自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

怡康girl 發表於 24-4-5 10:41
自古以來,婆媳關係都是複雜的,以前還沒結婚的時候不當一回事
當自己結婚後,真的是一種很難相處的關係

當兩個都是沒能力獨立的個體。於是要爭資源。

珍珠宮

好媽媽勳章

樓主有工作的嗎?如有工作就請一個工人啦!如果冇工作,就自己做吓都冇所謂

男爵府

我冇婆媳矛盾,奶奶亦已經走咗。

我朋友話佢奶奶好強勢,相處唔到。其實我外人角度覺得ok, 老人需要一啲存在感,而且佢也分到佢哋唔少家產,算係咁啦!

其實老人家真係唔應該太早分身家俾下一代。

公爵府

回覆樓主:

關要保持一定距離

珍珠宮

一人之下 發表於 24-4-5 13:45
我同奶奶關係算好,我經驗係:1.不要一齊住;2. 不要奶奶湊小孩 3.經濟獨立,不要用奶奶的錢 4.不要駁,奶 ...
咁一係你忍得,一係你99本身不過份

有啲奶奶不是這樣,越忍越過份大有人在

大宅

lovebobo 發表於 24-4-5 12:20
我地連喺香港staycation都要帶埋99,好冇癮,同時我亦覺得99好唔識做

我情願唔去 其實因為我99好奄尖 咩嘢都唔食,又嫌三嫌四

珍珠宮

ada29 發表於 24-4-5 14:04
你都幸運我都好彩每次有咩都會幫我出頭,99話以前佢99都係對佢好好,有咩都會理佢感受先, ...
我反而覺得,99有個好既太99,佢先會有感受,而對個新抱好,有部份99話自己受太99氣,所以不會對新抱不好,但最後都係走返太99的路,即係小朋友有個健康家庭,成長同心理都會好啲,咁上下

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

crazypaper 發表於 24-4-5 15:25
我反而覺得,99有個好既太99,佢先會有感受,而對個新抱好,有部份99話自己受太99氣,所以不會對新抱不好, ...

都可能係,99同我講佢以前成日俾人妒忌,太99又成日比人話使咩對個新抱咁好,但太99話佢對我好,我咪都要對佢好囉所以99對我又係好好,佢話自己都係女人,無理由女人要比氣個女人受

珍珠宮

ada29 發表於 24-4-5 15:30
都可能係,99同我講佢以前成日俾人妒忌,太99又成日比人話使咩對個新抱咁好,但太99話佢對我好,我咪都要 ...
你好幸福,你99不是只得把口講,佢真係身體力行做到!

男爵府

怡康girl 發表於 24-4-5 10:41
自古以來,婆媳關係都是複雜的,以前還沒結婚的時候不當一回事
當自己結婚後,真的是一種很難相處的關係

不同住,所以冇你講到咁嚴重。
我99會來我家幫手睇小朋友。
未有小朋友前最好,冇乜要求,相安無事。
有小朋友後會有說話聽。主要係佢覺得點教,佢話你點教,同佢以前教得兩個仔點點點。啱聴就唔啱聽就唔聽,不過我有時忍唔住都會駁。

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

解決方法係分開住
距離產生美~

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

crazypaper 發表於 24-4-5 15:34
你好幸福,你99不是只得把口講,佢真係身體力行做到!

多謝你所以我都覺得好好彩佢仲成日買海味比我,我話亞媽尼啲野應該我去買比你,無理由你買,佢話點解我唔可以買比你啊,搞到我都唔好意思就算最初同佢一齊住左兩年,佢都係每晚煮飯洗碗,從來都唔會叫我做,真係講出嚟會被人打

crazypaper    發表於 24-4-5 15:55

男爵府

回覆樓主:

奶奶唔湊孫我完全ok,但最慘係把口講湊
例如佢上左我屋企,我接個女放學後去完公園玩,工人煮飯,我去洗手間,個女睇ipad等我,奶奶就不停叫,快d沖涼啦,得把口你又唔幫佢沖
到沖完涼準備吹頭,個仔功課問我兩句都係1分鐘內,奶奶又叫妹妹快d去吹頭啦,凍親啦,其實佢可以幫手吹先囉
之後又叫我仔去沖涼,我仔忍唔住講你好煩,見唔見我做緊功課?做完先沖得唔得?
全日聽到奶奶把聲好忙咁,但其實我諗唔到佢幫左乜

侯爵府

crazypaper 發表於 24-4-5 15:22
咁一係你忍得,一係你99本身不過份

有啲奶奶不是這樣,越忍越過份大有人在

兩樣都係,我奶奶對我不錯,但好煩,我都好忍得。我認同劉嘉玲一句說話:你認為自己忍緊人地,其實人地都係忍緊自己。

珍珠宮

一人之下 發表於 24-4-5 16:02
兩樣都係,我奶奶對我不錯,但好煩,我都好忍得。我認同劉嘉玲一句說話:你認為自己忍緊人地,對實人地都 ...
咁佢對你唔錯,呢點已經值得你忍佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cecelc 發表於 24-4-5 13:06
唔係掛,你老公咁架,拒絕丫嘛。

我嫁左俾媽寶

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

同住真係好難。

我唔同住,每次要同99見面前我都會有壓力,見完又會唔開心起碼兩日(因為佢係會專登做d嘢來令我唔開心,佢知我唔會同佢反枱,所以蝦得就蝦),所以我都好怕假如將來有一日我要同佢同住,我一定會離婚同抑鬱收場

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Kammui916 發表於 24-4-5 15:23
我情願唔去 其實因為我99好奄尖 咩嘢都唔食,又嫌三嫌四

我又唔想因為呢個原因唔去,佢厚面皮要跟住黎,個仔叫到,佢點會唔跟丫,又成日同我小朋友講,下次再一齊玩

子爵府

畀面勳章

黃二少奶 發表於 24-4-5 11:21
最好嘅關係就係唔一齊住,間中先見面,咁就可以客客氣氣

Agree..
一齊住真係易請難送

男爵府

回覆 怡康girl 的帖子

奶奶係要來供奉㗎
一個長輩,你覺得會好似自己阿媽照顧你? 幫你? 唔一定啦….

佢要得你做,即係話你知佢唔係工人姐姐囉,係奶奶

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊