自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

對誰都好?點好法先?

點好法,可以有好大分別架喎﹗ 單係禮貌式既好,又點會係一定有機心。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

太過流於口號式既句子,而未能因應各種情況去理解,咁未免太唔理性喇。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

worthy 發表於 24-3-29 22:13
絕對十分同意,佢地會催眠自己人緣極好。但呢種人受唔到人逆佢意,一唔跟佢節奏,真面目就出來,唆擺其他 ...

有時合作時,明明係佢有錯,但因為佢係「好人」,所以其他旁人就會覺得係你錯

大宅

crazypaper 發表於 24-4-11 12:47
我只覺得,有啲人直腸直肚容易知佢諗乜,唔出聲嗰啲,你唔知佢諗乜,防唔到,機心較重 ...

係,有啲人易嬲,但易冇事。
有啲人平時好好人,但一件唔大嘅事佢可以嬲你一世

男爵府

我對人要求冇咁高亦唔會諗太多,
就算只係表面, 佢對我好我就對返佢好,
唔會諗佢所謂真實既一面係點,
亦唔會諗太多對方有咩目的,
當然亦唔會蠢到冇意識到對方企圖

伯爵府

仲有笑騎騎放毒蛇

大宅

有時候惡人心地未必係衰人,好人唔見得真係好人。

公爵府

回覆樓主:

咁每個人做每件事都係有目的嘅

珍珠宮

點可以一概而論

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

lingw. 發表於 24-3-29 21:15
你同唔同意呢?

我識過呢種人,好得好假,你可能未睇到佢真實一面,只是時機未到

我唔同意,因為有啲人真係唔計較,但每人都有低線,佢如果無呃你,只要做人留一線,太過份下下攞著數,正常人都會反面

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊