自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Astra00 發表於 24-4-1 08:04
我比我仔$100一日。我會數住佢那個星期返幾多日,才比幾多日錢。佢有本事學校有測考放半日,捱到返家煮午餐 ...

你平時咁慳,仔零用竟然咁多?
我一個同你同區都係$80/日
另外一個過九龍都係俾$90(包車錢$2x)
你仔應該儲到好多錢

男爵府

Astra00 發表於 24-4-1 08:57
我係對仔女大方架,我捨得比佢哋讀私立(小學)、額外學野,幫定佢哋儲錢添。有咩出奇?

我夠不明有啲人 ...

唔出奇,我都知道有人係咁,唔知你係咁啫!

既然你唔明,我講你知,我自己都豪既,買名牌食好野
至於仔呢,對你來說叫慳啦!零用咁少
我係唔想佢哋未學賺錢先學洗錢
覺得學生應該過簡樸生活
我豪因為我現在搵到
佢想豪就自己將來搵多啲
呢個係我點解唔俾咁多零用利是佢哋既原因

不過我唔識你大姑,唔知佢係咪一樣啦!
(不過佢同我出街咪一樣豪囉,坐的士坐私家車住靚酒店食高級餐廳)

男爵府

Astra00 發表於 24-4-1 10:28
其實你同你仔點消費係不關我事,我也沒興趣知。只是回應返你,你話我慳,但捨得比$100一日比個仔呢回事。
...

你睇清楚
我係回應你話唔明大姑點解咁做?
我話我自己都係咁做,因為⋯
係答緊你問題

男爵府

廢柴孖條 發表於 24-4-1 11:04
出生基層嘅我細時每日有50飯錢,對比當年十幾蚊一盒飯算多,所以童年覺得自己唔使用錢煩好幸福,見身邊同 ...

我細個好窮,我覺得咁樣係好事喎!
千金難買少年窮
無聽過嗎?

男爵府

廢柴孖條 發表於 24-4-1 12:42
仲有而家D小朋友唔同以前,有比較、好似之前有post 話小朋友未塔過飛機想去旅行,大人有能力但唔想去,好 ...

我仔可以享受既野比同學都不少,包括搭飛機、去外地滑雪⋯各種經驗
無論幾時,都有比較
佢今日過緊中產生活,但同有錢同學比,佢一樣比唔上
任何時候,都要教小朋友,世界好大,有人比你好,有人比你差,根本唔需要比較

男爵府

廢柴孖條 發表於 24-4-1 12:42
仲有而家D小朋友唔同以前,有比較、好似之前有post 話小朋友未塔過飛機想去旅行,大人有能力但唔想去,好 ...

你以為以前無比較?
我細個一樣羡慕有錢同學,住私樓、可以買靚文具,但正因為咁,我會好努力向上,好捱得
今日亦唔會怪我父母,我哋全部都好孝順,想俾好生活父母
我啱啱先買咗隻Apple watch俾媽媽

男爵府

廢柴孖條 發表於 24-4-1 13:37
你知唔知自己寫乜,即你小朋友都唔係過窮生活,咁仲乜取笑別人豪,口講乜嘢莫稀少年窮
...

我無笑人豪喎!係你哋諗埋一邊啫!
事實上,我仔零用係少過佢仔喎!

男爵府

廢柴孖條 發表於 24-4-1 14:03
咁你唔叫你仔過莫稀少年窮?仲乜要過中產生活

你有沒有睇前面?
我話佢同我出街既時候就係中產生活
但我俾零用佢就是簡樸學生生活
因為我哋係中產家庭,我哋搵錢咁努力,就是要享受,我要去旅行、要住靚酒店、要食好野,我唔可能自己去,亦唔會咁做
我話唔需要同人比,我係咩能力,佢就咩生活

至於佢返學,基本就可以
佢哋都自己揀讀直資
要補習要參加課外活動一定有,啱啱去緊摩洛哥遊學團
但平日$80/$90一日我覺得好合理了
食飯$5x+買下小食$10+搭車
佢哋兩個都各自儲到幾千蚊
仲有,係「莫欺少年窮」

男爵府

廢柴孖條 發表於 24-4-1 14:37
講嚟講去都唔係窮生活啦!仲有人地多你十蚊叫豪?真係有口話人冇口話自己

...

豪係你講,唔係我講喎!
窮都是你講,唔係我講!

男爵府

廢柴孖條 發表於 24-4-1 16:16
人哋比100叫捨得,你話自己個仔90一日叫樸素,差十蚊就唔叫樸素?

佢平時連衫都著二手,旅行又窮遊,日日帶飯,咁俾10元真是算多(你話捨得唔係我)
我平時去旅行係豪遊,買衫食飯都唔慳,咁俾$80咪算樸素
而且,關你咩事?
我無對佢俾幾多指指點點
你又有咩權對我俾幾多指指點點?
你好酸咩?

男爵府

廢柴孖條 發表於 24-4-1 16:42
係你@我討論先,你唔@我仲乜要回你?去下旅行叫酸?仲有帶飯著二手衫唔可以環保?(emoji)眼看人低:badfeel ...

乜你60樓唔係單打緊我咩?如果唔係,就當我誤會了你啦!
帶飯著二手衫,佢講明慳喎!

男爵府

廢柴孖條 發表於 24-4-1 16:54
慳又點?慳慳埋埋可能人地慳到幾層樓呢?同佢比幾多錢個仔無關係

係答你話佢可能係環保唔係慳

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊