自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我唔知我有冇多囊
但我都係肥底同黎m長期唔準時 通常個半月一次
不過我有期狂運動減肥
一瘦真係準返 可以去到28日一次
不過後期冇運動體重又即刻升返上去
而咁岩自然有左
所以冇搵過醫生

如果有時間運動真係幫到好多

複式洋房

由中學就開始月經唔正常,到結婚後先知自己有多囊。今年3月開始睇中醫調經,到e+ 懷孕5個月。結論:多囊唔一定會肥,但生BB會有困難,一定要調理返正常排卵期先得

大宅

sugarlee1278 發表於 24-4-3 12:05
我都係肥胖人士,唔食荷爾蒙藥又黎唔到經,食完又肥唔食又唔黎,非常爭扎!想問你個間中醫係邊一間?可以 ...

我有三個多囊同事經我介紹睇依間成功生BB,間中醫叫蘇安莎診所
我自己係第四個成功例子,其中有兩個身型都係屬於偏肥個種,一個偏瘦
個女醫師分享自己本身有多囊,有個仔仔,聽佢講完都安心咗好多
所以唔洗擔心,我哋肥瘦體質,先天後天都一樣生到
好好養好個身體,多囊一樣可以成功懷孕,希望聽到你好消息

別墅

大宅

Luckymansion 發表於 24-4-2 15:41
原本,同老公計劃來年追個b。以前一直經期唔穩定,時準時不準,有時會幾個月都冇黎M,好飄忽。見身邊d jm十 ...

我有多襄,經期由細到大未準過,後來肥得太多,中醫朋友叫我減肥,否則好易有糖尿病,行得多又膝頭痛。最後的起心肝減肥,我用減糖減澱粉嘅方法減,兩個月就減咗11~12磅,兩個月M 都勁準時又靚。第三個月就唔來M 了,結果係有咗BB, 嗰時都好高齡了。

我網上見好多人分享減糖減澱粉嘅人都對改善多襄有好大幫助。

大宅

meowcatme 發表於 24-4-9 14:08
由中學就開始月經唔正常,到結婚後先知自己有多囊。今年3月開始睇中醫調經,到e+ 懷孕5個月。結論:多囊唔 ...

不孕真系好大壓力.. 我好後期先發現自己有多囊,經歷了無數次撲空,備孕到懷孕花了年半時間,中間試過排卵藥、排卵試紙、助孕維他命、... 仲要伴隨種種外在因素,每次都要同親友報告戰況,再眼見周圍嘅jm都陸續生B,壓力再加成… 起初半年屢次不成功,自責地問老公:如果持續都生唔到點算?佢都話吾緊要啦,仲後生…今次吾得咪下次。竟成了我無形壓力。佢愈不焦急我就愈焦急。最後因為失敗得太多次,忽然睇開,反而bingo,所以心態好重要!

(蘇X莎診所中藥+針炙配合運動,4個月bingo,覺得運動都有效令自己心態調節)

珍珠宮

Luckymansion 發表於 24-4-2 15:41
原本,同老公計劃來年追個b。以前一直經期唔穩定,時準時不準,有時會幾個月都冇黎M,好飄忽。見身邊d jm十 ...

唔駛擔心,我咪多囊囉,仔都廿二歲喇!

珍珠宮

alau2021 發表於 24-4-2 19:41
我阿姨好多年前唔知咩原因不育,睇咗個醫生一段時間都唔得,好似叫毛匡庭,我叫佢試吓睇我個婦科醫生,荃 ...

我係睇鄧醫生做婦檢產檢,不過我係自然懷孕。

話時話,我有個朋友生朱古力瘤,卵巢又有問題難孕,又係睇鄧醫生幫佢做人工,生咗個女,同我仔同年,眨下眼就廿幾年喇!

alau2021    發表於 24-4-11 13:11

民房

回覆 uniting 的帖子

可以pm嗎?

複式洋房

男爵府

回覆 meowcatme 的帖子

你睇邊間中醫,自己都係多囊想調經,但蘇安莎真係唔掂

大宅

slaiying 發表於 24-4-11 18:22
回覆 uniting 的帖子

可以pm嗎?

可以 我pm你

複式洋房

花天使 發表於 24-4-11 18:37
回覆 meowcatme 的帖子

你睇邊間中醫,自己都係多囊想調經,但蘇安莎真係唔掂

我又係搵蘇安莎,不過中醫呢家野,可能要夾夾醫師

複式洋房

mamayau09 發表於 24-4-11 12:01
不孕真系好大壓力.. 我好後期先發現自己有多囊,經歷了無數次撲空,備孕到懷孕花了年半時間,中間試過排卵 ...

同意。年輕時好怕懷孕,到想要懷孕時先知多囊體質根本好難懷孕。。。

大宅

年紀唔大,至目前未有懷孕打算,一直以來都有月經唔規律情況但冇理會到,見大家討論激烈我開始驚,如果真係多囊,係咪要及早治療更好?

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我多囊都有對龍鳳胎
你有時間就搵返我既舊貼睇
加油
龍鳳媽

別墅

這個唔用太擔心,保持好心情,唔肥胖,唔煙酒,唔熬夜,經常check

別墅

多囊的確會影響生BB,不論肥瘦底都會中(幫我睇症個女醫師極瘦都中),不過我係體質差果種,會來四季經,兩年前睇中醫先調理好個底,睇差唔多2個幾月經期先開始順返,再之後個2個月就有咗,所以不用太擔心!

大宅

janicelovesky 發表於 24-4-18 14:35
年紀唔大,至目前未有懷孕打算,一直以來都有月經唔規律情況但冇理會到,見大家討論激烈我開始驚,如果真係 ...

你可以先去照超聲波診斷一下,果時中醫師都有分享好多病人黎求診時都話自己原本吾想生,後來年紀大開始想生時冇得生。我都好後悔甘遲先發現,個人認為有多囊要好好把握身體既黃金時間。如果咪到後期,好似我甘到左生B年齡,要面對既吾只身體種種不適、仲有無形心理壓力!

大宅

做運動增強身體免疫力,好有幫助

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊