自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

服務業好禮貌係基本,做到基本既都唔多,香港人已覺得唔差,真係悲衰。食物貴唔緊要,比人食飽得唔得?試過平日lunch食西式套餐百幾蚊一個,我是食量細既人都唔飽,如果男人,食兩份就差唔多

水晶宮

回覆樓主:

唔知係咪我好彩,我去嘅地方都冇遇到態度好差嘅職員
我都唔係淨係去高級餐廳,敏x 太x 呢啲茶餐廳都有去

的士司機都冇遇到好差,不過就成日遇到手車麻麻嘅。琴日搭嗰個右邊身不自主地不停郁動,全程用左手揸車,有幾次轉右彎爭啲剷埋道牆

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

發覺廟街搞得幾好,早幾日去真係好多遊客相架,小食攤檔都有特色
不過就比較似台灣果啲夜市

其實香港最好有返自己特色,唔好下下抄

la_source    發表於 24-4-3 10:09

水晶宮

Angelice-BeBe 發表於 24-4-3 08:31
出得街消費,預左洗錢,唔介意食得貴,但真係要有服務同質素囉…我自己好唔中意限時,放假約得家人或朋友飲 ...

深圳冇限時,但受歡迎嘅餐廳下下等一兩個鐘先有位,餐廳要做多D生意,食客亦都唔想等太耐,限時唔好太過分我接受到。

伯爵府

2024年龍年勳章

我一直覺得香港食店水準幾好,至少我去果啲係,但限時同服務一般係常見既
的士司機就一向無好感,坐10次有一半機會受氣,支持合法引入uber競爭

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

Fishqqma 發表於 24-4-3 02:08
我唔覺得咁差呀!

利申;不過我係會上大陸玩的。

係確實有部份害羣之馬,但遇到情況又唔叫多,繼續會係本地消費,中港兩邊走

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

yauchuchu 發表於 24-4-3 09:08
我一直覺得香港食店水準幾好,至少我去果啲係,但限時同服務一般係常見既
的士司機就一向無好感,坐10次有 ...

想講下的士,試過有1,2次態度確實唔太好,但大部份都唔係算差,我多數坐3點幾嗰段接放學,好多時係年紀較大既司機手車係平穩安全仲幾好傾

大宅

赤柱市集有改進,幾有香港特色,啲貨光鮮返,價錢唔離地。

香港係要到危急存亡先至肯改善。
attach1/tmp/phpzDSEAm
attach2/tmp/phpKtQKRM
attach3/tmp/phpBvih9c

珍珠宮

我唔覺得太差
但我本身係滿意香港啲倒模商場
之前有個post我分享我一家買嘢都係大路野
去香港啲倒模商場買到好多野、一次過買哂衫褲鞋襪、小家電、手袋
同一個post好多jm嫌大商場悶、無野睇
如果需求好似我呢種,就算行沙田新城市都會行一日好開心
事實上又真係我每次去都買到野、食飯睇戲
不過我見BK好多人話又貴又無野買

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

nobodyfool 發表於 24-4-3 09:10
係確實有部份害羣之馬,但遇到情況又唔叫多,繼續會係本地消費,中港兩邊走
...

YEs

大宅

Fishqqma 發表於 24-4-3 08:17
坐的士未遇過黑面神,
近近地坐,遠D百幾二百蚊又有都冇遇過黑面神。
...

我係伸手黨,的士常客,好好彩,遇到唔少好司機,留低三次野喺的士都拎得返。當然都有遇到一上車話唔識路嘅,少少啦,唔多!

一次留低手機,入到一間學校,正想影相,發覺唔見咗手機,泥遠見到老師帶住個司機入嚟搵我。。。感動到喊!

另一次去一個屋苑clubhouse生日會,玩左一陣有職員問主人家有冇xxx賓客,原來個的士司機執到我個銀包,放低咗比屋苑管理處

兩個司機都係主動完璧歸趙,大好人!

伯爵府

misssheep 發表於 24-4-3 09:19
赤柱市集有改進,幾有香港特色,啲貨光鮮返,價錢唔離地。

香港係要到危急存亡先至肯改善。

無錯,香港人真係好現實同勢利。每次經濟一差,坐的士就感覺到。D的士司機會變得好有禮貌,態度好返曬。經濟好的時候,遇著態度衰的司機機會大增,黑的、揀客又會大量出現。呢個循環已經好耐,所以我贊成Uber 合法化,等班司機有競爭,有危機感先keep 住有禮貌呢D基本態度。

生活咗響香港幾十年,印象中好似未曾見過食肆話危急存亡咁嘅關頭,如果好似的士咁,有危先有機,都希望洗牌後食肆會改善。其實,引入外勞可能係有需要,辛苦工根本無人肯做,食肆想改善都難。人哋新加坡有外勞,食肆大部分做得好好。響香港外出食飯,時時刻刻有人提醒你米阻人收工,根本好掃興。

水晶宮

JustForty 發表於 24-4-3 01:45
先唔講價錢,香港從來冇sell平!如果要平,大家願意減人工到同深圳睇齊?你哋嘅樓呢?可以承受再跌多幾成同 ...

2,3認同,美心一向唔平,一直keep水準,我窮人一名,間中會去食晚市

香港有sell平,只要唔行大商場,小店好多平,尢其深水埗兩間超平雜貨店,日日多人行,價錢淘寶價,肯迫執到平野,食來講元州邨深水埗好多門面靚食物算平,日式飯$5x 食米線仲可以4x兩餸, 食車仔麵一定貴

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

JustForty 發表於 24-4-3 09:45
我係伸手黨,的士常客,好好彩,遇到唔少好司機,留低三次野喺的士都拎得返。當然都有遇到一上車話唔識路 ...

水晶宮

回覆樓主:

我覺得AEON貨品質素好,價錢平,衫$100/3,之前買防禦內衣90/2,玩具常85折,我唔希望Aeon消失,最鍾意行,波鞋唔追款,200一NB

珍珠宮

我之前係另外啲po 都講過,暫時係我生命中遇到好多人口中的惡的士司機、食肆員工5隻手指數得哂。

水晶宮

香港最好係食肆全面禁煙, 同埋行人路面唔會有車橫衝直撞

子爵府

JustForty 發表於 24-4-3 01:45
先唔講價錢,香港從來冇sell平!如果要平,大家願意減人工到同深圳睇齊?你哋嘅樓呢?可以承受再跌多幾成同 ...

2)有冇限時?

大宅

aidan08 發表於 24-4-3 09:57
無錯,香港人真係好現實同勢利。每次經濟一差,坐的士就感覺到。D的士司機會變得好有禮貌,態度好返曬。經 ...

係呀

疫後,就算無限時,啲侍應戙係側邊,個樣寫住「你食完未?咪阻住收工」咁既樣。佢哋會有禮貌問你仲要唔要,係咁抺枱(而家唔敢拖地喇),晨早話last order,啲客都自己識做埋單啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

琴日 去百分8食野,多人到呢…,侍應帶我入坐 後面果跟住入 佢見到有卡位 即刻打我尖涉係我前面 想坐,比侍應叫住問佢幾多個人,咁我就垮過佢 ...行入去 全店滿坐,果個大嬸 手郁郁好似鬧我咁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊