自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

子爵府

垃圾徵費的討論已有十多二十年,現時已到「臨門一腳」階段,社會各界做了很多準備,徵費也是世界的趨勢,不是遇到問題就縮,如果8月未能實施是虛耗整個社會。他指試行首星期已有最高五成的使用率,效果不差,從多個社區市民自動自覺使用政府提供的智能廚餘機來看,「其實市民真係READY」,反問如果今次唔做,「有冇機會翻身?」

香港01 https://www.hk01.com/article/1007987?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

試行地點有廚餘機,咁未試行的地方幾時有?

象牙宮

回覆樓主:

邊個ready呀 我接受唔到香港搞廚餘,比錢買膠袋掉垃圾囉

珍珠宮

快D取消呢個虚耗社會嘅垃圾徵費

男爵府

市民我未Ready啊,
無啦啦比人代表左,
佢憑咩代表我啊,
使用率平均得一兩成就叫做「最高五成」,
市民無發聲就比人代表話讚成,
廚餘機我見都未見過就話「各區有齊」,
管理費加食肆加物價升就話「市民每月使$40~$50」,
大佬你亂咁up 真係當市民傻?

男爵府

Adiezz 發表於 24-4-8 13:31
垃圾徵費的討論已有十多二十年,現時已到「臨門一腳」階段,社會各界做了很多準備,徵費也是世界的趨勢,不 ...

請不要代市民答ready

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

我未ready

珍珠宮

盧文端在《明報》撰文表示,垃圾徵費當年由激進反對派提出,是上屆政府在泛政治化環保的高壓下訂出的政策,從一開始就是不可能完成的任務。他又認為政府擱置的是垃圾收費爭議,不是環保大原則,香港要堅決擺脫環保道德綁架,下決心走一條符合香港實際的環保及發展的可行之道,第一步應先做好回收工作

中國僑聯副主席、中國和平統一促進會香港總會理事長盧文端表示,垃圾徵費先行先試的亂象反映香港社會還沒準備好,現階段不適宜推行垃圾徵費,建議政府在試行結束後,重新考慮是否押後或完全停止,最重要是盡快擱置有關爭議。若任由垃圾徵費爭議耗費社會精力,干擾政府聚精會神謀發展,並不符合香港社會整體利益和期望

芝麻街    發表於 24-4-8 17:33

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實所有人都知啲配套同市民都完全未準備好,到時棧亂晒大籠天怒人怨,哩啲所謂環保人士仲要夾硬夾人上轎究竟有咩居心?

侯爵府

我係香港市民,我未ready喎!如果強推,一定又攪到都一碟齋咁,再一次出醜!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

BKFinder 發表於 24-4-8 13:43
盧文端在《明報》撰文表示,垃圾徵費當年由激進反對派提出,是上屆政府在泛政治化環保的高壓下訂出的政策, ...

哩啲就講人話啦

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

咩機構嚟呀?我只識去綠在區區回收站,最幫到我手環保。綠領??有咩貢獻代表香港市民呀。。。好想知膠袋賣左既 錢係未政府收返用·係社福個度?

珍珠宮

盧文端在《明報》撰文表示,垃圾徵費當年由激進反對派提出

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

咩機構嚟呀?我只識去綠在區區回收站,最幫到我手環保。綠領??有咩貢獻代表香港市民呀。。。好想知膠袋賣左既 錢係未政府收返用·係社福個度?

男爵府

子爵府

ydoris 發表於 24-4-8 13:45
咩機構嚟呀?我只識去綠在區區回收站,最幫到我手環保。綠領??有咩貢獻代表香港市民呀。。。好想知膠袋賣 ...

垃圾徵費呢個政策,綠領係環保團體中大推手

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我唔ready㗎,唔好代表我,個計劃根本就行唔通,咁鬼多漏洞

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

想請問係咪全香港所有屋苑都會有廚餘機,因為我唔見屋苑話有尼部機,係咪要自己比錢添置,廚餘機由咩人幫手清潔,見到有廚餘機既屋苑話非常臭及污糟,如果天氣再熱咪好難搞
其實如果回收配套做得好啲,係會有好多人願意配合,依家最大問題係回收點太少,辦公時間太短,先改善尼個問題,唔好淨係講收費先,回收做得好就自然會減少到垃圾

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

既然咁多市民反對, 不如只係食店推行囉, 食店廚餘咁多

男爵府

Adiezz 發表於 24-4-8 13:49
垃圾徵費呢個政策,綠領係環保團體中大推手
點大推?靠每月開一次記招?

首頁
12345...20

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊