自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

伯爵府

希望有JM可以支持, BK對政府影響力好大
好想呢個政策取消

有報章引官場消息指,立法會內反對垃圾徵費的呼聲甚高,社會亦欠支持聲音,不排除垃圾徵費會「泡湯」。專欄亦引消息指,立法會不同黨派都游說特首李家超找「下台階」放棄垃圾徵費,認為容易引起混亂及民怨。

容易引起混亂及民怨

政界人士留意到,交代「先行先試」計劃的文件強調是「務實地」審視垃圾徵費實施時可能會遇上的問題,認為此一取態是為推行垃圾徵費「降溫」,一旦發現問題過於複雜,不排除會再推遲甚至無限期押後。

消息指,李家超非常關注垃圾徵費可能引伸的政治問題,即使在23條立法期間,亦親自過問這項政策,並諮詢不同人士的意見。

議員認為若放棄推行 民情反會「加分」

有官員稱垃圾徵費嚴重缺乏支持聲音,就算是中產階級亦沒強烈支持,認為放棄這項政策的政治成本遠低於推行。立法會不同階層的黨派都游說李家超放棄垃圾收費,認為在目前經濟環境下,這項政策「擾民」又增加生活成本,容易引起混亂及民怨,建議政府找「下台階」放棄。有議員認為李家超若放棄垃圾收費,民情上反而會「加分」。

大宅

根本就係,點解會搵公屋試行?然後,又俾返津貼佢哋。對其他香港市民不公。

WSYSC    發表於 24-3-27 16:20

男爵府

根本好難實行, 用者自付當然最好, 但都要計劃好先得

la_source    發表於 24-3-26 10:37

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

係就好
根本無收收配套純收費既擾民措施
最大問題唔係一個月果幾十蚊
仲要請人去分返啲垃圾/包底
出面餐廳、零售、醫院、學校乜都要加垃圾費、人工分類
全部只有額外收費同人手
隨時全洗每個人都每月多幾百甚至千幾蚊都難以估計
唔係果一個半個tea 既錢咁少先係問題

伯爵府

babybaby071 發表於 24-3-25 18:14
根本就係,點解會搵公屋試行?然後,又俾返津貼佢哋。對其他香港市民不公。
...

食市一定加價

街市可能收檔平菜都無得買(菜檔為左唔洗比垃圾錢, 改為一早搵左人收垃圾菜, 以慳返D爛菜要日日比幾百錢 )

伯爵府

littlefunpig 發表於 24-3-25 18:17
係就好
根本無收收配套純收費既擾民措施
最大問題唔係一個月果幾十蚊

老人院尿片
動物行業, 屎尿片
飲食業

子爵府

咁差既政策設計,相信只有環保團體反對

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

樓下大堂有廢物回收箱、如果實施廢物收費、相信那些回收廢物,堆到高過人、塞滿大堂外邊~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

你知唔知,我識啲師兄師姐阿蛇咩dum,對依件事都係感怒而不敢言,同平民一樣,好憎綠領果班不務正業不事生產嘅人,所以今次有事喺上嚟,會係全階層全方位爆發,最弊係今次連阿蛇咩dum都好不滿而會放軟手腳,真係大鑊過2019,要主席搵人落嚟平亂就真係大悲劇喇。

pansy888hk    發表於 24-3-25 21:32

公爵府

回覆樓主:

經濟差,多一事不如少一事
先搞好經濟,再搞環保

BBG1    發表於 24-3-27 12:48
girlbear    發表於 24-3-26 13:33
siu05    發表於 24-3-26 12:18
restahaus    發表於 24-3-25 19:30

伯爵府

痴根,公屋/三無大廈實行先,又免費派袋先。

點樣呀?公屋d人係咪質素差d? 唔聽教?要早d實行?

又話佢哋都係人,人人平等?點平等?攪分化?

侯爵府

kwokdicken 發表於 24-3-25 18:12
好想呢個政策取消

做好回收先
回收都未完善就強推徵費
仲要係咁嘅經濟環境推出
商家成本咪去反消費者

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章

好想呢個政策取消

配套都未搞好, 太擾民, 而且公屋免費派, 對其他人都唔公平

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主:

我娘家屋苑,4月份已經加管理費,佢地加$800最大的單位加$1000! 就係管理處話要包底d垃圾,如果最後取消,唔知管理費會唔會減番!

伯爵府

好想呢個政策取消

擱置呢個垃圾政策只係撥亂反正,佢執意要推行嘅話,我一定會扣分

girlbear    發表於 24-3-26 13:34
restahaus    發表於 24-3-25 19:31

水晶宮

回覆樓主:

根本就係9588,冇野搵野黎攪,只會添亂,政府部門都只係其中一部門試行,大家都估到咩料啦。幾十萬人工既垃圾膠官。 不如學波佬既焚化爐啦。

翡翠宮

強推一個「怪胎政策」只會弊多於利,加上現時經濟大環境,無限期擱置乃上策

水晶宮

leopak 發表於 24-3-25 18:32
痴根,公屋/三無大廈實行先,又免費派袋先。

點樣呀?公屋d人係咪質素差d? 唔聽教?要早d實行?

我亞媽果度法團依家話加管理費,比3個餐選擇,A餐加10%, B餐15%, C餐20%.....多得呢個環保署唔少。

翡翠宮

麟媽媽 發表於 24-3-25 18:38
我娘家屋苑,4月份已經加管理費,佢地加$800最大的單位加$1000! 就係管理處話要包底d垃圾,如果最後取消, ...

我地都係4月開始加

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

根本好擾民。

要花咁多人力物力財力,最後只會怨聲載道﹗唔值得呀。

WSYSC    發表於 24-3-27 16:21
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

首頁
12345...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊