自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Beauty222 發表於 24-4-2 23:48
我有落排骨。但都係好淡。係咪落得少排骨?不過家人鍾意食菜多過肉。所以落太多肉,好多時食唔晒,又怕浪 ...

淡應該係唔夠肉,煲湯滾燙重點係湯,湯渣好小會食,飲曬d湯就唔浪費,好過你加鷄粉味精之類,對身體唔好。

伯爵府

Beauty222 發表於 24-4-2 23:39
我好多時都煲雜菜湯加排骨。就係唔明,已經有肉,都係好淡。請指教,謝謝!
...

我見D YouTube 片教,雜菜要先略略炒下,煲到差不多時,可以把一半雜菜打蓉,再放返入去。

珍珠宮

我好多時都煲雜菜湯加排骨。就係唔明,已經有肉,都係好淡。請指教,謝謝!
...
平時我會用少少鹽糖豉油醃左排骨先至滾湯,煲好後吾洗落鹽,如果再想濃味d,將醃好排骨略煎一下先至下水。不過湯底會混濁d,無咁清。

珍珠宮

...

要起提鮮作用,我唔會落肉,一般會用之前提到嘅蝦皮,又或者海帶昆布、 柴魚、 菇菌、 豆腐,甚至煎隻蛋都做到提鮮效果。

即係打隻蛋落鑊,喺鑊中先至推散,加少少鹽前香,落滾水,再加菜,做簡單菜湯都好飲。

男爵府

Beauty222 發表於 24-4-2 21:29
我煮嘢一般,煮餸時有時會落雞粉做調味,但又擔心雞粉無益。請問雞粉係咪唔算係味精?點樣煮可以用少啲雞粉 ...

味精 vs 雞粉

https://www.google.com/amp/s/food.ltn.com.tw/amp/article/9791

https://www.google.com/amp/s/health.tvbs.com.tw/amp/nutrition/323760

大宅

Forgetmenot999 發表於 24-4-2 21:52
好似係雞粉比味精無益,聽過話味精本身係海藻做

蓮花味精個配料表非常乾淨

象牙宮

我煮嘢一般,煮餸時有時會落雞粉做調味,但又擔心雞粉無益。請問雞粉係咪唔算係味精?點樣煮可以用少啲雞粉 ...

想鮮味D。肉和海鮮一起煮。
少鹽, 雞粉。蔥、薑、蒜、洋蔥、辣椒、花椒等,提升食慾,也能讓菜色更豐富,兼顧可口、
豆豉, 面豉, 黃豆豉,
除了蔥、姜、蒜等基本調味料外,八角、桂皮、花椒、香叶、小茴香

今日買乜餸 (1.4.2024 - 7.4.2024) (附有英文、菲律賓文及印尼文食譜 - 請參閱英文版網頁) (fehd.gov.hk)

5種天然調味料增食慾改善心血管健康

• 1. 肉桂 肉桂來自桂樹的樹皮,在不添加糖的情況下,烹飪過程中添加該香料,可以給食物帶來甜味。 對於血糖高的人來講,烹飪過程中添加肉桂尤其有益。 ...
  • 2. 薑黃 薑黃的主要成分之一是一種被稱為薑黃素的物質。 研究發現,薑黃素可能與大腦中的炎症減輕有關,而大腦中的炎症則與阿茲海默症和抑鬱症的發生有關。 ...
  • 3. 生薑 食用生薑在亞洲已有數千年的歷史,可以緩解胃部不適、腹瀉和噁心。 有研究發現,食用生薑能有效緩解懷孕相關的噁心,減少手術後的胃部不適。 ...
  • 4. 大蒜 隨著年齡的增長,由膽固醇和其他物質組成的脂肪沉積物,會在動脈壁上堆積,引起動脈粥樣硬化。 吸煙、高血壓和高膽固醇等因素,則會使病情進一步加重。 ...
  • 5. 辣椒 辣椒中含有一種叫做辣椒素的物質,可能具有緩解疼痛、抗炎、抗氧化、抗癌和調節血糖的潛在作用。 ...

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

kittylam 發表於 24-4-2 23:52
淡應該係唔夠肉,煲湯滾燙重點係湯,湯渣好小會食,飲曬d湯就唔浪費,好過你加鷄粉味精之類,對身體唔好。 ...

明白
謝謝你

水晶宮

Beauty222 發表於 24-4-2 22:08
吓,感謝告知!

https://youtu.be/HvRX2KL-66E?si=c-FF2zlYRD28-Qto

看這個自說自話總裁科學解釋了,味精是來自天然食材,安全的

大宅

用薑蔥蒜同香草調味仲健康

子爵府

bbkq 發表於 24-4-2 23:56
我見D YouTube 片教,雜菜要先略略炒下,煲到差不多時,可以把一半雜菜打蓉,再放返入去。
...

明白
感謝指教
我會留意下
謝謝你

子爵府

333s 發表於 24-4-3 09:15
想鮮味D。肉和海鮮一起煮。
少鹽, 雞粉。蔥、薑、蒜、洋蔥、辣椒、花椒等,提升食慾,也能讓菜色更豐富, ...

感謝你詳盡嘅資料!

子爵府

spikenard 發表於 24-4-3 11:33
https://youtu.be/HvRX2KL-66E?si=c-FF2zlYRD28-Qto

看這個自說自話總裁科學解釋了,味精是來自天然食材 ...

好,我會看看,感謝你!

子爵府

合桃小蛋糕 發表於 24-4-3 11:36
用薑蔥蒜同香草調味仲健康

香草對我來說好新鮮,因為未用過,我會試下,謝謝你!

子爵府

Forgetmenot999 發表於 24-4-3 08:41
味精 vs 雞粉

https://www.google.com/amp/s/food.ltn.com.tw/amp/article/9791

感謝你嘅資料,我會參考,謝謝你!

侯爵府

首先妳要知道一件事...味精絕對安全, 佢係由海藻類提練而成.
之所以有人認為味精太重導至口乾頭痛, 其實原凶是...鹽&糖.
至于雞粉?如果主要由雞提練而成的話, 用甚么雞呢?用雞的那些部位?牛的也是. 總之,少食多滋味, 記著, 只要食材優質, 根本不用太多調味料. 而且習慣淡味絕對有利身心.

子爵府

은우수호 發表於 24-4-3 00:44
要起提鮮作用,我唔會落肉,一般會用之前提到嘅蝦皮,又或者海帶昆布、 柴魚、 菇菌、 豆腐,甚至煎隻蛋都 ...

感謝您,我會試吓呢個方法。不過想請問點解要落滾水唔係生水?

子爵府

jyjy1684825 發表於 24-4-3 11:51
首先妳要知道一件事...味精絕對安全, 佢係由海藻類提練而成.
之所以有人認為味精太重導至口乾頭痛, 其實 ...

明白,感謝你嘅分享!

子爵府

loved 發表於 24-4-2 23:57
平時我會用少少鹽糖豉油醃左排骨先至滾湯,煲好後吾洗落鹽,如果再想濃味d,將醃好排骨略煎一下先至下水。 ...

好,我又試吓先。因為我冇煎過排骨。謝謝你!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

少用為妙
attach0/tmp/phpqqW3Av

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊