自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

自然教育嘅小朋友比較有獨立思維, 自信心較強, 但接返中學可能出事...
傳統小學則相反
大家點揀?

複式洋房

掉去外國讀?

webarebears123b    發表於 24-4-2 22:51

男爵府

回覆樓主:

最好自然又傳統,開心地被谷成精英

侯爵府

中學大學打算去外國定留港DSE先。

琥珀宮

webarebears123b 發表於 24-3-29 22:45
自然教育嘅小朋友比較有獨立思維, 自信心較強, 但接返中學可能出事...
傳統小學則相反
大家點揀?

咩而家又改左叫法,唔係happy school, 叫自然教育
有時太舒服,對小朋友黎講未必係一件好事,如果怕佢辛苦,不如教佢點樣面對失敗
根本大人都唔識點教細路去面對挫折,所以未揀咩happy school, 等大家都冇煩惱,其實呢d算唔算逃避現實呢

子爵府

現在新派學校都係融合兩者,多活動教學,係開心環境下滲入學術,學生唔會覺得有好大壓力

子爵府

mandy952 發表於 24-3-29 23:56
咩而家又改左叫法,唔係happy school, 叫自然教育
有時太舒服,對小朋友黎講未必係一件好事,如果怕佢辛苦 ...

如果小朋友本身聰明、抗壓能力強、喜歡競爭,好適合入讀傳統名校
如果天生抗壓能力弱,就揀間壓力細啲,先培養好學習動機,再逐步培養抗壓能力

大宅

webarebears123b 發表於 24-3-29 22:45
傳統小學則相反
大家點揀?

自然教育
我好鐘意屯門果間鄉師自然學校,可惜太遠

webarebears123b    發表於 24-4-2 22:51

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

傳統小學則相反
大家點揀?

如果一心都係打算係香港讀,傳統比較好,除非見到小朋友一定讀唔上,先會考慮自然教育,之後搵門手藝。

如果小學黎會海外升中,就肯定自然教育,開心童年。

大宅

傳統小學則相反
大家點揀?

理想-自然教育
現實-傳統

侯爵府

牛年勳章

mandy952 發表於 24-3-29 23:56
有時太舒服,對小朋友黎講未必係一件好事,如果怕佢辛苦 ...

不太認同,何以認為揀happy school父母就係唔識教小朋友面對失敗?。每個家長對小朋友成長期望都唔同,抗壓不一定喺學校先學到,生活大小事,小朋友平日接觸嘅活動,人同事,都可以從中學習。我自己小朋友就係讀好多人眼中嘅happy school,我揀學校考慮小朋友性格特質,學習取向,最後同佢揀IB school,學校無測考,無錯追趕學校俾嘅進度壓力必然小好多,但學校一樣有默書有評估亦好多project,要一一應付亦唔係全無壓力,投入時間同心機唔夠,老師一樣會feedback,小朋友每個學期要set goal要review,為嘅就係要面對自己嘅優劣。唔使花太多時間追趕學校進度,我小朋友相對多好多時間玩運動,大小比賽競技場上跌碰得失,都係學識面對失敗挫折嘅好好機會。

琥珀宮

糯米米糍 發表於 24-3-30 22:54
不太認同,何以認為揀happy school父母就係唔識教小朋友面對失敗?。每個家長對小朋友成長期望都唔同,抗 ...

但唔係個個讀完happy school就讀IB, 你有條件當然可以咁講,讀完happy school, 之後又係糾結入唔入到b1a中學,幾咁多餘,識嘅都唔少,接受唔到仔女入b2中學,一係就讀私校直資,一係就移民,除非好似你咁有條件比仔女,否則 happy school根本唔適合本地傳統教育體制,唔適合一般普通基層家庭

hkgra    發表於 24-4-11 10:22

侯爵府

牛年勳章

mandy952 發表於 24-3-30 23:19
但唔係個個讀完happy school就讀IB, 你有條件當然可以咁講,讀完happy school, 之後又係糾結入唔入到b1a中 ...

咁係因為你用你自己把尺去度晒其他家長,我圈子唔少家長係津校happy school,但唔係你所講,唔識教小朋友面對失敗同挫折,部分係按小朋友能力,部分係真係對小朋友學業無特別期望,部分係放眼更遠,不同原因都有。如果你自己唔係為小朋友選happy school嘅家長,又有咩原因理據去話人唔識教?

琥珀宮

糯米米糍 發表於 24-3-30 23:25
咁係因為你用你自己把尺去度晒其他家長,我圈子唔少家長係津校happy school,但唔係你所講,唔識教小朋友 ...

我都係分享我見到嘅事實,又唔係話你,你咁激動做咩呢
讀happy school 要有家庭背景支持,一係父母自己教返晒,一係比有錢佢繼續happy落去直至大學,另一種就係冇要求,升b2b3中學都冇所謂
但事實上就係有班人想仔女讀happy school 但又要仔女升讀b1中學,呢d根本就要又要馬兒好又要馬兒不吃草嘅心態

侯爵府

牛年勳章

mandy952 發表於 24-3-30 23:50
我都係分享我見到嘅事實,又唔係話你,你咁激動做咩呢
讀happy school 要有家庭背景支持,一係父母自己教 ...

因為你一句”根本大人都唔識點教細路去面對挫折,所以未揀咩happy school”實在以偏概全,我作為其中一個為小朋友揀happy school嘅家長睇唔過眼

webarebears123b    發表於 24-3-31 00:11

大宅

回覆樓主:

如果終極目標都係入大學,有點難,一定程度嘅催谷都是必要的,除非完全沒有期望。因為根本公開試個體制就係咁。太遲先發現跟唔到問題會很大。呢d情況外國都經常發生,所以醒目既父母唔會單靠學校。(天才學生另計)

子爵府

鐘意同最終的選擇可以係不一樣的

珍珠宮

樓主所指的自然教育,係指鄕師自然學校?
我本身唔太喜歡傳統的名校教學
但亦都唔buy鄉師自學學校,課程太過鬆散,教得好唔好太過倚重於老師的功力

我自己仔女,佢哋幼稚園小學都係放係大家眼中的Happy School
佢哋都入到Band1英中
按佢哋性格,仔就揀間自由啲嘅,女就揀間谷谷嘅
So far好適合佢哋

Happy Learning唔等於失敗

webarebears123b    發表於 24-3-31 00:13

琥珀宮

糯米米糍 發表於 24-3-30 23:52
因為你一句”根本大人都唔識點教細路去面對挫折,所以未揀咩happy school”實在以偏概全,我作為其中一個 ...

因為我唔識你囉
至少暫時我未識讀完happy school 再去讀IB嘅家長
我識嗰個真係比個細路好happy, 讀間只有9年命嘅小學,真係好happy, 老師學生都冇壓力,但就係咁個細路跌左落b2, 而且一直覺得冇問題,唔覺得要用下力去讀書,到最後去讀間b2直資
令你誤會唔好意思

大宅

Adiezz 發表於 24-3-30 00:21
現在新派學校都係融合兩者,多活動教學,係開心環境下滲入學術,學生唔會覺得有好大壓力
...
可唔可以講下例如有邊間呀?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊