自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

adrianada 發表於 24-3-31 09:58
唔係親生仔,只係繼母,個親生爸爸走咗仲點會理繼母。
係,除非本身關係好,但事實睇落應該一般,甚至係差

水晶宮

假設雙方協商不成功,係咪就做唔到遺產承辦

至於筆錢最終係咪一直留喺銀行度直至永遠呢?

珊瑚宮

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-3-31 11:31
假設雙方協商不成功,係咪就做唔到遺產承辦

至於筆錢最終係咪一直留喺銀行度直至永遠呢? ...

個仔唔急, 等繼母過身。
佢就係唯一承繼人, 可以去搞遺產承辦。
我見過銀行有人問, 係幾年後才搞。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

直接去承繼處度問,唔駛講太多故事出黎,盞擾亂視線,主要你媽媽想搞遺產承繼(你會唔會被受權人?),講有乜文件冇乜文件。

攪得到咪攪,攪唔到無辦法。我明白要攪係分分鐘係為啖氣,如果攪唔到你叫阿媽放低,或你拎幾萬蚊出黎話你阿哥分番出黎,等你阿媽了左件心事。

伯爵府

2023年兔年勳章

Ononluk 發表於 24-3-31 10:28
請問邊個話要身份證呀? 點解你覺得要身份證呢?唔通真係唔見咗「先」人身分證就攞唔返啲錢咩。

有咩去遺 ...

同意!
同埋又話「先」人醫院直出時冇新衫新鞋,咁全部野都係個仔搞??其他仔女冇理,唔可以出聲話買新??

子爵府

Ritzmary 發表於 24-3-31 07:48
多兒多女多冤家

東張下一個主角

水晶宮

cbeyond 發表於 24-3-31 11:34
個仔唔急, 等繼母過身。
佢就係唯一承繼人, 可以去搞遺產承辦。
我見過銀行有人問, 係幾年後才搞。

點解係唯一呢

樓主唔能夠分?

子爵府

2024年龍年勳章

bonbonyy 發表於 24-3-31 11:36
同意!
同埋又話「先」人醫院直出時冇新衫新鞋,咁全部野都係個仔搞??其他仔女冇理,唔可以出聲話買新? ...

我就覺得有啲奇怪,喪禮就係佢阿哥搞嘅,樓主都冇點講到佢有咩負責,但又好關心銀行啲錢係咪會俾阿哥私吞?

珍珠宮

回覆樓主:

真實case, 老公有病走左,係有
立遺囑,但從來冇同現任老婆講過,初頭個老婆覺得份遺囑係假想打官司同繼子掙,遺囑內容係佢老公將所有野連同住緊層樓都寫晒比同前妻生嘅仔,保險受益人就寫亞媽,現任老婆咩都冇,老婆話一直係佢照顧病嘅老公,唔明點解甘對佢,好唔忿氣,搞到自己抑鬱。
人心隔肚皮,諗咩只有去世者佢本人知,對愛錫嘅人應該寫定遺囑保障佢,唔寫即係末將對方擺首位,
在世嘅人應學識放下。

子爵府

Ritzmary 發表於 24-3-31 10:37
講出重點喇,講出重點喇!
唔同角度睇法唔同,個仔覺得佢係爸爸摰親血脈相連。

公爵府

2024年龍年勳章

小肥豬 發表於 24-3-31 10:18
所以想知有冇拎走晒d錢
知道又如何

伯爵府

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-3-31 11:39
點解係唯一呢

樓主唔能夠分?
樓主只係繼女,同先人無血緣關係,唔會有得分,所以阿媽日後走咗,先人親生子女可做遺產承辦人,最後應可得全部財產

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

waic 發表於 24-3-31 11:42
真實case, 老公有病走左,係有
立遺囑,但從來冇同現任老婆講過,初頭個老婆覺得份遺囑係假想打官司同繼子 ...

咁就要針對份遺囑係幾時立,係咪清醒。。。不過打呢類案都係燒錢
放下自在

水晶宮

回覆樓主:

去自己區民政事務處問,因為配偶在生係只得佢可以承辦遺產事宜,所有銀行存款,保險、股票等賬目應該不能由任何人提取,就算受權仔女去做承辦,在生配偶都要去遺產承辦(希望我無記錯)金鐘果度做宣誓,簽文件先可以受權。(爸爸過身時陪媽媽去做過)

公爵府

2024年龍年勳章

lingw. 發表於 24-3-31 10:26
呀媽8x歲,住老人院又腦退化,爭到d錢都冇地方洗啦,究竟邊個想爭
錢多嘅又爭,都叫錢多

錢少都爭,唔知為乜?為啖氣???

珍珠宮

小肥豬 發表於 24-3-31 09:31
媽媽本來已經放棄,但佢見仙人臨走最後一程,連買套新衫或鞋都唔得,以及又唔問我媽取衫。要直接著醫院衫 ...

你做到嘅只能盡力開解媽媽,錢財身外物,其實你地放唔低嘅係爸爸身後事搞得好差,為求安心,絕對有得補救,可以請教專業人士係呢方面做啲野,而唔係係銀行戶口度糾纏落下,冇意思的
媽媽健康緊要呀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

小肥豬 發表於 24-3-31 11:16
我都係同媽媽講多一次,叫佢唔好諗。身體要緊。
1。佢個仔,如果拎晒戶口d錢,跟本都冇計。
2。如果戶口錢 ...

佢係合法配偶,亦係唯一遺產承辦人,無咩齊唔齊人!
放下自在

珍珠宮

凌陵綾 發表於 24-3-31 11:55
錢多嘅又爭,都叫錢多

錢少都爭,唔知為乜?為啖氣???

其實呢样先係令先人走得最唔安樂

珍珠宮

回覆樓主:

睇到呢啲case
真係好感恩自己父母對我地嘅信任同愛錫,驚走左後要我地奔波,
我父母年紀大後已將所有野同照顧佢地又同住嘅家姐聯名或轉比佢,我記得當時銀行有派經理去醫院要媽媽簽啲文件,樓又係同我地長命契,我地又絕對相信家姐為人,所以不論父或母過生,我地都唔需要去辦遺產承繼,自己一家人搞掂。
我第日都會一样甘做

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-3-31 11:39
點解係唯一呢

樓主唔能夠分?

繼仔女冇得分。

有錯請指正。就算樓主媽媽過世後個仔至承繼遺產,樓主應該有得分,律師會計番,當然要經法律程序。得果幾萬蚊仲值唔值得咁做.....

首頁
45678...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊