自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

crazypaper 發表於 24-4-5 13:15
因為唔係佢地食,下次你攞俾佢地食,你睇佢地食唔食?

當我乞兒都不如,分明睇我唔起,好彩唔係坐喺屋企等人養,實咩都佢地擺布哂
如果要靠人養,果個又唔係騙徒係真小三就慘,我嘅下場同夫妻版嘅ftm一樣,因為無經濟能力,明知出面果個小三都要忍受

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

怡康girl 發表於 24-4-5 10:41
自古以來,婆媳關係都是複雜的,以前還沒結婚的時候不當一回事
當自己結婚後,真的是一種很難相處的關係

樓主有無返工?
買樓嘅錢係樓主出晒,定樓主+老公一齊?
要奶奶幫手湊?

呢幾個問題好影響答案

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

cecelc 發表於 24-4-5 13:04
都估佢會回post

不停loop

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 24-4-5 13:17
當我乞兒都不如,分明睇我唔起,好彩唔係坐喺屋企等人養,實咩都佢地擺布哂
...
呢啲少見為妙,唔想心煩

珍珠宮

"只要你在家,人家連吃個水果都要你拿給她,不然人家不吃,還會擺臉色給你看"

~ 間歇性做一次半次,作為新抱的我ok嘅。但若99當老奉,她不吃就不吃,佢食少一次半次又唔會C
除非他們真的老弱殘廢完全不行,否則我不會這樣遷就!~

我幸運,我99本身可能受過佢99氣,對我唔差。而且佢好enjoy煮飯家務,唔鍾意我搞亂檔。

我結婚前已明言自己煮飯沒有她那麽好(擦鞋 ) ,避免難食,她不用我煮。至於家務,我和老公约法三章,回99家,老公做; 回外家,我做。

一直相安無事。

子爵府

crazypaper 發表於 24-4-5 13:19
呢啲少見為妙,唔想心煩

我唔會主動搵佢,係佢成日打黎問我係咪又去左做兼職,驚死我搵錢多過佢,我事實又真係淨係份全職都搵佢好多

珍珠宮

Astra00 發表於 24-4-5 13:06
你局要同住?

建議請工人及不同奶奶住。同住很受氣。如有毒姑類,受氣更多,大把用孝順來壓心抱。
有啲姑真係好癲,多說話,明講暗示乜都出齊,
我都係姑,我永遠都無加過任何意見,甚至有會替呀嫂講好話,家和萬事興,所以我都唔明點解嗰家人咁x煩

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 24-4-5 13:20
我唔會主動搵佢,係佢成日打黎問我係咪又去左做兼職,驚死我搵錢多過佢,我事實又真係淨係份全職都搵佢好 ...
無做野呀,你養我啦
洗乜理佢

水晶宮

要婆媳關係好,首要條件係不用同一屋簷下及不靠夫家看顧小孩。少生活習慣上及教養小孩方面的不協調,自然關係良好。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

我無婆媳麻煩。完全無。
因為我99比較寡言。要工作之外亦做晒家頭細務。煮飯又快又非常好食。我次次都會打包返屋企再食。。節日先食餐飯。
通常叫老公幫手洗碗。而家62洗。

如果我係99就大獲!又唔識煮飯,又唔識買餸,仲要好多野講,討厭家頭細務
我一定揀出街食。如果有人煮,我洗碗係冇問題。抹廚房,爐頭,就最好唔好 我唔會係新抱鍾意嘅99.
if I were 99,/popo真係 希望可以承傳我老豆嘅話,參考我媽嘅做法。
我爸講明無錢唔好學人結婚生仔,我已經完成養大你嘅責任。唔會幫你哋湊孫。退休可以同你媽四圍去。佢真.....有次想搵佢幫手睇一陣,佢真係唔肯,最後我搵朋睇
而我媽亦講明唔會主力湊孫,要返工就請工人,但工人放假,煮餐飯都ok,或有乜事一定幫手睇。咁多個孫細時唔放心工人一個,佢一定幫手睇,工人同孫亦好like佢,我哋個個都有請工人。
因為啊媽真係會幫手,啊爸仲四圍鬧佢蠢。所以我哋只會帶媽一齊去玩去食。人大咗,發覺有啲人,尤其男人,真係比較自我,我啊爸應該係唔鍾意細路。

大宅

相見好同住難!自古以來婆媳關係都難相處,做到不反面已經好好了

珍珠宮

2023年兔年勳章

唔好一齊住

子爵府

crazypaper 發表於 24-4-5 13:25
無做野呀,你養我啦
洗乜理佢

佢唔會打俾我,係打俾佢個仔問我有無去左做兼職,我d兼職同事(唔只一間餐廳嘅同事)都話點解我要俾佢干涉,返工搵錢又唔係壞事,d仔又唔係佢幫手湊緊我去返工,又係喎!跟住有個同事話我幾份工咁辛苦俾返面色佢睇就真
好多人都問我點解會覺得佢係唔抵得我搵錢多,因為我有時去做yoga或者追星,佢最多會囉唆我嘥錢,如果叫佢湊一陣我去追星佢又無問題,但我話返工佢就死都唔肯湊,仲唔係同錢有關
我又做唔出一星期3晚擺阿星上枱,話去追星為名去左做兼職為實,加上我果個星都半轉行,唔係當紅,邊有咁多追,全世界應該好難搵到第二個呢個星咁癲嘅fans

子爵府

我不同住不予置評,但我見阿嫲同阿嬸相處,一個字"忍"! 可能大家估唔到忍嗰個係我阿嫲,湊孫、做家務、煮食,只要冇人出聲就天下太平,簡直係強人。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你當婆家好似娘家咁你一世都唔會開心,你估你真係寶貝?
響自己屋企都要做嘅嘢,點解去到奶奶屋企就要老爺奶奶做,你覺得響娘家食好住好有老豆老母錫點解要結婚?

珍珠宮

回覆樓主:

因為婆媳係女人同女人嘅戰場!
不過成件事,我覺得係你傻,你老公又on je.....
你自己買樓,但俾99話事,而且佢應該當個仔廢嘅,如果唔係,都唔會唔俾面個仔嘅人la!

水晶宮

ada29 發表於 24-4-5 11:26
我興幸99對我非常好,好到我自己都有啲唔好意思所以朋友講99對佢點唔好,其實我都明,但自己就 ...

哈哈,我同你一樣都好幸運有個锡自己的奶奶。

99對我呢個心抱冇乜要求,佢對我尤如佢對個孫(即係我仔)一樣咁好。有次我咳,去到佢屋企,佢即開樽新的咳藥水餵我食!

所以我好似多咗個阿嫲咁

伯爵府

回覆樓主:

人要互相尊重,唔理係咩關係,人唔尊重你,可以當佢無到

侯爵府

回覆樓主:

我同奶奶關係算好,我經驗係:1.不要一齊住;2. 不要奶奶湊小孩 3.經濟獨立,不要用奶奶的錢 4.不要駁,奶奶要說的,由她說,吾岩聽當耳邊風,最多同老公呻下就算;5.不要叫老公出聲駡奶奶,盡量保持家庭和睦,大家有責任。

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

birdbird 發表於 24-4-5 13:39
哈哈,我同你一樣都好幸運有個锡自己的奶奶。

99對我呢個心抱冇乜要求,佢對我尤如佢對個孫(即係我仔)一 ...

你都幸運我都好彩每次有咩都會幫我出頭,99話以前佢99都係對佢好好,有咩都會理佢感受先,真係好難得

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊