自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

餐飲細舖自己做蝕租蝕人工啫,大舖請廚房樓面洗碗一大堆開銷未計可能要蝕埋租……
上網買鞋USD129,海港城同SOGO都有賣HKD1,431,差4成!……雖然今日都有去淘多多同電子城特賣城買嘢………

我公司文具上網買,得電腦產品同咖啡機喺商場買……好多小朋友嘢上網買,講真有啲嘢零售都唔知邊到有得買。啲家長問啲玩具邊度買,啲人即覆條link...

講真,餐飲零售易入場,以前食物唔好服務唔好地點夠好都可以賺大水,而家冇晒自由行本地客自然要求高。人工又貴咗好多。

呢兩個行業易入場,易營運,蝕錢仲易。零售更差,喺我眼中係紙 媒,租DVD,賣相機嘅行業。

香港而家冇咁大市場,除非閣下係經營之神,唔係點突圍而出?

利申:我自己公司,今年第四年,冇一年蝕錢。我唔係喺官場順風順水,咩生意都冇做過嘅人。

子爵府

Hehehahagogogo 發表於 24-4-1 01:41
餐飲細舖自己做蝕租蝕人工啫,大舖請廚房樓面洗碗一大堆開銷未計可能要蝕埋租……
上網買鞋USD129,海港城同 ...

2014之前做飲食無以前咁好境,我不嬲都有兼職做飲食,以前長假期前一個月已經好多餐廳,一早主動搵我mark左我日子office放假就去開工,搵慢一步嘅餐廳,會問我人地幾錢請我,佢地會出更高價叫我過去,試過我俾人搶完又搶左3次,話度度都搵唔到人去開工頂長假期嘅旺市,以前做炒散嘅人工水漲船高,有價有市,d人經濟好,無乜人肯假期要炒散,而家我成日都要周圍求餐廳俾工我開,點知人地話靜到長工都要放假,唔洗搵兼職

別墅

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊