自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Kittymummy 發表於 24-4-7 13:00
大訂係臨約後14日內要比,銀行邊樹拎得切 律師樓同我講,話某間銀行拎契出黎超慢,係超過1個月的 ...

係,得14日,邊到拎得切契。

子爵府

Kittymummy 發表於 24-4-7 12:50
問題係,渣兜一味reminder賣家係冇用架喎,明知賣家賣樓,佢擺明係有心唔還,否則唔駛去到申請破產啦。問 ...

個筆百幾萬係對數前定對數後批出其實都未知

重點係就算對數show左出黎, 買家都無權取消買賣(除非單方面取消而被殺細訂)

子爵府

白毛毛 發表於 24-4-7 13:01
你睇返我上要講咗,如果賣方完成唔到交易,買方可踢契,就唔再又講啦。

問題真係唔係14日定一個月,我無 ...

你未到交易日點確定賣方完成唔到交易?唔係你覺得唔得就係唔得囉

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Kittymummy 發表於 24-4-7 13:00
大訂係臨約後14日內要比,銀行邊樹拎得切 律師樓同我講,話某間銀行拎契出黎超慢,係超過1個月的 ...

咁可能只係查冊check一般資料

放下自在

珍珠宮

xyz_yy 發表於 24-4-6 18:35
買樓連環不幸事件,簽約後撞正業主隱藏債務兼破產,$46萬訂金凍過水|All monies按揭契陷阱|二手樓|胡‧說 ...

其實,可否告賣家行騙?當刑事處理?
錢收唔返一件事,起碼不要助長有人恃申請破產就逍遙法外。

水晶宮

qpalzm 發表於 24-4-7 13:03
個筆百幾萬係對數前定對數後批出其實都未知

重點係就算對數show左出黎, 買家都無權取消買賣(除非單方面取 ...

無論係前定後,銀行都好有問題。因為佢冇跟責任去披露囉。如果第一張對數對到出黎,律師樓就唔會放大訂比賣家。蝕都係蝕細訂3%, 而唔係依家連大訂10%都冇埋。買家當然可取消買賣啦,可能睇返aa臨約既條件abc有講得,依家因為賣家資不抵債,可以踢契同叫律師入審法庭,加返remark唔比賣家再去買賣。

水晶宮

cattz288 發表於 24-4-7 13:10
咁可能只係查冊check一般資料

係架,就算full search都只能睇remark有冇奇怪野同building order. 賣家擺明簽完臨約就申請破產,真係賤格。成件事根本係詐騙囉。

水晶宮

白毛毛 發表於 24-4-7 13:02
係,得14日,邊到拎得切契。

舊年個女買樓,律師樓好好,到契會通知我一聲,真係超過1個月的。同埋我年中賣車位時,買家開票細訂比我律師樓托管,都係keep到正式成交日先全數放錢比我。相熟都係咁話。

珍珠宮

qpalzm 發表於 24-4-7 13:07
你未到交易日點確定賣方完成唔到交易?唔係你覺得唔得就係唔得囉

你估做律師份工真係睇下封信咁簡單,然後憑我覺得完成唔到就完成唔到咁?
律師發現有問題,會通知買家,再同對方律師確實。
詳細唔多講啦

男爵府

Kittymummy 發表於 24-4-7 13:13
係架,就算full search都只能睇remark有冇奇怪野同building order. 賣家擺明簽完臨約就申請破產,真係賤格 ...
根本成件事係賣家衰格,我地小業主好難避免

子爵府

Kittymummy 發表於 24-4-7 13:11
無論係前定後,銀行都好有問題。因為佢冇跟責任去披露囉。如果第一張對數對到出黎,律師樓就唔會放大訂比 ...

律師樓點會同你孭?頂多同你講個情況, 等你自行決定去馬定唔去馬咋

講真馬後炮人人都識, 但個一刻係未知情況, 或者賣家真係還返其他貸款交到樓呢, 你點知

珍珠宮

Kittymummy 發表於 24-4-7 13:16
舊年個女買樓,律師樓好好,到契會通知我一聲,真係超過1個月的。同埋我年中賣車位時,買家開票細訂比我律 ...

記得我有層樓,成交期3個月,份契拎咗2個月先到,律師話趕死佢

水晶宮

Teresa_tempo 發表於 24-4-7 13:20
根本成件事係賣家衰格,我地小業主好難避免

總之一見查冊係渣兜同南亞銀行,大家都醒目啦,呢兩間野出名亂黎。特別係渣兜,唯有叫aa同賣家傾,加多條條款托管到成交日為止,睇下肯唔肯,唔肯就考慮下風險,或者next了。

子爵府

白毛毛 發表於 24-4-7 13:18
你估做律師份工真係睇下封信咁簡單,然後憑我覺得完成唔到就完成唔到咁?
律師發現有問題,會通知買家,再 ...

合約就係合約, 條款有得取消就有, 無就無

律師唔係神仙, 必須依據合約行事, 而且律師亦不會為買家做決定

珍珠宮

Kittymummy 發表於 24-4-7 13:24
總之一見查冊係渣兜同南亞銀行,大家都醒目啦,呢兩間野出名亂黎。特別係渣兜,唯有叫aa同賣家傾,加多條 ...

呢單我真係覺得渣x有責任。學你話,遇到呢間銀行的按揭,要小心。
同埋呢件事後希望銀行會修正做法。好多人辛苦儲個首期,咁無咗,真係好慘。

珍珠宮

qpalzm 發表於 24-4-7 13:25
合約就係合約, 條款有得取消就有, 無就無

律師唔係神仙, 必須依據合約行事, 而且律師亦不會為買家做決定

合約咪寫咗履行唔到買賣交易嘅一方要賠償對方囉。
其實你有冇買買過樓,有冇睇過份合約。
唔講啦,明就明,唔明點講都唔明。

水晶宮

白毛毛 發表於 24-4-7 13:29
唔講啦,明就明 ...

X2, 唔好講了,愈講愈離題人地。
FP買啦,錢都唔駛借 ,就唔駛要硬食不平等條款

子爵府

白毛毛 發表於 24-4-7 13:29
唔講啦,明就明 ...

我咪話你去到交易日先會知囉, 你係落大訂個刻根本無法百份百肯定賣方交唔到樓

子爵府

Kittymummy 發表於 24-4-7 13:31
X2, 唔好講了,愈講愈離題人地。
FP買啦,錢都唔駛借 ,就唔駛要硬食不平等條款
...

你意思係買物業時要確保物業無被抵押?駛唔駛簽臨約前check左先?

水晶宮

qpalzm 發表於 24-4-7 13:38
你意思係買物業時要確保物業無被抵押?駛唔駛簽臨約前check左先?
...

不如你拎份aa出既臨約睇左先。
2點abc寫左,確保該樓價餘款足夠清還現存之按揭,才可將該訂金轉交賣方。正正第一封對數信冇披露130萬條loan, 所以對家律師樓對完夠數先放大訂。咁你覺得問題係出自邊個就呢個case?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊