自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我覺得真係好趕客,香港係購物天堂,做遊客生意,但成日唔比袋,真心唔方便,遊客真係唔會帶幾個環保袋去買野。

有時自己落街買嘢,想買多d都因為袋唔夠裝而拎返出黎,可以話比一兩蚊買個袋,但我覺得都會影響左購物慾
attach1/tmp/phpjS4lnT

珍珠宮

果一兩蚊影響唔到我心情㗎喎

瑪瑙宮

大廚勳章

mimi987 發表於 24-4-5 13:40
我覺得真係好趕客,香港係購物天堂,做遊客生意,但成日唔比袋,真心唔方便,遊客真係唔會帶幾個環保袋去買 ...

我又覺得影響唔係咁大。。我自己長期都冇帶環保袋。。以前可能5豪而家就收一蚊。。。

特別係買啲衫褲鞋襪,唔會因為個膠袋而唔買囉
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

我覺得真係好趕客,香港係購物天堂,做遊客生意,但成日唔比袋,真心唔方便,遊客真係唔會帶幾個環保袋去買 ...

啱啱去完日本東京旅行,佢哋嗰啲袋都要錢㗎。。。咪又係照俾。。。旅行都唔計呢啲。。最怕政府又諗埋啲環保嘢。。。俾錢都唔准買。。就真心戇居

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

已經習慣左買嘢唔要袋, 講真我有時執屋見好多個紙袋都覺得好阻地方

翡翠宮

回覆樓主:

我唔會因為一但膠袋影響購物喎
可能係已經習慣咗用環保袋

珍珠宮

乜做遊客會被嗰一兩蚊影響心情咩? 我自己做遊客有需要都會照買袋喎, 完全冇影響購物慾

公爵府

照俾錢買膠袋

子爵府

2023年兔年勳章

有需要都照俾錢買袋,盡量都自己帶環保袋,有時會無諗住買野就無帶或忘記帶,照俾錢買,遇過職員會主動俾d不用收費嘅袋我。我覺得垃圾徵費對我嘅困擾大d

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

下,比錢買個袋會影響購物? 我出去旅行都會自備環保袋, 我覺得幾好, 有時比得太多紙袋/ 膠袋真係好浪費

子爵府

其實世界潮流 唔係淨係香港 好多地方 都有收膠袋稅 仲有埋銷售稅添

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

唔好買囉,連嗰一兩文都可以慳返,又唔會影響心情。
其實日本台灣甚至乎大陸,佢哋嘅膠袋都係要畀錢。
喺香港見好多遊客買完嘢之後,
都一袋二袋,冇因爲要畀錢買膠袋而影響心情,而且好多買完之後,都會掉咗啲膠袋,將戰利品歸納為一袋,嗰一兩蚊佢哋都唔志在。

男爵府

2024年龍年勳章

如果陸路離境稅收$10,會唔會影響北上意慾?

象牙宮

一向都有4-5盒環保袋係袋度,
就算旅行都習慣帶,
無帶咪買,唔會因為要收錢唔買野囉!

珍珠宮

BK Milk勳章

我反而好鍾意呢一個措施,已經習慣帶環保袋,仲有屋企真係少咗好多膠袋

男爵府

我去旅行都帶環保袋

珍珠宮

2024年龍年勳章

已經習慣帶環保袋出街,唔覺唔方便,除非突然買好多嘢例如買3、4對鞋有7折,咁就會用一蚊買膠袋

不過男人就唔興帶環保袋出街,所以老公買嘢一係拎住回家,一係就要用一蚊買膠袋了,咁多年佢都係咁。
希望每天開心渡過 ;-)

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

世界各地好多地方都實行緊膠袋稅,例如泰國/韓國

帶兩個環保袋有幾唔方便?
我一家三口去韓國每人都有自備環保袋,反而唔會左一袋右一袋怕唔見一袋,又可以揹上膊好方便

公爵府

醒目開學勳章

遊客買嘅係貴野,唔係用膠袋,佢哋用紙袋,暫時係免費的!

別墅

睇吓對啲乜性格嘅人嚟講啦,我估一半半咁啦,第一類會俾錢買袋,完全唔環保嘅人,二類只用環保袋唔用膠,好環保嘅人。三類只用環保袋,唔想俾錢買袋假嘅人。我係第三類,因為發現啲商店其實係好想你買佢個膠袋,可能有好多存貨阻住晒,目的係清貨同回本。一啲都唔係為環保。以前未有膠袋費,無聊行過超市/759就入去買4袋無聊零食成2三百蚊嘢,有膠袋費之後,確係洗少咗好多,計你一星期入3次759,4袋嘢就12蚊買膠袋,一個月就48蚊。依家就習慣星期3攞2個環保袋一個背狼,買滿就等下星期再去。當然有突發出街,就會再入超市補吓貨。總結,膠袋費間接令我慳返起碼成千蚊無聊洗費買非必需品。759執笠我都有份造成。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊