自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

買樓連環不幸事件,簽約後撞正業主隱藏債務兼破產,$46萬訂金凍過水|All monies按揭契陷阱|二手樓|胡‧說樓市

https://www.youtube.com/watch?v=m3bPHvsKAPI

新業主好慘, 原全係詐騙

男爵府

xyz_yy 發表於 24-4-6 18:35
😣買樓連環不幸事件😣簽約後撞正業主隱藏債務兼破產,$46萬訂金凍過水🥶|All monies ...

呢單,原業主怎可以再有130萬新 loan?

男爵府

買樓連環不幸事件,簽約後撞正業主隱藏債務兼破產,$46萬訂金凍過水|All monies按揭契陷阱|二手樓|胡‧說 ...

銀行同律師都有責任,律師吾係幫我哋攪清楚我們好多不認識的事情嗎?

siu05    發表於 24-4-7 10:26

男爵府

chitchitboy 發表於 24-4-6 18:38
呢單,原業主怎可以再有130萬新 loan?

仲要成交前三日前先知

男爵府

vkm2014 發表於 24-4-6 19:05
仲要成交前三日前先知

咪係,咁買家咪好冇保障?

大宅

超慘

侯爵府

而家越嚟越多荒謬事件!要自求多福!

男爵府

chitchitboy 發表於 24-4-6 19:13
咪係,咁買家咪好冇保障?

查册係咪只查到業主有冇被釘契,銀行債務律師又查吾倒?渣打銀行幾時批嗰130萬loan?咁複雜事情律師幫吾倒我們升斗市民?血汗錢怎保障?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

vkm2014 發表於 24-4-6 19:21
查册係咪只查到業主有冇被釘契,銀行債務律師又查吾倒?渣打銀行幾時批嗰130萬loan?咁複雜事情律師幫吾倒 ...

又唔係十零廿萬, 其實成百幾萬喎 ,百幾萬嘅貸款冇抵押既話,究竟係咩時候批㗎呢
總有離別的時候

珍珠宮

呢單,我覺得銀行有責任
第一封銀行信無講有130萬
成交前3日先出第二封信話有多130萬
如果第一封信漏報俾律師,銀行責無旁貸
如果第一封信出後銀行先批新貸款,銀行未必犯例,但絕對有空間可以做好啲。唔好話保護新買家,就講銀行自己,等同用層樓做抵押,既然已收到層樓會賣,銀行為保障自己都唔應該隨便批新貸。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

呢個我都有睇,買家好慘

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

買樓連環不幸事件,簽約後撞正業主隱藏債務兼破產,$46萬訂金凍過水|All monies按揭契陷阱|二手樓|胡‧說 ...

原來咁都得
放下自在

琥珀宮

問題係嗰130萬loan幾時出現,如果係對數真空期出現,其實係邊個嘅責任,因為對家律師同業主只收到對數信為實,咁其實係咪應該以對數信上個日期為準,如果唔係用呢個日期嘅話,咁對所有買家都好危險喎
怪唔之得當年買樓,個agent話我好彩,因為賣家已經full paid層樓,我會好安全咁買樓

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

銀行懂得保護自己,律師都懂得保護自己,有個教人要求大訂保管到成交日才放數,呢個律師真係搞笑,邊個會接受呢個條款,再者錢hold 在律師行一定安全?律師樓戶口被凍結事件,佢忘記了?根本就係耍人,普通市民輸在法律認知不足,今次呢件讓大家日後買樓時, 一定要查册,如果見到是 all monies 契就要小心,一定要律師對清楚賣家所有債務

大宅

回覆樓主:

其實律師係咪要放訂比對方時,再跟銀行對多次數呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

銀行同律師都有責任,出咗事個個打官腔,搵買家祭旗,慘!!

珍珠宮

呢單尋日我都睇咗,真係諗都無諗過原來可以咁。
唔排除銀行、律師樓都有錯,但最最最PK 一定係個原業主,立心攞咗首期再破產。

珍珠宮

Goldfat 發表於 24-4-6 20:15
其實律師係咪要放訂比對方時,再跟銀行對多次數呢?

對幾多次都無用,銀行都可以隨時先告知你業主仲有幾多債。
依家其實都可以睇銀行取態,依家成交唔到,業主都係還唔到錢,當銀主盤拍賣個價未必更好,如果俾買家完成交易銀行都仲可以攞返大部分債。

大宅

我之前都有睇呀,我覺得係揸打銀行唔啱,佢掌握晒所有資料。。。同埋批得咁多P-Loan,一定係之前樓價比較高嘅時候批,唔係近期出信後發生

水晶宮

白毛毛 發表於 24-4-6 19:43
呢單,我覺得銀行有責任
第一封銀行信無講有130萬
成交前3日先出第二封信話有多130萬

正常如果係賣樓後果130萬,銀行既credit risk dept都要check TU 先放數。業主係按左比渣兜,條130萬數都係渣兜。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊