自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 24-4-1 06:32
唔識揀,集思廣益,多謝大家畀意見

可遇不可求⋯⋯

伯爵府

2024勳章

真係運氣架咋

伯爵府

我個印傭話:
佢同佢啲朋友都唔歡喜做有小朋友個家庭,
太困身,冇休息時間。
佢哋比較鍾意照顧老人
菲律賓工人比較鍾意照顧小朋友。

男爵府

回覆樓主:

現在有手機,上網,同朋友家人chat易左,工人冇以前咁有愛心。

男爵府

幸福花海 發表於 24-4-1 11:02
除非見工時講明要鐘意小朋友,同小朋友有互動,而且不可以兼顧咁多其他工作。否則如果工作好忙,边有時間心 ...

咁樣佢會話做唔到家務,要請2個工人至ok!

大宅

蘋果姐姐^_^ 發表於 24-4-1 06:41
睇下有無話問咩問題可以間接/直接睇得出咁囉
我都知好多靠運

其實你問乜嘢問題,佢哋喺interview時個個都會say yes,no problem!
所以的確係好靠運氣遇到一個好嘅!

男爵府

2024年龍年勳章

macdullbaby 發表於 24-4-1 09:59
一手交錢 一手交戲。一買一賣非親非故,何來真心。只不過有啲好戲啲,有啲戲屎交行貨,有啲直頭唔交戲。祝 ...

又岩喎

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

只靠運氣,Interview時唔會俾真面目你睇到,我請而家新嗰個,係帶埋舊工人去睇,舊工人喺旁邊觀察,請時覺得幾好,但上工時先見真章,慢又冇記性,冇記性就好心寫抵佢提佢自己,又唔寫,問佢點解唔寫,佢答你話佢諗住自己會記得,點知真係唔記得,係成日咁發生的,吹到啤一聲。
仲有個重點,佢喺香港做咗十年(3個僱主),哩十年都係湊小朋友,但以佢嘅危機同衛生常識,過去哩十年湊小朋友都湊得唔會好,仲好污糟Tim,但聽聞佢前僱主都係工作的,冇人喺屋企睇到佢點湊。

公爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 24-4-1 06:32
唔識揀,集思廣益,多謝大家畀意見

我之前有找過一個海外的,視像interview 左幾個,最後揀左個有些學歷又係新加坡做過既姐姐,都幾好,幾醒目。不過都係講彩數。

Ps. 順道想講下,上次在地鐵站見到個姐姐推住個bb 車搭電梯,好論盡,有人幫佢手抬起個bb車,爭d成架車碌落去。個bb真係好危險!

伯爵府

回覆樓主:

睇你好唔好彩,奴僕宮生得靚唔靚喇。

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

蹱彩

珍珠宮

esmehouse 發表於 24-4-1 06:49
個個 interview 時都好㗎,入屋先至見真章,BK 都好多 JM 請幾個才遇到一個好嘅
...

你去見工都係扮出嚟,唔係百份百,所以應該理解

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

iamiam 發表於 24-4-1 21:18
你去見工都係扮出嚟,唔係百份百,所以應該理解
現在係講緊工人喎,你係咪好少請工人, interview 時問佢咩都識,到你屋企嘅時候係咩都唔識
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

wannabe118 發表於 24-4-1 17:30
我之前有找過一個海外的,視像interview 左幾個,最後揀左個有些學歷又係新加坡做過既姐姐,都幾好,幾醒 ...
唔好話工人姐姐呀,我見過啲父母推住BB車搭電梯,都爭啲出事
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

esmehouse 發表於 24-4-1 06:39
只能講彩數,祝你好運

X 1000

同賭大細一樣、完全靠運氣~

今時今日、工人姐姐正常、已經謝天謝地、真係唔會奢望要求~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

esmehouse 發表於 24-4-1 21:32
現在係講緊工人喎,你係咪好少請工人, interview 時問佢咩都識,到你屋企嘅時候係咩都唔識
...

你係咪好少見工,我請工人或本地員工問佢咩都識,唔識都會答識少少會學,請完返黎咪一樣,請工人睇你好唔好彩,請海外問佢識煮咩全部答蒸魚蒸雞炒菜

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唯一信得過、就係朋友用開這個姐姐、他約滿唔想再請工人、把她介紹給妳、但滿約工人在香港再找新雇主、通常都找單身老人家、身體健康、行得走得、自己有間房,唔會找有小朋友的家庭~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

iamiam 發表於 24-4-1 21:36
你係咪好少見工,我請工人或本地員工問佢咩都識,唔識都會答識少少會學,請完返黎咪一樣,請工人睇你好唔 ...

我試過這個工人30歲、在新加坡做過兩年、在中東又做過兩年、但劏魚都話唔識~

買基金真係好傷

珍珠宮

大力大力 發表於 24-4-1 21:38
我試過這個工人30歲、在新加坡做過兩年、在中東又做過兩年、但劏魚都話唔識~
...

中東唔好信,佢地一間屋幾個工人,一人做一part

寶石宮

iamiam 發表於 24-4-1 21:36
你係咪好少見工,我請工人或本地員工問佢咩都識,唔識都會答識少少會學,請完返黎咪一樣,請工人睇你好唔 ...
我真係好少見工 我係 2 樓已經答左樓主請工人好睇彩數,跟住佢再問我先至答佢 interview 事嗰個都會扮得好好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊