自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

近排多咗各行各業執笠,或者把業務搬遷去旅遊地區,理由係港人北上消費。
1/點解唔諗吓有乜方法可以令港人繼續在港消費?唔通疫症前一直冇港人去北上消費?
2/可唔可以大家心平氣和檢討吓自己有咩問題?例如食物、服務態度。
3/其實依家啲食肆加價可能同租金有關,變相我哋消費者要幫手交租,遲啲又要幫手俾垃圾袋徵收費,如果食物質素好,服務態度好,香港人可能寧願俾貴少少唔使去咁遠,但依家係冇獲得合理的對待,一嘢隊埋嚟,嗰碟嘢又細碟又難食。
4/唔係話飲一杯檸檬茶要霸一個鐘,幾個朋友一齊食飯限時90分鐘,食咗一個鐘頭想嗌甜品,就話張單就嚟要埋,冇得再加任何食物。
5/明明有位,想坐一個單邊位對住牆食(唔係要霸住卡位、大枱),但硬係要逼我坐門口位,服務員就企喺我背脊.不停問人幾位入嚟坐,我只想食個午餐,點解都要搞成咁?
並非找藉口要北上消費,只不過以上嘅經歷係常態。

男爵府

Up

珍珠宮

回覆樓主:

第2點,飲食業唔覺得自己有錯,只係怪客人難服侍,怪人北上,唔諗吓香港食店自己高高在上唔憂做態度,重收加一服務費

翡翠宮

回覆樓主:

其實係嘅
辦法總比困難多
有問題只會推個責任比人
自己唔去想辦法解決
咁到最後只會失敗

翡翠宮

6299 發表於 24-4-3 00:38
第2點,飲食業唔覺得自己有錯,只係怪客人難服侍,怪人北上,唔諗吓香港食店自己高高在上唔憂做態度,重收 ...

限時亦係一個大問題

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

甘道夫 發表於 24-3-27 10:28
近排多咗各行各業執笠,或者把業務搬遷去旅遊地區,理由係港人北上消費。
1/點解唔諗吓有乜方法可以令港人 ...

因為有北上呢個萬能理由可以賴,一邊定義北上係「窮鬼」,一邊講到好似香港冇咗班「窮鬼」就會死,千錯萬錯都係中國嘅錯,同樣唔係香港消費嘅「返鄉下有錢人」提都唔提下

珍珠宮

6299 發表於 24-4-3 00:38
第2點,飲食業唔覺得自己有錯,只係怪客人難服侍,怪人北上,唔諗吓香港食店自己高高在上唔憂做態度,重收 ...

根源就係香港服務業唔理解「服務」呢個詞真正意思,個個當自己係大爺!

珍珠宮

peony_so_hk 發表於 24-4-3 00:40
限時亦係一個大問題

當然無客人想趕頭趕命食,有得揀都唔會揀呢啲,但有時見啲排隊店得一個鐘食都有人排,香港飲食文化都係慣左快食,又香港食店高高在上,想番枱賺幾轉,食客感受先係其次

公爵府

香港部份人都未覺醒,仲記住以前風光,以前香港購物天堂,多人哩買藥,買名牌。買金。連帶帶動飲食,個個排隊,搭臺,仲要加一。都仲大把人幫襯。。。本來哩類店仔,按正路收益就係得5萬,比一般打工既好。。但當多人哩香港,佢地就做盡,5萬唔夠,要攞夠10萬。

別墅

其實外遊人數同舖租都及唔上疫情前
點解疫情前又冇人話外遊同舖租影響香港經濟?
因為呢家要搵個籍口解釋點解經濟會咁差!
唔指責人話人掛住外遊
唔通話外資同中產走晒搞到經濟差咩!

珍珠宮

kittylam 發表於 24-4-3 00:48
根源就係香港服務業唔理解「服務」呢個詞真正意思,個個當自己係大爺!
...

早前睇tbb訪問左個飲食業業界,話客人難服侍喎,佢舉例餐具放左係枱底櫃筒,要拉出黎用,有啲啲食客一開始搵唔到餐具就即刻投訴不滿。當佢講實話相信都唔多人係咁囉

伯爵府

甘道夫 發表於 24-3-27 10:28
1/點解唔諗吓有乜方法可以令港人 ...

X 2
同意樓主

大宅

人哋不斷進步,佢哋就原地踏步。

伯爵府

6299 發表於 24-4-3 16:36
早前睇tbb訪問左個飲食業業界,話客人難服侍喎,佢舉例餐具放左係枱底櫃筒,要拉出黎用,有啲啲食客一開始 ...

邊個?
係咪個飲食業代表黃x 和?
佢只係識blame 人地,冇話反省吓業界要改善的地方實在太多

珍珠宮

6299 發表於 24-4-3 16:36
早前睇tbb訪問左個飲食業業界,話客人難服侍喎,佢舉例餐具放左係枱底櫃筒,要拉出黎用,有啲啲食客一開始 ...

癡線嘅人一定有,只要問下呢度JM會唔會係咁咪知係唔係正常情況,我一定唔會,我有問題會一定唔該前唔該後。

別墅

回覆樓主:

限時真係好趕客,好多時人均200蚊仲要限時90分鐘,食到趕頭趕命,不如幾十蚊食茶記算數。 想坐耐啲就叫朋友尼屋企打邊爐叫外賣,仲可以慢慢坐傾下計。
有次係airside間西餐廳7:30入座,8點多少少想加單已經咩都無,8:45仲收哂你啲餐具想你走,一共盛惠$800。

stagea    發表於 24-4-4 10:07
Skytree1000    發表於 24-4-4 09:36

珍珠宮

Skytree1000 發表於 24-4-3 16:43
邊個?
係咪個飲食業代表黃x 和?
佢只係識blame 人地,冇話反省吓業界要改善的地方實在太多

唔係佢,再老啲嘅,唔記得咩飲食業商會,因為得半個鐘節目,中間有段係訪問左幾句,感覺佢只係唔睇事實偏頗

珍珠宮

kittylam 發表於 24-4-3 16:52
癡線嘅人一定有,只要問下呢度JM會唔會係咁咪知係唔係正常情況,我一定唔會,我有問題會一定唔該前唔該後 ...

佢舉呢個例子太極端,現實佢又唔講下侍應黑口黑面厭世

子爵府

2023年兔年勳章

日日好攰 發表於 24-4-3 16:39
人哋不斷進步,佢哋就原地踏步。

現代龜兔賽跑故事

珍珠宮

6299 發表於 24-4-3 17:42
佢舉呢個例子太極端,現實佢又唔講下侍應黑口黑面厭世

揾個極端例子合理化佢哋冇禮貌態度差嘅理由啫,根本就冇反醒過自己問題。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊