自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

應該係 2000年或之前,香港真係飲食天堂,又平又靚,每家餐廳冰室都有水準、一定好食,服務係黑口黑面、但食品又平又好味都值。當年在香港出外吃飯,絕少中伏。
個時我同幾個台灣同事在港飲食,台灣同事大贊香港吃飯好味,又比台灣平!
美國親戚來港一星期都係甘話,“香港d 餐廳全部專業大厨炒菜?點解好吃到如此?”。

我記得01年去台灣玩,同當地餐廳老細聊天,坦言台灣d 食品比香港貴少許(雖然都好吃),但台灣d 工資卻比香港低好多。香港吃飯才是性價比最高。

23年後的今日,香港吃飯大中伏,十家餐廳十家都係差,不止出品難吃、服務依舊差,價格貴。稍微好少少的餐廳,就獅子張大口,貴到離譜,一碗豬骨湯拉麵賣 120!
今日我真係好少在港外出用膳,一般自己煮或吃兩送飯;假日一定出游或北上消費。香港d 餐飲點會變成甘?個個商場都係個d 連鎖餐廳,呢d 連鎖店不但食品差,而且頻繁加價,每隔幾個月就加一次,如果不加價就會進一步偷工減料或兩者兼施。
其實香港d餐廳只要做到食品美味、環境給人乾净衛生即可,無必要花大量巨額金錢豪華裝修,寧願食品減價。

男爵府

而家真係間間都咁難食咩?23年我仲細,我對比唔到

我自己覺得,只不過真係唔叫平,又限時,枱與枱又迫

侯爵府

honeyfamily@@ 發表於 24-4-3 01:19

4x年前, 就算走鬼車仔檔都好有水準, 宜家無間做到。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

23年前間間好味

男爵府

agee 發表於 24-4-3 01:59

不過現代好多野的質素都差晒。
衫的布料,鞋的耐用,傢俬電器的耐用

伯爵府

回覆樓主:

以前香港食嘢嘅品種,係先河,可以食到多國菜
好記得20多年前,爸爸朋友內地到港玩幾日,我們帶佢食泰國菜,尤其個菠蘿炒飯,對佢哋嚟講好新鮮,大開眼界
再帶佢食上海嘢,佢又覺得香港有上海嘢食,仲咁好食。仲有雪糕車,佢哋係難以想像有架車咁樣賣雪糕,當年雪糕車,成日泊係我屋企(公屋村樓下)
以前,我諗,以前人鐘意嚟香港,可以體驗到不用國家飲食,係新鮮事
而加,科技眼界見識進步,講緊大6人自己都能營運到多國菜,選擇品種比香港仲要多,就掉返轉,香港人上去體驗返

大宅

完全同意樓主所講。廿幾年前,出街食嘢係好好食,又平又好食。現在,正常係難食嘅,比較貴就冇問題,唔可以叫好食,只有幾間大排長龍排幾條街的仍然好食。

公爵府

親子王國15週年勳章

记得十六年前一個下午茶餐十几蚊ja!現在同一個餐要40!但人工又無加咁多wow!

翡翠宮

agee 發表於 24-4-3 01:59

非常同意,我好懷念以前d車仔檔,美食數之不盡....仲有以前d茶餐廳都係,簡單如一個常餐,d奄列係滑既,d炒河炒意粒係有鑊氣既,d炒飯係軟綿既,唔係好似炒沙咁既....以前做飲食對食物係有態度既,係做好d食物去賺錢,而家係賺錢先去做食物

大宅

bb2 發表於 24-4-3 05:28
非常同意,我好懷念以前d車仔檔,美食數之不盡....仲有以前d茶餐廳都係,簡單如一個常餐,d奄列係滑既,d ...

而家邊度有好食的牛河,而且多數店都係多飯少餸,加左價再偷工減料賺盡。同意人的認真態度沒落,唯利是圖。
業界要反省唔係怨人先有得翻身

水晶宮

非常同意,我好懷念以前d車仔檔,美食數之不盡....仲有以前d茶餐廳都係,簡單如一個常餐,d奄列係滑既,d ...

很喜歡以前燴意粉,唔知道幾時無左,很懷念。

伯爵府

honeyfamily@@ 發表於 24-4-3 01:19

真係好平淡,以前啲餐廳食店大部分都好食,唔知揀邊間,食完呢間,下次揀另一間輪住食。而家間間一樣味(無味或太鹹)求其一間醫飽個肚就算,放假頂多出街食個早餐(連午餐食),然後買餸返屋企煮。

伯爵府

絕對認同,以前未見到間舖已經聞到間餐廳炒緊乜,仲好香好有鑊氣,而家就算喺餐廳入面都聞唔到味,出街食只為醫飽個肚就算。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

通脹令食物貴,錢係其次,以前 waiter/waitress 係 cool d,而家容易遇上不禮貌對待,唔再有服務業嘅專業(我指 in general,唔係個別一兩間食店)。

象牙宮

FeiLong 發表於 24-4-3 01:09
應該係 2000年或之前,香港真係飲食天堂,又平又靚,一條街每家餐館冰室都是出品水準一流、一定好食,雖然 ...

地球是圓的, 仕何事物都會轉。香港當年, 經濟起飛中, 社會欣欣向榮,香港人只要努力工作,便可以有安穩生活
時代不同了, 別停留在那段日子。要進步。面對現实吧。

香港真係飲食天堂。當年往事只能回味。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

其實我覺得而家香港餐廳都唔差,係貴啲啫

大宅

其實你用最低工資同普通嘅一餐飯做個比較就知道。
最低工資(每小時)-
韓國:9860won(港幣53),大部分快餐都吃到:意粉套餐ok,漢堡包ok、韓式料理快餐 ok。
日本:1113日元,都有好多選擇,便利店各式各樣 ok,拉麵ok,都好多選擇。

台灣:189台幣(港幣46),幾乎咩都可以吃到,中西任君選擇,牛肉麵都得。便當都是 100以内。

香港 40港幣,咩都不能吃,除了 兩送飯

侯爵府

2024年龍年勳章

FeiLong 發表於 24-4-3 01:09
應該係 2000年或之前,香港真係飲食天堂,又平又靚,一條街每家餐館冰室都是出品水準一流、一定好食,雖然 ...

我住九龍城,實力老店夜晚仍舊排曬隊。服務正常,泰國大小食店都好味。
認同JM之前分享的文章,只是近年飲食業擴張過度。例如2019年九龍灣大渣哥,賣魚旦,即食面賣到成為餐廳,招牌係“芝鋒撈面”我真係O嘴,呢啲揀客黃店執係正常。仲有“時代冰室,時代XX” 已經過時另外,好多邨屋餐廳好旺場都執係頂唔順領展貴租,我媽食開果間就係,大把舊街坊客都執。就算全民留港消費都支持唔到食店租金成本。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

主要食材來貨又加, 運輸又加, 租金又加, 最底工資又漲, 咪反映價錢上, 舊時舊時舊C已經沖走左, 人工加果DD, 高消費一群沒乜影響因為只係銀行數字, 但基層, 一般家庭, 點可以唔計算, 樣樣都支出, 有工人用都比工人煮埋食啦~ 又趕客,因為一張枱食兩三組客 先維皮吧... 算啦, 沒錢只能向現實去減低消費, 香港人都唔係易服侍, 雙方都有責任, 我好少遇上不禮貌服務就真, 只不喜歡限時食, 趕住趕住, 咁趕我去快餐店啦!!
◕順其自然啦~♥ ◕

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

凸然多咗人趁熱鬧咁,係咪都踩多兩腳慌死香港飲食業唔夠折墮!似要將香港飲食置諸死地

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊