自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

水晶宮

小肥豬 發表於 24-3-31 09:50
只係想銀行, 打印半年或現在銀行薄結存㗎。
因唔知結存,跟本都唔知點攪。

明知拎走曬d錢,所以唔攪承辦,但由為左d錢唔開心?

珍珠宮

回覆樓主:

原來唔係親生仔, 成件事明晒。
媽媽可能嬲, 但得果十幾萬,搞完返來都唔知有幾多, 算啦, 當個老豆留比個仔。 無謂傷神。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

小肥豬 發表於 24-3-31 07:41
因爸爸離世,生前沒有立平安紙,但比個仔拎走亡者身份證和銀行薄。所以冇法辦理銀行戶口資料。
那請問點先 ...

己出死亡証又點可以拎到身份証呀。
其實仔拎左身份証簿仔都冇用,點都要去攪遺產先拎到錢

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

1314625 發表於 24-3-31 10:15
明知拎走曬d錢,所以唔攪承辦,但由為左d錢唔開心?

所以想知有冇拎走晒d錢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小肥豬 發表於 24-3-31 10:14
死亡證正本已在繼仔處

咁你手上嗰份死亡証副本,係唔係正式文書黎?

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

你去生死證記處做返張死亡證,然後去遺產承辦處入紙申請,法庭會按有幾多人入紙申請再決定遺產點分,你有入紙佢就要處理,冇得話一個人獨吞。銀行亦不會因有死亡證就比筆遺產你,要有法庭頒令的指定遺產執行人才可以拎。

伯爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 畀面勳章 BK Milk勳章

Ononluk 發表於 24-3-31 10:15
講咁多,其實你地去咗遺產承辦處未? 合法配偶係有最高優先次序去執行遺產。
如果真係銀行仲有錢,無妳媽 ...

意思是。冇佢身份證都可以申請嗎?

伯爵府

my005 發表於 24-3-31 10:19
咁你手上嗰份死亡証副本,係唔係正式文書黎?

唔係,只係影印本。

侯爵府

畀面勳章

小肥豬 發表於 24-3-31 08:08
所以現在只有死亡證幅本和結婚證正本㗎。所以唔知點攪。

副本都可以做遺產承辦

侯爵府

畀面勳章

小肥豬 發表於 24-3-31 10:21
唔係,只係影印本。

拎張影印本去生死證記處做返張正本,你要整兩張,因為遺產承辦處會收走一張。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小肥豬 發表於 24-3-31 10:21
唔係,只係影印本。

咁去正式申請份副本啦﹗甚至申請正本應都得既。

同埋,你去遺產承辦度先,有人會教你點做﹗(政府人員黎,唔使收錢既) 問左先啦﹗

有咩唔齊文件,佢會講你知﹗

咪最多去多幾次囉﹗

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

小肥豬 發表於 24-3-31 09:50
只係想銀行, 打印半年或現在銀行薄結存㗎。
因唔知結存,跟本都唔知點攪。

唔駛呢刻去check 啦,做咗遺產執行人,再去銀行問啦。
大把人都唔知先人實際有幾多錢,亦唔會有存摺。
呢一刻,最重要文件係結婚證書。

公爵府

回覆樓主:

爭乜鬼,唔係你錢唔好袋

天有眼,袋左都遲下要你還

珍珠宮

咁少錢, 豪比佢, 算啦!
可能你爸爸對前妻同仔女吾好, 個仔先咁對佢, 做乜怪佢個仔, 好多野, 系咪响你未出世之前發生左

珊瑚宮

回覆樓主:

我記得遺產承辦處死亡證係要正本, 假期後打去問吓
若果真係要正本, 死亡證可以補領的。
https://www.immd.gov.hk/hkt/services/birth-death/Application_for_Search_of_Death_Records_and_Certified_Copy_of_Death_Entry.html#secondTab

公爵府

回覆樓主:

呀媽8x歲,住老人院又腦退化,爭到d錢都冇地方洗啦,究竟邊個想爭

侯爵府

畀面勳章

小肥豬 發表於 24-3-31 09:52
報警可以咩? 不過老人家應該唔想去警處。

人死左但銀行户口比人動用過,確實可以報警。

珍珠宮

小肥豬 發表於 24-3-31 10:20
意思是。冇佢身份證都可以申請嗎?

請問邊個話要身份證呀? 點解你覺得要身份證呢?唔通真係唔見咗「先」人身分證就攞唔返啲錢咩。

有咩去遺產承辦處先啦,有咩先人文件無咗就話搵唔返,唔駛同職員講懷疑個仔攞咗。

珍珠宮

lingw. 發表於 24-3-31 10:24
爭乜鬼,唔係你錢唔好袋

天有眼,袋左都遲下要你還
岩呀!有報應假

珊瑚宮

Ononluk 發表於 24-3-31 10:28
請問邊個話要身份證呀? 點解你覺得要身份證呢?唔通真係唔見咗「先」人身分證就攞唔返啲錢咩。

有咩去遺 ...

對呀﹗唔使提個仔點點點。只講唔見左咩咩文件就得。

有咩野,職員會教你地點做。

首頁
23456...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊