自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-4-6 14:56
三合一,應該一蚊!
不過真係唔健康。
5蚊一杯好ok呀!有D人真的日日出街買杯$40-50。

少飲為妙!
近幾個月公司太忙,要減壓所以幾乎每日一包2合1,或者買珍奶、咖啡 ,已經有做運動,但都吹波咁脹
天氣熱了,要戒!

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-4-6 14:56
三合一,應該一蚊!
不過真係唔健康。
5蚊一杯好ok呀!有D人真的日日出街買杯$40-50。

其實係外面飲都差唔多錢,外邊連鎖xx克甘,幾拾元大大杯,可以揀脫脂奶又可以加忌廉,又可以落朱古力粉肉桂粉甘比你揀
但在家自己沖膠囊一杯450ml要用兩粒,又要加奶加其他粉甘,屋企沖一杯450ml都要20蚊架
不過屋企沖配料就質素好d

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

cyyiu 發表於 24-4-6 15:22
少飲為妙!
近幾個月公司太忙,要減壓所以幾乎每日一包2合1,或者買珍奶、咖啡 ,已經有做運動,但都吹波 ...

珍珠宮

onlam2005 發表於 24-4-6 14:06
所以係因人而異
街市可能係1蚊隻
蘭王蛋要5蚊

雞蛋本身價格平,就算買到有機蛋先係$10-12蚊隻,蘭王算係中價蛋吧
倒水後,呢幾個月日本蛋成日特價,好多時賣得平過新加坡泰國,如果計普通日本蛋,的確係成個價位落係比較平既位置
題外話:我屋企食好多雞蛋、牛奶、乳酪呢類既。倒水後常食既野我唔敢食日本(但出街就咩都照食),例如牛奶、豆漿、雞蛋,又因為日本蛋係甘特價,我呢兩個月都溝左一半日本蛋食…新紀元濃蛋都好味架,我未倒水前,全部蛋都買佢

公爵府

2024年龍年勳章

vivibabyvivi 發表於 24-4-6 15:05
係BK對中產嘅定義應該係全宇宙最高嘅

同普通文員3萬月薪差不多

伯爵府

Ononluk 發表於 24-4-5 13:34
平時慳慳埋埋,一到裝修駛晒….
其實好多地工程材料可以慳好多,但結果總係慳唔落手,例如同自己講佛山磚 ...

我朋友裝修完,佢買日本梳化

侯爵府

出街唔會帶水啦,咁重。明知落雨會帶傘,但唔會日日帶,放工先落雨的話,直接坐的士番屋企,唔會買傘。
衫唔試,唔岩就掉,就真係離譜小小…
總結嚟講,我覺得用錢解決到嘅事,都冇話浪唔浪費嘅,自己開心咪得囉

珍珠宮

hennyyoyo 發表於 24-4-6 14:12
題外話,用日本厨柜除咗貴,有無其他唔好?有機會裝修都想用佢。。。

你有興趣開過個題目傾啦,唔想騎劫樓主個題目。

珍珠宮

honglong 發表於 24-4-6 18:25
我朋友裝修完,佢買日本梳化

我都係… 真係好貴,係ikea 中價嘅四五倍。

伯爵府

Ononluk 發表於 24-4-6 19:57
你有興趣開過個題目傾啦,唔想騎劫樓主個題目。

你識貨!

子爵府

2023年兔年勳章

Fishqqma 發表於 24-4-6 14:58
心情好呢?

心情好就去食好嘢同做運動

大宅

Ol0314 發表於 24-4-6 09:50
我阿媽講啦 我唔知真定假
三十幾年前嗰個年代
政府收地起樓起路

大約20年前,政府要拆我62買咗嘅村屋,都係補返間公屋

子爵府

PIGPIG朱 發表於 24-4-6 16:36
其實係外面飲都差唔多錢,外邊連鎖xx克甘,幾拾元大大杯,可以揀脫脂奶又可以加忌廉,又可以落朱古力粉肉 ...

不是吧!capsule 一定唔使$10 粒,就算兩粒,加埋奶都一定不到$20,屋企用家庭裝牛奶,沖咖啡好平吧。

我係大洗的人,都覺得街上成$40一杯咖啡好貴,平時唔會買,買都係因爲想搵地方坐,或者同friends 傾計。

珍珠宮

j2j2 發表於 24-4-7 12:44
不是吧!capsule 一定唔使$10 粒,就算兩粒,加埋奶都一定不到$20,屋企用家庭裝牛奶,沖咖啡好平吧。

我 ...

我用有機奶+有機朱古力粉/綠茶粉/芝麻粉+纖維粉/寒天粉,沖一杯450ml $20蚊差不多了,可能唔止tim
但街既4-50元連鎖貼地咖啡店,最大size好大杯架喎,一樣可以比你任加粉,甘當然佢既材料唔係有機,但鬼佬材料點都靚過樓下十拎蚊盒奶
甘你應該不算大洗之人了,因為我都覺得自己唔算大洗

子爵府

PIGPIG朱 發表於 24-4-7 12:51
我用有機奶+有機朱古力粉/綠茶粉/芝麻粉+纖維粉/寒天粉,沖一杯450ml $20蚊差不多了,可能唔止tim
但街既4 ...

咁係大家對咖啡要求不同,各有所好

我覺得每個人都有洗錢的死穴,有人洗在食,有d 人旅行,有d買衫買袋,etc;有d 係洗在家人、仔女、寵物….

珍珠宮

j2j2 發表於 24-4-7 14:18
咁係大家對咖啡要求不同,各有所好

我覺得每個人都有洗錢的死穴,有人洗在食,有d 人旅行,有d買衫買袋, ...

我覺得用落自己身上,用到既都唔叫大洗,只叫應洗側洗,呢類叫生活
另外就係計總支出係總收入既幾多成,如果總支出維持到係總收入3成或以下,個3成內我覺得就算任性下亂花錢都無妨
又或者係一個絕對夠錢退休情況下,多出黎都可以享受下生活
但例如有人一條友買3架車,用兩個工人,甘就叫大洗
小小地買幾個手袋,正常消費吧,始終大家都唔係黎呢個世界捱苦的
我無請工人無渣車,直頭叫知慳識儉

不過我有請鐘點大清潔,平時用智能電器維持個整潔。有搭uber既,但點扣一年都慳到十幾萬

大宅

我愛Corina 發表於 24-4-6 11:18
住酒店好應該呀,我地係香港有層樓留比自己放假返去住,但d 親戚成日虎視眈眈,成日問可唔可以借住,好che ...

租出去,一了百了

大宅

j2j2 發表於 24-4-7 12:44

我 ...

agree
買咁貴一杯野,一定要坐下

男爵府

我都唔會同小朋友share 野食,佢哋食既野我都唔想食,例如去食米線永遠要叫清湯,明明麻辣先好食,去食壽司佢哋淨係叫埋啲蛋壽司/ 蟹柳壽司/ 烏冬,但係我想食三文魚吞拿魚海膽壽司,就佢哋一餐半餐唔係問題,但如果餐餐係咁,我真係接受唔到

所以由細到大大家都係分開叫,因應佢哋份量而叫,除非剩返好多就打包返屋企,如果唔係都由佢啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

乖寶寶布布 發表於 24-4-7 06:46
租出去,一了百了

唔想出租呀,想有返屋企感覺。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊