自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

公爵府

渣打個回覆咁肯定,我覺得兩個可能:1. 130萬係之後借;2.買家律師樓要求對數封信無寫清楚,俾銀行有位入。否則,如果真係銀行寫漏,見係kol 問,一早跪低自行settle。

珍珠宮

畀面勳章

Kittymummy 發表於 24-4-7 12:00
可能賣家係FP, 所以冇顯示呢個字。但按左比銀行一定會係consideration度顯示的。依家野咁攪真係冇得防範, ...

如果Full Paid, 都會顯銀行名? 唔係有按揭才顯示銀行名咩? 而且都會顯示個銀碼,呢個銀碼應該是按揭銀碼,我估

水晶宮

小肥兔 發表於 24-4-7 12:07
如果Full Paid, 都會顯銀行名? 唔係有按揭才顯示銀行名咩? 而且都會顯示個銀碼,呢個銀碼應該是按揭銀碼, ...

我搵下自己文件點寫先,等等

子爵府

Kittymummy 發表於 24-4-7 11:38
Yes yes, 基本上所有銀行都係做all monies, 要做fix amount /loan 冇咩銀行肯做,或者肯做都唔係大圍既息 ...

我又唔同意, 個d其他貸款唔係用黎買樓, 因此無all monies應只影響其他非按揭貸款的息率

呢個all monies只係銀行利用黎降低放其他貸款的風險

珍珠宮

畀面勳章

anna59 發表於 24-4-7 12:06
你搵big 4 未得囉

哦,其他律師樓令人咁無信心,你唔覺得有問題咩?香港大律師公會、金管局唔諗下有咩方案可以保障置業人士權益?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

anna59 發表於 24-4-7 12:05
黃馮果個系purchaser's solicitors, 系間firm 本身有問題.
現在呢個系將D訂金放响vendor's solicitors, 直 ...

下,家陣咪講緊律師行都唔一定安全囉
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

如果Full Paid, 都會顯銀行名? 唔係有按揭才顯示銀行名咩? 而且都會顯示個銀碼,呢個銀碼應該是按揭銀碼, ...

Fp點會involve銀行呢
放下自在

珍珠宮

Full pay 根本吾使做按揭啦

珍珠宮

cattz288 發表於 24-4-7 12:10
下,家陣咪講緊律師行都唔一定安全囉
其實系假

珍珠宮

qpalzm 發表於 24-4-7 12:01
無用的

比你對到貸款額超出樓價又如何, 樓宇買賣合約根本無條款話此情況可取消交易, 你只可一係繼續去馬, ...

我估你唔清楚樓宇買賣或無睇清楚呢個case。
呢個case係賣方銀行話層樓資不抵債,拒絕樓宇轉售。
因賣方一方未能完成買賣,原則上買方可踢契拎返訂金,但賣方破產拎唔返。

水晶宮

我睇左d細銀碼既野,通常FP多。
咸豐年90年代初成交紀錄,如果按比銀行,唔係顯示係consideration, 係擺係中間in favor of 度,有d有寫all monies, 有d只show銀行名,右邊就show 銀碼。而FP 中間就寫provisional agreement for 賣家,S& P, 右邊consideration 寫銀碼。

水晶宮

qpalzm 發表於 24-4-7 12:09
我又唔同意, 個d其他貸款唔係用黎買樓, 因此無all monies應只影響其他非按揭貸款的息率

呢個all monies只 ...

係呀,all monies 只係保障銀行。除非你買樓FP直頭唔問銀行借,否則你係冇得選擇囉。

象牙宮

如果賣家特平咁賣, 之後破產, 買家都一樣死火喎!

破產前的資產轉移,是否不受破產令影響?
不是。破產前逃避債項,即是令破產人的資産收縮減少,少了或消失了的該部分財産,債權人(即銀行、財務公司等)便無緣用它來填債。為了保障債主利益,法律規定凡破產呈請前五年之低於市價交易 (transactions undervalue),破產官可申請討回,以下面半價賣樓為例,賣了的樓便會歸破產受託人名下,作破產資産用作攤還債主。
債務人被判定破產,而債務人在某一時間與任何人以低於一般價值而訂立一項交易,破産受託人便可根據《破產條例》向法院申請作出一項命令。這是一項什麽的命令呢?便以將狀況回復到債務人不曾訂立該項交易的原有狀況,即是回復原狀或所謂還原,例如一間值1000萬的住宅物業,在破產前的一年,債務人以500萬即是以半價賣出,由於是市值的一半,即是「低於一般價值」了。
放下自在

子爵府

白毛毛 發表於 24-4-7 12:17
我估你唔清楚樓宇買賣或無睇清楚呢個case。
呢個case係賣方銀行話層樓資不抵債,拒絕樓宇轉售。
因賣方一 ...

你睇返個時間序:

(1) 簽臨約時落細訂(樓價3%)
(2) 約1個月後落大訂(樓價7%)
(3) 4個月後成交日付餘款(樓價90%)

對數係(2)之前發生, 而賣方銀行交出樓契係係(3)發生

即係話, 係對數個時, 係未需要交出樓契。好喇, 比你對到總貸款多過樓價90%又如何呢?賣家咪同你講成交前會還返條數令銀行交出樓契囉, 唔通話你知佢諗住走佬咩。

由於樓宇買賣合約無訂明此情況下可取消交易, 咁你只可選擇(a)驚死單方面取消合約被殺訂3%樓價, 或(b)搏一博繼續去馬落大訂7%樓價

你留意胡說樓市中銀行的回應, 銀行只係不斷話提醒賣家要還錢先放到樓契咋, 在成交日之前樓契的情況係樓宇買賣合約係無約束力架

象牙宮

qpalzm 發表於 24-4-7 12:39
你睇返個時間序:

唔係喎, 落完細訂已經要搵比對方律師樓名, 大訂已經check好契, ok先簽正式s&p同落大訂喎
放下自在

水晶宮

你睇返個時間序:

問題係,渣兜一味reminder賣家係冇用架喎,明知賣家賣樓,佢擺明係有心唔還,否則唔駛去到申請破產啦。問題係樓按係渣兜度,條loan亦係渣兜,就係因為all monies 條款,係包含所有,係所有債務,所以銀行係有責任披露所有賣家係欠款。而唔係諗住賣家會還,所以唔披露......住,直到申請破壞先隊返條數上去。

珍珠宮

你睇返個時間序:

我買樓都係簽臨約後14日交大訂。我剛上網查過14日應該都係一般做法。你列出的一個月交大訂,可以有咁耐又真係好喎!

講返呢個case,下面係呢個case的真實time table。律師樓10月6號收大訂,hold到12號收銀行對數信,見到欠388萬,對完數無問題先放大訂。點知到下年2月2日成交前3天的1月30日銀行先再出信話欠款加到515萬。

如果,銀行10月封信已話有515萬,律師樓應該知道極大可能賣家完成唔到交易,唔會放大訂。

就呢個case,網上有詳細資料。就呢個case的討論,建議你搵返相關資料睇,否則無甚意義。

attach1_sign/tmp/phpJ2DCIV

子爵府

白毛毛 發表於 24-4-7 12:53
我買樓都係簽臨約後14日交大訂。我剛上網查過14日應該都係一般做法。你列出的一個月交大訂,可以有咁耐又 ...

大訂14日定1個月比並非重點, 而係你落大訂前check到賣家過度借貸都好, 樓字買賣合約都無條款可以取消交易

水晶宮

cattz288 發表於 24-4-7 12:49
唔係喎, 落完細訂已經要搵比對方律師樓名, 大訂已經check好契, ok先簽正式s&p同落大訂喎
...

大訂係臨約後14日內要比,銀行邊樹拎得切 律師樓同我講,話某間銀行拎契出黎超慢,係超過1個月的。

珍珠宮

qpalzm 發表於 24-4-7 12:57
大訂14日定1個月比並非重點, 而係你落大訂前check到賣家過度借貸都好, 樓字買賣合約都無條款可以取消交易
...

你睇返我上要講咗,如果賣方完成唔到交易,買方可踢契,就唔再又講啦。

問題真係唔係14日定一個月,我無講過呢個係重點。我只係話,你個一個月交大訂的term唔知有幾多人可以做到啫

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊