自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

我為外家勞心勞力,事事打點,好多時連自己頭家都忽略埋,而我阿哥就長期喺國內,連佢頭家都喺國內,香港阿媽屋企當然少理,有啲乜事都係我負責,呢一兩年特別多事,我好吃力但都要事事親力親為,呢兩日阿哥難得返來,我特意預備咗啲工作佢做,點知佢老婆屋企有事,佢又要馬上坐飛機返去。 我同我阿媽呻咗幾句,話點解次次啲工作又落返到我身上,跟住俾我阿媽話我做人斤斤計較!話阿哥無得選擇喎。老實講真係好氣憤,我够無得選擇啦!佢哋知唔知我呢十年嚟係點過,真係心理同生埋都好難過,父母年紀大經常病,最高記錄一星期同我老豆入急症室三次,每次企五六個小時以上,都未計平時覆診同其他大小事務。連之前爸爸走咗, 喪禮都係我一個人負責搞,佢哋只係負責出席,做人真係好累,仲要俾人話我斤斤計較, 真係好委屈。

大宅

明白你,但我是為自己屋企
無動力生存

伯爵府

imlcc 發表於 24-4-6 14:03
我為外家勞心勞力,事事打點,好多時連自己頭家都忽略埋,而我阿哥就長期喺國內,連佢頭家都喺國內,香港阿 ...

好辛苦 覆診或者可以畀錢搵陪診服務, 家中大小事情請個工人或者鐘點幫下手
其實不如你都試下同你哥哥傾下,話畀佢聽你搞唔掂請佢幫手諗下辦法,你唔出聲佢就大安旨意認為你搞得掂
老人家都係慣咗依賴你所以先咁講,唔好放喺心

男爵府

我為外家勞心勞力,事事打點,好多時連自己頭家都忽略埋,而我阿哥就長期喺國內,連佢頭家都喺國內,香港阿 ...

請個工人
呀哥同你各一半錢

珍珠宮

唔係凶你, 一陣你老公怨你, 你兩邊不討好
你唔好指意你哥, 揾陪診, 返正有醫療卷,返正你媽人心無厭足

你嫂/呀哥, 明玩野, 有無咁啱timing
一叫佢做野, 喂有事做bye

大宅

你哥有冇俾錢你父母?
不過講真,有俾你媽都未必收,睇佢幾縱個仔。
仔一家得閒探吓佢,佢可以讚上天,女成日照顧佢,係女應份做
你哋都係一個願打一個願捱。
你媽就最多臨老講句辛苦你。
以上係電視劇所見

侯爵府

ggiee 發表於 24-4-6 14:24
請個工人
呀哥同你各一半錢

唔請得工人,以前請過,當時老父還在,需要高度照顧,我阿媽都成日投訴工人得閒,搞到我成日心情好差,同阿媽因為咁嘈交,依家只係照顧佢一個,我一定更加好多說話聽,聽佢講嘢好辛苦。

大宅

imlcc 發表於 24-4-6 14:31
唔請得工人,以前請過,當時老父還在,需要高度照顧,我阿媽都成日投訴工人得閒,搞到我成日心情好差,同 ...

投訴由佢投訴,唔好理。
睇落你哥你媽縱出嚟,你媽你縱出嚟

侯爵府

變成一首歌 發表於 24-4-6 14:28
你哥有冇俾錢你父母?
不過講真,有俾你媽都未必收,睇佢幾縱個仔。
仔一家得閒探吓佢,佢可以讚上天,女成 ...

辛苦你都好少講, 佢覺得我照顧佢係應份, 又話自己以前點照顧自己父母, 但其實佢好早就落咗嚟香港, 父母喺大陸由舅父照顧, 佢呢啲根本就係站著說話不腰痛。

子爵府

我發覺父母對唔響身邊仔女珍惜d

以前唔覺爸偏心
哥過左英國後,我就好覺得了

Campenella    發表於 24-4-6 14:43

珍珠宮

回覆樓主:

做得累我會自己消失一陣,乜人打比我都唔聽。阿哥消失幾耐我咪消失幾耐,唔係走左就唔駛做,有乜叫佢打比阿哥,你媽嘅態度係你縱出黎

侯爵府

回覆樓主:

好明白!
我都係為咗自己頭家同原生家庭嘅事忙到一頭煙、忙到覺得唔知為乜....

我兄弟姊妹比你多、但要幫手做嘢、照顧長老時、一樣冇乜人肯出手;越肯承擔、越冇人幫手....我都好心淡!

如果未入老人院、最好請工人幫忙照顧長老、你會輕鬆好多

伯爵府

要自己取捨,樣樣自己硬食,要所有人都滿意,就自己辛苦委屈。做唔到唔好做,唔好理人點講,盡咗力就算

侯爵府

變成一首歌 發表於 24-4-6 14:32
投訴由佢投訴,唔好理。
睇落你哥你媽縱出嚟,你媽你縱出嚟

我都打算咁樣,佢仲有幾樣嘢要做,見親面就講,佢唔係直接叫我做,係見一次講一次想焗我做,我依家同佢講唔得閒,等你個仔返香港叫佢做,不能再做黃大仙滿足佢啲不必要嘅願望。

男爵府

imlcc 發表於 24-4-6 14:33
辛苦你都好少講, 佢覺得我照顧佢係應份, 又話自己以前點照顧自己父母, 但其實佢好早就落咗嚟香港, 父 ...
如果無估錯, 你媽當年九成資助左好多俾你外公外婆, 甚至為錢銀同你爸嘈過.
所以佢覺得自己係好偉大.

珍珠宮

2023年兔年勳章

ggiee 發表於 24-4-6 14:24
請個工人
呀哥同你各一半錢

同意!

侯爵府

fasola 發表於 24-4-6 14:42
如果無估錯, 你媽當年九成資助左好多俾你外公外婆, 甚至為錢銀同你爸嘈過.
所以佢覺得自己係好偉大.
...

估中一半半啦,咁以前嚟咗香港又的確資助咗啲錢俾大陸親人,但我老豆就一向無所謂,所有收入由我阿媽一人操控,亂咁用都無人敢話佢。

男爵府

你嘅辛苦我明白
好多事都唔公平

只求問心無愧
凡事盡自己能力

珍珠宮

魚仔餅 發表於 24-4-6 14:36
做得累我會自己消失一陣,乜人打比我都唔聽。阿哥消失幾耐我咪消失幾耐,唔係走左就唔駛做,有乜叫佢打比阿 ...

我過來人, 一半係
唔會一開始唔孝順, 但縱開咬住上
我媽農村出身, 少女時代來港, 人格巳定形

Exactly大陸北方農村大媽, 處事風格
老屈再作大, 人情唔洗留一線

珊瑚宮

回覆樓主:

請工人, 哥要夾一半錢
俾番d時間自己

首頁
12345...9

尾頁