自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

仔初中,每天返學會比$60佢做午餐錢+零用,有剩的他會自己儲起。。。儲起的錢,大家會限制他點用嗎?

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

pig_tiger 發表於 24-3-31 12:50
仔初中,每天返學會比$60佢做午餐錢+零用,有剩的他會自己儲起。。。儲起的錢,大家會限制他點用嗎?
...

我冇限制佢, 但我知亞仔有儲錢

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

比左佢係佢 點用都得
唔係作奸犯科就可以
我仔d零用錢係遊巴士河用
仲有間唔中同朋友食飯
無見過佢買野
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

60 蚊 lunch 夠?
其實閑閑哋 45 -55 蚊 lunch
好難儲 特別夏天 買多杯飲品都好緊

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

...

剩得幾多,放學餓想買串魚蛋都唔係好夠
總有離別的時候

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

無限制佢點用, 但講過唔想佢去課金.. 最後佢有定無我就唔知嘞..

水晶宮

回覆樓主:

會了解吓。唔係為咗限制佢,係想借位灌輸d理財理念比佢。

別墅

...

每日60包食飯零用⋯之後咁叻仔有餘錢
父母仲要限佢?餘到已經好叻啦
Jm你幾耐未出過街食飯?知唔知宜家啲野好貴?

男爵府

回覆樓主:

我仔唔鍾意出街食,佢覺得好嘥時間,所以買學校飯只要$30一餐,唔洗搭車,放學下午茶我會買定,所以佢每日仲有20-30蚊淨都唔奇

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

俾得佢就唔會限制

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔會明文限制,但平時會灌輸佢正確理財方式,例如課金係浪費金錢,要量入為出唔好問人借錢等等。所以佢有打機但不會課金,買高價貨品會問左我比唔比先。有次佢要買個樂器配件,佢預算300蚊左右,我買咗個一千蚊的佢嫌貴。買手機會上網格價各型號,對性價比,唔會追新款,因有時舊款規格勝過新款。

男爵府

回覆樓主:

其實仔今次想用幾千蚊買樣野。。。爸爸覺得太貴,一口就唔比佢買。。。在我立場,我只要知佢有幾多儲蓄,用幾千後仲有幾多剩,如果有足夠儲備,我又覺得無問題。。。我唔知咁諗啱唔啱

別墅

pig_tiger 發表於 24-3-31 13:56
其實仔今次想用幾千蚊買樣野。。。爸爸覺得太貴,一口就唔比佢買。。。在我立場,我只要知佢有幾多儲蓄,用 ...

每日60蚊⋯食飯30蚊
當買3000蚊野都要儲100日
小朋友咁有恆心平日一蚊都唔用多儲三個月有凸先夠數
我會俾佢買

goldpiglet    發表於 24-4-1 00:47

侯爵府

畀面勳章

其實仔今次想用幾千蚊買樣野。。。爸爸覺得太貴,一口就唔比佢買。。。在我立場,我只要知佢有幾多儲蓄,用 ...

可以同佢分析下需唔需要買咁貴,係咪一時衝動才想買,諗多一,兩星期先再決定買唔買。
有冇平少啲但功能款式差唔多的?買左會用到幾耐&常唔常用?了解後覺得值得買會比佢買,但講明要好好珍惜&隔幾耐先可以再買咁貴的東西。

侯爵府

2023年兔年勳章

適齢學童可能想買遊戲機、電子產品

做個精明消費者:
懂得分「想到」和「需要」
買嘢除價錢之外,分「消耗品」和「奢侈品」
物品耐用性、持久性、耗損及維修
再比較不同品牌、種類、替用品

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

伯爵府

...

阿女而家大學一年級,從中學已經有零用錢,由細到大利是錢都係俾佢自己儲,錢係佢從來冇限制佢點用,但係我知我個女已經有六位數字嘅存款,佢利是唔會話特別多,知佢唔會亂咁使錢,反而會睇吓佢會唔會連應該洗嘅錢都唔使,所以要睇仔女嘅性格去決定

男爵府

...

60蚊午餐十零用,有剩都好有難度

男爵府

Strawberrys 發表於 24-3-31 14:35
適齢學童可能想買遊戲機、電子產品

做個精明消費者:

仔要買的,一定是<想要>的<奢侈品>,如果是必需品,我地必定會滿足他

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

根本唔需要知道有幾多儲備, 佢畀得起就得喇 ,因為必需品係家長買 ,儲備係閒錢可以係零

我做女嗰陣阿媽成日話 d 錢係草嚟緊急用,我心諗多鬼餘, 緊急既野當然係父母畀喇, 我想買一件半件心頭好都唔得咁草嚟做乜嘢
總有離別的時候

男爵府

畀面勳章

我會同佢分析吓嗰樣嘢抵唔抵買,最後佢自己決定,錢係佢儲嘅,我覺得唔應該限制佢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊