自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

manman1118 發表於 24-3-29 19:56
香港都應該學人種 種出新景點拉

呢排見到紅色一朵朵木棉樹都唔錯喎
政府應該諗下啦

水晶宮

回覆樓主:

男爵府

曾經有人 發表於 24-3-29 18:28
潛意識崇日活動,同著和服一樣文化入侵,不知所謂

櫻花唔係起源日本喎,維基:櫻花在幾百萬年前起源於喜馬拉雅地區,之後向北溫帶其他地區擴散,約在漸新世和中新世時期,其中一支經由今中國東部到達朝鮮半島和日本列島。

珍珠宮

今日剛剛去了上海的顧村櫻花節,真係絕對唔比日本差,而且種類多,被美到了。一般3月底係最理想賞櫻花嘅時間,門口可以租4人電瓶車,對帶著老人、小朋友嘅遊客特別友好。
attach1/tmp/php83BIId
attach2/tmp/phpf8Ztur

男爵府

mizuho 發表於 24-3-29 21:36
今日剛剛去了上海的顧村櫻花節,真係絕對唔比日本差,而且種類多,被美到了。一般3月底係最理想賞櫻花嘅時 ...

我鍾意白色櫻花,好靚呀

珍珠宮

回覆樓主:

剛去完返嚟 好靚,遇正全盛櫻花期,我如果遲幾日去會遇上櫻花雨!櫻花花瓣像雪飄落,好浪漫好靚
attach0/tmp/phpOt0dMj
attach1/tmp/phpK0ews1
attach2/tmp/phpIRQg9I
attach3/tmp/phpuVYzQq
attach4/tmp/phpewgqy8
attach5/tmp/phpM5dugQ
attach6/tmp/phpAJYRYx
attach7/tmp/phpqIVPHf
attach8/tmp/phpgTifrX

珍珠宮

回覆樓主:

除了武漢,還有貴州,無錫....好多中國地方都有櫻花,數量比日本更多
attach0/tmp/phpx0jXGC

伯爵府

sharebuy 發表於 24-3-29 17:00
又唔覺重疊喎,比人多個選擇賞櫻,唔駛一定要去日本,如果香港係天壇大佛、慈山寺、志蓮淨苑呢類地方有就 ...

同意。唔係人人都鍾意去,只不過人人都去變成習慣性指定動作。返大陸睇仲好,睇完櫻花又可以接住睇其他風景名勝,例如去武漢睇完櫻花可以去埋黃鶴樓,又或者搭程高鐵去埋江南地區。

大宅

sharebuy 發表於 24-3-29 21:13
櫻花唔係起源日本喎,維基:櫻花在幾百萬年前起源於喜馬拉雅地區,之後向北溫帶其他地區擴散,約在漸新世 ...

唔係?_?你自己睇下個標題寫咩,呃自己就冇用ge

男爵府

hellomiki 發表於 24-3-29 22:09
剛去完返嚟 好靚,遇正全盛櫻花期,我如果遲幾日去會遇上櫻花雨!櫻花花瓣像雪飄落,好浪漫好靚

靚到顛左呀

男爵府

曾經有人 發表於 24-3-29 22:28
唔係?_?你自己睇下個標題寫咩,呃自己就冇用ge

你呢啲咪係「標題黨」囉
有日本兩個字就叫「潛意識崇日活動」,你會唔會諗多左呀

大宅

sharebuy 發表於 24-3-29 23:09
你呢啲咪係「標題黨」囉
有日本兩個字就叫「潛意識崇日活動」,你會唔會諗多左呀
...

我標題黨?你問下出post個位,睇櫻花點解要加日本兩個字?你夾硬話睇櫻花係中國傳統都得Ge

象牙宮

sharebuy 發表於 24-3-29 14:28
其實武漢東湖櫻園都好出名,坐高鐵4個鐘都係¥6xx單程
「網上圖」

香港櫻花2024
東涌櫻花園
將軍澳單車館公園
大埔海濱公園

香港科學園
鰂魚涌公園
長洲關公忠義亭

深圳櫻花2024|深圳賞櫻5大好去處!必去觀瀾湖櫻花節、羅湖仙 …
龍華區: 觀瀾湖第八屆櫻花節暨新春桃花展。觀瀾湖生態運動公社…
龍崗區:求水山尋龍谷櫻花節。求水山尋龍谷位於求水山公園內,
鹽田區:小三洲水庫。深圳鹽田區的小三洲水庫,擁有一片櫻花花海,
羅湖區:仙湖植物園。深圳仙湖植物園位於羅湖區東郊,從仙湖路站下車步行約8 …

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

希望賞櫻環境要寧靜,d大媽會唔會對櫻花過度熱情同太熱鬧?

珍珠宮

sharebuy 發表於 24-3-29 23:06
靚到顛左呀

相片唔夠現場睇靚呀

侯爵府

sharebuy 發表於 24-3-29 14:28
其實武漢東湖櫻園都好出名,坐高鐵4個鐘都係¥6xx單程
「網上圖」

好靚喎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

hellomiki 發表於 24-3-29 22:13
除了武漢,還有貴州,無錫....好多中國地方都有櫻花,數量比日本更多

放下自在

男爵府

曾經有人 發表於 24-3-29 23:44
我標題黨?你問下出post個位,睇櫻花點解要加日本兩個字?你夾硬話睇櫻花係中國傳統都得Ge
...

你喜歡自high就悉隨尊便~完~

大宅

Ritzmary 發表於 24-3-30 00:12
希望賞櫻環境要寧靜,d大媽會唔會對櫻花過度熱情同太熱鬧?

落后地區都好意思笑人,睇怕係香港d大鄉里嘈親人

琥珀宮

回覆樓主:

前幾日雲南麗江街頭的櫻花。不止呢度,周圍都有。

韓國濟州島櫻花仲靚,又長又密,開著車一路延綿著櫻花樹夾道招手,花瓣飄揚在半空有如雪花般,美呆了!(emoji)
attach0/tmp/php1lNrlh
attach1/tmp/phpWjQ6VU
attach2/tmp/phpVktcxy
attach3/tmp/phpqhzH8b
attach4/tmp/phph3FEKP
attach5/tmp/phpcdNent

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊