0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

iamjoeyxx 發表於 24-4-2 21:08
就快放產假,好緊張,已經執定走佬袋,有無jm可以分享一下bb出世後有咩要留意 ...

儘早決定bb乜嘢方式餵養,如果揀人奶,就一生出來就要俾bb多吸,同埋媽媽多休息,多飲水,保持心情開朗,奶水先會有,喂人奶媽媽會辛苦d,同埋都要做好喂唔到人奶俾bb飲奶粉準備,所以邊隻奶粉都要揀定先,關乎bb健康,bb狀態大部分從便便可以留意到,所以飲邊隻奶粉都好重要

別墅

生完之後,我覺得最緊要係夠瞓
瞓得夠休息得足好緊要,對你自己嘅復原同情緒都有幫助,你話你返工之後點都會餵奶粉的話,
我囡飲美素飲得幾好,可以試下,另外奶樽準備多幾個,有時BB開完奶唔肯飲,你又要等消毒都未必趕得切,其他都係注意吓佢條屎片情況,食量果d野,有問題都可以上嚟問或者問身邊有經驗嘅人

大宅

主要係最初要適應生理時鐘轉變,湊初生b最辛苦係唔可以一覺瞓天光,自己要坐月同時要24小時隨時彈起身照顧bb

洋房

橙寶 發表於 24-4-7 13:33
儘早決定bb乜嘢方式餵養,如果揀人奶,就一生出來就要俾bb多吸,同埋媽媽多休息,多飲水,保持心情開朗, ...
認同, 一定要多埋身咁樣奶量先會多, 我個陣都堅持餵人奶好耐, 後來個量真係慢慢少左先轉餵奶粉, 估唔到又飲得幾好, 可能雅培心美力比較淡味, 同人奶味道比較接近, 所以夾得特別好同so far無乜病

伯爵府

2024勳章

係醫院記緊多休息
果度係天堂,出咗院就係地獄既開始

大宅

好多謝咁多jm分享,睇完其實有d驚驚地,希望到時順順利利

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

上面好多都講晒,不過仲有一點要留意,初生b臍帶清潔,廿年前我阿大出世嗰時,坊間教用棉花沾酒精圍住個邊清潔,後來阿三出世時就建議濕熟水清潔(同樣都係要保持乾爽),同埋初初冇經驗,見到條臍帶好驚,好怕換片同沖涼時整到佢。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊