自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

自行已成定局,家長谷今日傾開大抽獎,有兩批意見。

1)小朋友唔係band 1a材料,即唔係唔使讀都級頭個類,選中學當然選band 1b-1c,唔會選band 1a, 冇咁辛苦。

2) 升中冇分band 1a,b,c,入到band 1當然搏最top個幾間,大抽獎你估個個入去都係band 1a咩,入到去好學校可能之後突然發力,有機會當然選最好。1a同1c學校既成績可以差好遠架。

你地係邊派?

男爵府

zitamamama 發表於 24-3-27 13:28

1)小朋友唔係band 1a材料,即唔係唔使讀都級頭個類, ...

最緊要入間啱level 同小朋友中意嘅

珍珠宮

回覆樓主:

突然發力?
見得最多係突然唔發力,好多小學好地地,中學青春期同你玩野。
做父母多少知自己細路幾多料,唔係成績,而係學習態度,小學睇少眼都唔得嘅唔好太搏,如果已經好自動波就好啲,都係入返自己個程度嘅中學穩陣,中三要揀科,成績唔夠人嚟就無得揀,揀科對日後升學影響好大。
我仔中學了,我多事講下咋

水晶宮

選二,因為橫掂大抽獎只係分b1學校,第一志願揀B1A,之後可以穩陣點選1B至1C,因為小朋友升中後有機會開竅或者勤力讀書,所以如果小朋友本身係B1生,可以一試

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

1)小朋友唔係band 1a材料,即唔係唔使讀都級頭個類, ...

我兩個女當時屬於1b, 大抽獎入左1c, 填表我第一填間1a,第二填1c,第三填2a,大抽奖最後入左第二志願,現在分別大學year 1 and year 2了

大宅

辛苦咗咁多年, 有得揀緊喺搏間自己鐘意! 唔見得BAND 1B-C 會冇咁辛苦喎! 同人講話揀1B-C嗰啲, 一定會揀最TOP嗰間

公爵府

我個仔未升中,但我傾向1。

小朋友升咗中學之後發力與否,其實都係五五波。發力固然好,唔發力,家長又唔願意提早止蝕離場,小朋友高中選科可以好慘烈。揀唔到心儀科目,直接影響入大學機會率,或者大學選科,影響嘅係佢嘅前途。

子爵府

Gud567567 發表於 24-3-27 13:55
辛苦咗咁多年, 有得揀緊喺搏間自己鐘意! 唔見得BAND 1B-C 會冇咁辛苦喎! 同人講話揀1B-C嗰啲, 一定會揀最TO ...

咁又唔知,因為我地下年先開始。
不過見多數都話選一。得三幾個話盡搏。

侯爵府

要睇自己小朋友的能力
如果佢小學已經好努力讀而做到B1B-C, 咁搵啱level的會好d
如果佢有啲小聰明但懶而做到B1B-C, 佢去B1A可能都讀得掂, 一來讀書氣氛會幫到, 個個溫得咁勁咁我都溫吓啦咁, 二來佢會用個最慳力的方法讀到合格或更好

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

唔係band 1a材料,當然係揀band 1b-1c啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

揀中學好睇小朋友性格及家長理念,最重要係合適,個人就唔會追捧1A。

仔當年一線小學 1A-1B,有半班同學入咗好谷嘅1A,但我仔鍾情間1B,佢喜歡學校老師比較關愛,無太多功課,見舊同學入咗1A,測考又深功課又多,自己就比較輕鬆,六年過去,兒子成績由頭帶到尾亦讀得開心,DSE成績亦算亮麗,證明當年無揀錯,須然學校並唔係最 top,但最重要係適合自己。

公爵府

牛年勳章

猶記得當年,覺得 他們懂什麼, 我們家長一定要選一間好既, 有前途有口碑, 他日就不會後悔, 但原來, 如果能尊重孩子的想法, 選一間他有伴的學校, 整個中學生活, 會讀得很開心, 而且會感激妳接受他的選舉

別墅

回覆樓主:

我一定係揀1。
見太多小學ok, 中學讀到pat 屎。响勁校唔夠人勁冇左信心只會越讀越差。邊有咁多遇強越強。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

老母親心臟不太好,受不了刺激,立志不參加大抽獎,band1a自行一間band1a,一間band1b,自行收了,另一個小朋友band1b自行一間band1b,一間band1c,自行又收了~

男爵府

一句量力而為,入到band 1A讀唔掂做最底層,中3睇成績選科,派唔到心儀科目讀得唔開心,3年點捱? 好多家長盲目入要小朋友讀1A, 點解唔去讀1B,1C學校做頭浸?

侯爵府

回覆樓主:

如果係因為音樂美術拉到變b1b或1c, 我會填1a. 但如果真係1b料就填返1b.

男爵府

回覆樓主:

先選band1a,進可攻退可守

珍珠宮

2024年龍年勳章

我會擔心中四選唔到心儀科目所以不會選B1A
希望每天開心渡過 ;-)

子爵府

BK Milk勳章

每個小朋友讀書風格唔同。
有D係遇強越強。
有D成績係ok, 但係唔可以谷。

所以夾番間適合既學校好重要。

珍珠宮

回覆樓主:

家長除咗睇分數,仲要知道小朋友學習能力同動力。
如果係谷完,日日溫書掹車邊b1 ,咁揀返b1 尾,如果係hea 讀打天材波都b1 咁就試下神學會唔會迫到小宇宙。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊