自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

依家大陸樓比之前跌左唔少,值得買嗎?
c6早幾年有打算買中山樓,因封關無買,想買嚟間中上去渡假和退休,但亦聽人話租咪算,因租平仲可以周圍租,但又考慮到將來仲會唔會都係咁平呢?同埋年紀大人哋又會唔會租比你呢?另一方面大陸會唔會收物業稅?房產稅之類?如果中山平平地兩房單位係咪大約60萬左右都有呢?
歡迎大家比意見!thanks!

男爵府

小ice 發表於 24-4-5 03:08
c6早幾年有打算買中山樓,因封關無買,想買嚟間中上去渡假和退休, ...

60萬我諗三房都得啦

別墅

好呀,幾十萬又唔係多,去住一排習慣咗,就賣咗本港果間全情落地享受人生做大豪客。依家本港有物業係原罪,有好多乜費物費,千億維修費。好驚臨老俾俾人收樓要訓街。條街、商埸又吉晒,好快無2蚊搭車,趁退休前早啲決定換碼,就係早人一步,大人英明。

公爵府

男爵府

c6早幾年有打算買中山樓,因封關無買,想買嚟間中上去渡假和退休, ...

識幾個同事本身深圳已經有樓,放租比香港人。
另外有兩三個中山,惠州都有樓。

大宅

但啲人話租好過買,買咗,想賣難,預咗長住當交租。
話千幾二千已租到大同新。

珊瑚宮

如果諗住渡假 唔好月租屋,住酒店或公㝢, 退休上去住就買,可以装到自己喜歡舒服D,看自己谂法

水晶宮

回覆樓主:

建議先租一兩年,租金好平,真係鍾意返去住先考慮買。

Ritzmary    發表於 24-4-5 14:41

珍珠宮

2024年龍年勳章

如果唔係成日住,次次上到去唔係渡假,係做清潔
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

大陸樓應該唔會升架了,阿爺都話樓住不炒,馬雲話樓會白菜價真係冇講錯。
真係想大陸退休,上去租住一排先,慢慢睇定先再買都末遲,如果係間中上去渡假,就無謂買了。60萬2房都好貴下,30~40萬就差不多。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

住酒店好似感受唔到,可以租來試吓先,覺得好再買。我自己買咗中山,因為生活開支平,有家人在香港,會中港兩邊住吓

男爵府

我唔知中山而家咩價錢
我自己就疫情時買了,而家放長假又唔飛就去
我哋買而唔租既原因係:
- 唔鐘意租樓
- 怕將來無咁平
我哋揀珠海,覺得佢無咁偏僻,亦因為咁,怕到我退休時會貴,我唔想住太偏既地方。
而家嗰度搭15分鐘車已經有商場,有齊大型連鎖店:大家樂、Uniqlo 、Starbucks 、卡拉ok、戲院、大超市,35分鐘去到澳門、市中心國際級商場(有齊Dior,Chanel)
我可以用平價享受和香港一樣既方便生活
不過BK實一大堆人話買內地樓會俾人呃

子爵府

好媽媽勳章

識人福建買新樓140萬1500尺,另一個買舊d 110萬2500尺

複式洋房

大陸政策多變,租樓平過供。唔好將香港果套帶入大陸。有錢就大把人租比你,同年齡無關係。業主喺認錢唔認人。不過你錢多就買都無問題。有d香港人成世都未住過house,大陸百幾二百萬就有。錢財都喺身外物。當你有幾千萬身家咁攞2,3百萬買間獨立屋其實無乜問題

複式洋房

回覆 liverpool2023 的帖子

跌咗好多,你喺真唔知定假唔知呀。我19年賣佛山樓200萬,現時100萬都未必賣得出。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

大陸樓租金好平,當一個月2千,10年先系24萬,唔使理維修問題,唔住隨時走人又得,10年後再揾過一個新樓住又得,使乜比層樓局限自己。

男爵府

大陸樓多到無人要 , 宜家爆左煲就知跟本唔值錢 , 無剛需
我會買香港樓收租

大宅

我有同事呀媽係咁捉佢地去大陸睇樓團要我同事買樓俾佢

男爵府

caughtinhell1 發表於 24-4-5 09:18
回覆 liverpool2023 的帖子

跌咗好多,你喺真唔知定假唔知呀。我19年賣佛山樓200萬,現時100萬都未必賣得 ...

你問我知唔知咩先?
我自己嗰度跌咗,賣緊幾多我就知
樓主問中山而家幾多?我買完珠海就無再睇,咁咪唔知囉!
我自己住,跌都唔會理
其實你有沒有樓?
自住點解記得每個地方賣緊幾錢?

男爵府

shirley784 發表於 24-4-5 09:24
大陸樓多到無人要 , 宜家爆左煲就知跟本唔值錢 , 無剛需
我會買香港樓收租 ...

香港樓不嬲比其他地方好
But why not both?
我識嗰啲,包括我自己,都是買完香港買其他地方

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊