,其實佢畫畫好叻,無師自通,當年佢家人唔識咩係讀寫障礙,加上佢兄弟姊妹讀書都好叻,父母只覺得佢懶同蠢,所以朋友就被父母同老師放棄左,以致佢而家個性格都好負面,我覺得如果佢家人或老師當年識發掘佢天賦,好好栽培佢,我相信佢條路會易行同開心好多

大宅

回覆樓主:

我有個親戚有讀寫障礙,而家做緊社工。

樓主不用太擔心,總有出路。

男爵府

發展運動、藝術天分!至於讀障未必一定文盲,搵專業人士幫下,要去到文盲程度其實都有點智障...真係要比專業人士評估在作考慮。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解會文盲? 我仔係讀寫障礙, 讀書冇問題喎, 佢地去到一個時間,會有佢方式去讀書,我一個朋友都係讀障, 己讀完大學依家係社工

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊