自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上年跳過一段時間,1-2個月左右跳下停下。今年2月過完年覺得自己越嚟越肥,啲起心肝2月尾又重新開始跳。
頭一個月都係跳一兩日休息一兩日,每次1000左右,第二個月開始,跳4-5日先休息一日。每次30分鐘,跳前熱身+跳後拉伸大約10分鐘,而家每次跳到2千幾。
一開始漏尿,好尷尬,要m巾+紙巾,而家改善咗好多,普通護墊已經ok。原本新冠後遺症,一直有啲鼻塞鼻水,因為跳既時候要鼻子吸氣,嘴呼氣,竟然而家無咗鼻塞呢個問題!
我無特登磅重,唔知有冇瘦到,但係着衫feel到鬆左少少,之前上樓梯幾層都喘氣,而家可以一次過上到5-6層!
有冇jm都有跳開繩,分享下?

男爵府

回覆樓主:

你都幾勁,跳繩運動量都大,你可以堅持到30分鐘。叻!

水晶宮

回覆樓主:

好犀利,如家中用瑜珈厚墊,跳有技巧否則傷腳

侯爵府

回覆樓主:

我有跳繩呀,一星期3日,每日30分鐘,但跳得慢,每跳5分鐘抖30秒,半個鐘跳得1300 下,我試過想快D ,但心跳太高(會over 最高心跳率的70% ,去到呢個程度有抖唔到氣嘅感覺)。

男爵府

26days 發表於 24-4-8 10:17
你都幾勁,跳繩運動量都大,你可以堅持到30分鐘。叻!

我唔係連續咁跳,我用小紅書跟跳視頻,大概35秒休息25秒,所以30分鐘我只有1x分鐘係跳既,最多一百下我就會卡繩。
我睇返之前啲紀錄,運動時間一樣都係30分鐘,但係休息時間多過跳繩時間。
以前幾日先去一次大,而家日日都可以去,伸好暢順,運動真係好神奇!
attach1/tmp/phpGzbXi4

男爵府

其實用無繩果種得唔得?
我覺得有繩果d好難跳,同埋跳得好慢~
好似話容祖兒都係跳繩keep fit~佢真係好瘦

男爵府

藴藴 發表於 24-4-8 10:40
我唔係連續咁跳,我用小紅書跟跳視頻,大概35秒休息25秒,所以30分鐘我只有1x分鐘係跳既,最多一百下我就 ...

可唔可以分享小紅書跳繩連結?我都想減肥

男爵府

michellechiu02 發表於 24-4-8 10:51
其實用無繩果種得唔得?
我覺得有繩果d好難跳,同埋跳得好慢~
好似話容祖兒都係跳繩keep fit~佢真係好瘦 ...

我覺得無繩同跳繩係兩回事,好多時跳咗一下,手fing 左幾下,好處就係容易啲,唔揀地方,運動郁下都係好既。

伯爵府

做運動係減唔倒肥

減肥係靠飲食
運動減肥係過時謬誤黎

不過你如果話做下運動健康D, 咁就OK

男爵府

26days 發表於 24-4-8 11:02
可唔可以分享小紅書跳繩連結?我都想減肥

64 薇薇发布了一篇小红书笔记,快来看吧! (emoji) ZZrXjDJioMSPEPM (emoji) http://xhslink.com/SLCsPF,复制本条信息,打开【小红书】App查看精彩内容!

我跟呢位跳,你可以由day2開始,有教跳前熱身同跳繩姿勢。比較岩新手,我無辦法連續跳,要跳下抖下,呢個新手30day有休息時間。一開始淘寶求其買條繩,着對舊嘅軟身運動鞋就可以開始,一定一定一定要量力而為啊,唔好整親自己。

attach1/tmp/phpRIIYXN

珍珠宮

開心吸收勳章

藴藴 發表於 24-4-8 11:09
我覺得無繩同跳繩係兩回事,好多時跳咗一下,手fing 左幾下,好處就係容易啲,唔揀地方,運動郁下都係好既 ...

請問你在家跳嗎?如果係,你用咩墊住?我都想跳,但又怕嘈到樓下

男爵府

藴藴 發表於 24-4-8 11:15
64 薇薇发布了一篇小红书笔记,快来看吧! (emoji) ZZrXjDJioMSPEPM (emoji) http://xhslink.com/SLCsPF, ...

Thank you!

男爵府

藍眼 發表於 24-4-8 11:43
請問你在家跳嗎?如果係,你用咩墊住?我都想跳,但又怕嘈到樓下

唔係,我係樓下平台跳,小朋友會係廳度玩,老公又會行黎行去,費時嘈到樓下。

男爵府

kwokdicken 發表於 24-4-8 11:11
做運動係減唔倒肥

減肥係靠飲食

我覺得係運動+注意飲食先減到肥。我一開始都係想郁動下健康啲,估唔到兩個月都未有,已經感受到運動對身體既好處。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

藴藴 發表於 24-4-8 10:13
上年跳過一段時間,1-2個月左右跳下停下。今年2月過完年覺得自己越嚟越肥,啲起心肝2月尾又重新開始跳。
頭 ...
會唔會傷腳或小腿變粗?

男爵府

回覆 藴藴 的帖子

你好勁呀, 我都好想跳但我漏尿漏得好勁, 請問你有冇做其他鍛鍊令到漏尿情況改善? 我因為漏尿所以唔敢再跳喇. 謝謝分享.

男爵府

connietai 發表於 24-4-8 12:12
會唔會傷腳或小腿變粗?

我一開始係一日一百咁向上加,暫時冇傷腳,同埋一定要做熱身先。小腿答唔到你有冇粗咗,但係我身上最肥嘅位置腰、肚腩位係瘦左dd 。

男爵府

littlecake 發表於 24-4-8 12:14
回覆 藴藴 的帖子

你好勁呀, 我都好想跳但我漏尿漏得好勁, 請問你有冇做其他鍛鍊令到漏尿情況改善? 我因 ...

我一開始都係漏到好勁啊,漏到我都唔好意思講出黎我無做其他運動,就係堅持跳咗差唔多兩個月,真係改善咗好多好多好多!

珍珠宮

藴藴 發表於 24-4-8 12:07
我覺得係運動+注意飲食先減到肥。我一開始都係想郁動下健康啲,估唔到兩個月都未有,已經感受到運動對身體 ...

我跳左4日, 腰嘅車肽好快收左不少了。 果然跳繩係瘦腰
見到有人教點令膝蓋無咁痛,尋日試左幾下又真係舒緩左唔痛。

我唔算肥好多,離目標要減11磅。打側身就顯得真係肥左,依家磅數係有史以黎嘅高峰,一定要減返落黎! 希望我堅持到啦!

我係1分鐘跳50下抖10秒再跳50下
5分鐘加埋跳到500下,然後抖一分鐘,跳30-35分鐘。 要達3000下。

不過我唔係用繩,只係就咁跳手fing 而已.

開頭做唔到咁多下,但越跳就反而先唔攰,

過左腳酸痛後就跳到3000下

珍珠宮

connietai 發表於 24-4-8 12:12
會唔會傷腳或小腿變粗?

小紅書話跳繩唔會腳粗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊