自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大概兩個月前,我開了一張新電話號碼,用來注冊内地網上購物,電話號碼是香港的,這號碼只用作内地網購然後寄來香港地址之用,萬一有人用呢個電話號碼找到我,就肯定是與網購有關。

今日真係收到一個内地電話號碼,竟然可以讀出我的姓氏,對方聲稱係公安,我立即知道發生咩事,
一輪嘴辱駡對方就挂綫。。。。

内地網購,你的資料全部印在包裝盒上,中途經過不少人手,估計騙子就係呢度取得資料進行詐騙。

登陸火星    發表於 24-4-4 13:09

大宅

網購商本身漏出
本人言論不構成任何行動邀約、轉述內容不代表本人立場

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

可能唔係漏出,係賣出
佢地人工低,呢啲黑暗位先賺得多
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

珍珠宮

2024年龍年勳章

我估網購,速遞,集運內部員工, 因為個人資料可以賣錢。

有大陸同事買車之後,就收到好多推銷電話,短訊,也多了詐騙電話。

大宅

我之前懷疑,點解今時今日有甘蠢既人,仍會上當?甘蠢的人是抵死的。。。。

今日的情況:對方讀出我個人資料,來電顯示係内地某街道辦。。。
其實個來電號碼可以用技術整出來。

我估對於生活在港的内地學生或比較單純的新移民來講,真係有機會上釣的。

大宅

個人資料保密法例冇人理。

大宅

順便講埋信用卡詐騙,都係 2013年、14年個陣,我經常係内地旅游網訂酒店,一個月訂兩次,後來發現信用卡被盜用,前前後後大概不超過 10次,其中一次在北美 Walmart被刷卡,
試過好多次在蘋果商店購物(我從不用 iphone)
後來我發現通常係我深夜凌晨用某信用卡係某内地網站訂酒店後出事,
我 send 了好多次 Email 比 CS 但後續都偶然出現被盜,
跟住有一次我發現,在 9xxxx 網(銀聯官方支付網頁)付款後兩小時就收到sms 話我購物美金幾多幾多。
幸運的是,我發出爭議交易索償,全部成功追討款項,最終沒有損失,只是又要換卡又要填表好麻煩。

後來我嘗試不在深夜,改在辦公時間先上網訂酒店,因爲我懷疑深夜d 電腦保安休息,
後來直投用 agoda,用 visa 比貴少少算數。

不過呢幾年我已經無出現信用卡被盜,所以用返内地網同銀聯卡,因爲訂酒店平d。

大宅

佢地內部嘅人攞咗你信用咭資料,然後放上暗網度賣。香港啲卡比較值錢,因為全世界都用得。買嘅人就用黎响網上購物。

公爵府

2024勳章

回覆樓主:

我都怕鬼左啲騙子, 而家直頭申請張5千限額信用卡專用來網購算數

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

FeiLong 發表於 24-4-4 10:54
大概兩個月前,我開了一張新電話號碼,用來注冊内地網上購物,電話號碼是香港的,這號碼只用作内地網購然後 ...

我之前都曾經講過
某d行業日日都有客人資料清單

人名,地址,電話好易派街坊

珍珠宮

畀面勳章

大概兩個月前,我開了一張新電話號碼,用來注冊内地網上購物,電話號碼是香港的,這號碼只用作内地網購然後 ...

邊個內地購物app? 淘寶?淘寶通常是集運倉地址,唔會寫自己實際香港地址

我都有買張sosim卡,純粹用嚟上網,咩都無註册過,但一樣收過詐騙電話

大宅

淘寶, 京東根本唔使留真名.
求其寫個名就得.

Pa123    發表於 24-4-4 13:10

侯爵府

日日都會收到疑似詐騙電話/MSN等...

大宅

tonywkl 發表於 24-4-4 13:05
求其寫個名就得.

而且包裝盒上人名電話都打左***

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

我淘寶都係寫nickname , 去集運到自取
反而amazon , 外國online shops 寄ems / registered mail 俾我
要我一定要填英文名+contact number

要網購就有一定風險, 網店會賣客嘅資料,
仲有一直有流傳, 電訊商都有賣呃人電話巳經存在好多年, 宜家仲埋咁多social media
都係一句, 唯有自己打醒精神

公爵府

牛年勳章

Dauntlessff 發表於 24-4-4 11:54
佢地內部嘅人攞咗你信用咭資料,然後放上暗網度賣。香港啲卡比較值錢,因為全世界都用得。買嘅人就用黎响網 ...

所以喺內地盡量唔好用信用卡,要用支付寶或者微信

珍珠宮

2023年兔年勳章

tonywkl 發表於 24-4-4 13:05
求其寫個名就得.

對!

珍珠宮

2023年兔年勳章

熊熊老婆 發表於 24-4-4 13:51
所以喺內地盡量唔好用信用卡,要用支付寶或者微信

X2

伯爵府

我試過去朋友屋企被管理處稱要登記姓名和身份証號碼(頭四個字)
二個月後就收到扮銀行職員的骗子打來,能講出名字及扮同我核對身份證,講出頭4個字號碼叫我講後面,之後我打去銀行check証實是騙子扮的。

公爵府

我未係大陸網購時一樣收到詐騙電話,人哋得到資料嘅渠道唔係只得一樣,唔係唔網購就避得到!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊