自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

子爵府

同bf去無嗌過交
我哋都唔係追行程嘅人,充足休息都好緊要
旅行都係10點零起身

去邊主要都係佢話事,我如果有想去嘅景點佢會安排
我同佢一齊唔使用腦嘅

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

martens 發表於 24-4-2 08:41
因為路線
男既成日吾理
照舊想訓就訓

唔會嘈,我自己出去行完叫佢落來食飯

伯爵府

回覆樓主:

如果兩公婆都易話為,佢想休息我會自動出去 我鍾意深度遊唔鍾意留酒店hea

但有小朋友就唔同,會以小朋友為先,去小朋友景點,出發出plan定

細緻嘢係好多爭拗,如另一半冇耐性,唔乾淨,好多問題發生,都會爭拗

珍珠宮

martens 發表於 24-4-2 09:10
你都好就你老公
我都係要老公攞行李
做阿四所以冇佢出行又吾得

乜有咁多行李要拎咩
如果個佬真係咁阻定
我會自己帶去
或者搵小朋友的朋友媽媽一齊去

水晶宮

BK Milk勳章

可以同外家人去,
自己父母
屋企人
唔一定要同老公去既

伯爵府

lalachi 發表於 24-4-2 12:24
我已經嘈到同老公講明唔會同佢單獨去旅行
我老公一向唔理行程,機票,酒店,全部都係我自行處理。
去到當地 ...

去旅行真係勁辛苦,由其有個廢隊友,我又係!我老公從來唔理機票、酒店、行程 。叫佢plan只會揀去過(重複又重複)我好怕 。結果又係我plan(但佢會話佢會plan,只係我唔中意喎)酒店要我揀,因為我要求高佢揀我唔中意喎(其實係扇乜都求其督一間…..總之乜都我理 。佢淨係搬行李,帶路 。不過咁,我已經同你一樣發奮圖強由路痴變做識睇地圖!

每次搞掂資料叫佢睇下,最後又係無睇!或者出發前先望下!最後都係要去到混吉咁 。我感同身受

伯爵府

去旅行真係考驗是否能互相遷就。

我同樓主個情況相反,我係鍾意hea嗰個,我唔係懶,而係我唔明點解唔可以輕輕鬆鬆?

我同老公帶小朋友去旅行會就小朋友時間表,我可以幾早都得。

但同老公兩個去,我就想hea D。我老公就無時無刻都想用到D時間盡,就算明明無乜特別地方要去,都好心急要早起身,食個早餐都係好咁樣。

而我,好坦白講,兩個人去旅行我只想勁shop, 我老公對shopping 零興趣。個情況就會係佢特登搵D景點去(對我來說,講真,如果我同朋友或自己就一定唔會去),但我會遷就佢,盡量配合,發掘吓個景點叫做比較有興趣的事去做,交吓戲拍吓拖。佢就會特登安排D shopping 時間比我。
我鍾意tea, hea 坐hea 食,佢完全無興趣,但會就我,仲搵D正cafe 比我嘆吓。

佢想早起,我鍾意瞓,就有時就佢早起,有時比我hea 瞓(不過佢只能接受我最遲10:00-10:30起身)。

唯有你就吓我,我就吓你。

大宅

aidan08 發表於 24-4-4 00:22
去旅行真係考驗是否能互相遷就。

我同樓主個情況相反,我係鍾意hea嗰個,我唔係懶,而係我唔明點解唔可以 ...

無錯,其實應該互相遷就, 而不是指責對方唔跟自己的想法去做~

男爵府

回覆樓主:

我C6喜歡plan,排滿行程,臨時又加,為了一杯雪糕都跑一段路。佢計劃的每早最遲9時出門,好多時7點幾出門,次次都好累。不過最惡頂糸迫我地睇utube。成日話我地不參與行程,成日乜都吾知。我應該係你地C6的角色,吾想理咁多,但問多一句或講錯一句就被罵,乜都吾理,佢有講又吾聽,又吾睇資料。

伯爵府

做個靚太 發表於 24-4-3 14:49
初初有嘈過,不過都係我單方面嘈~
因為佢太行得,我頂唔順,腳都損晒,咁辛苦,我寧願唔去~
同埋佢以前都 ...

你講中要害!我覺得旅行chur 到盡嗰D人,大部分個心魔就係唔想蝕!

只要明白快樂最重要,就唔會chur 人chur 自己。

不過,對於嗰D唔想蝕的人,佢哋的快樂只會來自「無蝕」。

伯爵府

natnatbaby 發表於 24-4-4 00:30
我C6喜歡plan,排滿行程,臨時又加,為了一杯雪糕都跑一段路。佢計劃的每早最遲9時出門,好多時7點幾出門, ...

嘩!好可怕!大壓力過返工

男爵府

martens 發表於 24-4-2 08:41
因為路線
男既成日吾理
照舊想訓就訓

會,佢要訓到自然醒,佢話唔鍾意旅行咁chur,但問題係小朋友好早起身,起身係房又冇野做,玩又嘈住佢訓就唯有玩ipad,真係唔想連去旅行都要玩ipad。

珍珠宮

aidan08 發表於 24-4-4 00:32
你講中要害!我覺得旅行chur 到盡嗰D人,大部分個心魔就係唔想蝕!

只要明白快樂最重要,就唔會chur 人ch ...

係~所以我係從來唔會主動約朋友去旅行,知道大家價值觀未必同,而且我會講明,我唔chur得,同埋係弱智,由訂野到plan行程我係咩都唔識嘅,不過咁,我知自己無份plan,所以都從來唔會band,乖乖跟大隊,只要事先講好自己唔受得咩,佢地就有方向去plan,可能因為咁,朋友都好中意約我去旅行,我老公都從來一腳踢,覺得無問題~

伯爵府

虎到金來勳章

去旅行多數係我一手包辦買咗機票會同老公講聲,我都係旨意老公執行李佢只會知去邊去幾多日唔會知每日行程從不過問,我老公又好enjoy 喎!
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

大宅

花花b 發表於 24-4-4 00:03
去旅行真係勁辛苦,由其有個廢隊友,我又係!我老公從來唔理機票、酒店、行程 。叫佢plan只會揀去過(重複 ...

其實景點去唔到好閒事,同佢講去A景點,最終佢去左B景點,我都接受。
但果晚係京都無book到酒店,仲要去郊區地方,坐錯車,真係搵鬼問路。

侯爵府

米豬蓮 發表於 24-4-3 15:05
我會安排行程比佢兩父女,唔到3點我唔會起身,佢地返黎叫醒我食下午茶岩岩好無交嗌
...
好好奇, 每日 3 點先起身, 咁咪即係臨天光先瞓? 成晚流流長, 又唔係自己屋企, 有咩可以做?

別墅

花花b 發表於 24-4-4 00:03
去旅行真係勁辛苦,由其有個廢隊友,我又係!我老公從來唔理機票、酒店、行程 。叫佢plan只會揀去過(重複 ...

就係甘…

伯爵府

回覆樓主:

跟團就解決到問題

珍珠宮

olkan 發表於 24-4-2 11:45
去旅行真係要夾人。 有人只想relax,酒店游泳,健身,附近走走就算;有人鍾意只shopping,係咁 ...

我最怕旅伴日日只想shopping,如果要成日shopping,我一定唔會同佢去

複式洋房

Ne2

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊