自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

垃圾徵費的討論已有十多二十年,現時已到「臨門一腳」階段,社會各界做了很多準備,徵費也是世界的趨勢,不是遇到問題就縮,如果8月未能實施是虛耗整個社會。他指試行首星期已有最高五成的使用率,效果不差,從多個社區市民自動自覺使用政府提供的智能廚餘機來看,「其實市民真係READY」,反問如果今次唔做,「有冇機會翻身?」

香港01 https://www.hk01.com/article/1007987?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

子爵府

ydoris 發表於 24-4-8 13:45
咩機構嚟呀?我只識去綠在區區回收站,最幫到我手環保。綠領??有咩貢獻代表香港市民呀。。。好想知膠袋賣 ...

垃圾徵費呢個政策,綠領係環保團體中大推手

子爵府

Pa123 發表於 24-4-8 13:59
點大推?靠每月開一次記招?

遊說、建議、護航

子爵府

kl1 發表於 24-4-8 13:59
所有環保組織都係虛偽,目的攞政府資源,實際上做咗啲乜?開下會就算做咗嘢?咁環保佢哋唔負責直接攪廢品回 ...

其實社會未ready,市民點ready

子爵府

Pa123 發表於 24-4-8 14:07
你點知其他團體無做?又點知綠領做最多?點解話綠領係環保團體中大推手?自吹自擂?請回答!

...

「本會除一直推行不同的減廢政策項目;舉辦不少的環保教育講座;監察社會各界的污染問題,與工商業界推行減少廚餘及推廣回收等計劃,遊說及推動政府進行垃圾收費。有賴社會各界多年來支持使本會得以發展及成長,作為一個自負盈虧的慈善團體希望得到善長慷慨捐助。」

綠領本身就重點推動減費、減塑、廚餘回收環保團體,佢哋係相關政策做好多遊說工作,而所有相關政策都係訪問佢哋

子爵府

Pa123 發表於 24-4-8 14:30
你迴避左我問題!點解話綠領係環保團體中大推手?唔講其中一個推手?

你係咪誤會我想抹黑綠領?
我無話其他環團無參與,每個環保團體都會關注所有環保議題,大推手意思指綠領係呢個議題當中既leading group,佢哋一直都有建議廢物徵費。

子爵府

SKB 發表於 24-4-9 16:51
可徵費,但不能擾民,而家好擾民。
收錢不是問題,但要搵方法讓市民做好回收credit,就好似回收膠樽咁,去 ...

回收配套唔足夠、要加一個綠色膠袋違反環保原意、政策無法應付唔守規矩既市民、增加商戶經營成本

唔應該用「市民慢慢會習慣」既思維去強行上馬

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊